Αθήνα
Αμερικανοί νευροεπιστήμονες κατάφεραν, για πρώτη φορά, να εντοπίσουν στον εγκέφαλο το νευρωνικό ´ίχνος´ της μπλόφας, δηλαδή της ικανότητας των ανθρώπων να προβάλλουν στους άλλους μια απατηλή εικόνα του εαυτού και των σκέψεών τους, με σκοπό να τους εξαπατήσουν.
Οι ερευνητές, υπό τον Ριντ Μόνταγκιου του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Χιούστον (Τέξας), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τους ´Τάιμς της Νέας Υόρκης´, εντόπισαν ένα ιδιαίτερο ´αποτύπωμα´ εγκεφαλικής δραστηριότητας, όταν οι άνθρωποι επιχειρούν να ξεγελάσουν τον αντίπαλό τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο μυαλό των ατόμων με νοητικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Οι αμερικανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με εθελοντές που κλήθηκαν να παίξουν ένα στρατηγικό βιντεοπαιχνίδι στον υπολογιστή και ταυτόχρονα καταγράφονταν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους με μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fMRI). Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να ρίξουν φως στο νευρωνικό κύκλωμα που ενεργοποιείται, όταν ένας άνθρωπος ´χειραγωγεί´ τεχνηέντως τις αντιλήψεις των άλλων για τον εαυτό του, με άλλα λόγια όταν μπλοφάρει, για παράδειγμα όταν παίζει χαρτιά, όταν παζαρεύει ένα προϊόν σε ένα κατάστημα, όταν δίνει συνέντευξη για πρόσληψη ή για αύξηση μισθού, καθώς και σε πολλές άλλες καθημερινές περιστάσεις.
´Οι άνθρωποι στέλνουν σήματα ο ένας στον άλλο για να «χειραγωγήσουν» την εικόνα τους στον νου των άλλων´, δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μέσα από τα πειράματά τους, ότι ένας στους δέκα ανθρώπους (ποσοστό 11%) συστηματικά εξαπατά τους άλλους, κάνοντάς τους να πιστεύουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι ή πιστεύει, με στόχο το μεγαλύτερο προσωπικό κέρδος.
Η έρευνα έδειξε ότι η μπλόφα αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων, στην επίτευξη στόχων και στην κατανόηση των πεποιθήσεων του άλλου.