Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ζητείται φως – Μέσα στο μνημονιακό σκοτάδι
Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με την παράλληλη ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, δηλαδή χρέους, ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ, την παράδοση στρατηγικών μονάδων του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων σημαντικών πόρων, σε συνδυασμό με τον ζόφο του «σκανδάλου» εκ Σαουδικής Αραβίας, βάζουν τη σφραγίδα τους στην εβδομάδα που πέρασε.
Για τα της Σαουδικής Αραβίας, του πολέμου στην Υεμένη και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης, τα είπαμε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακούστηκαν και μερικοί… ενοχικοί ψίθυροι στη Βουλή. Σήμερα, καθυστερημένα, από το κόμμα της κυβέρνησης πιέζουν για την απόσυρση μιας συμφωνίας που κανείς δεν λέει με βεβαιότητα σε ποιο στάδιο βρίσκεται.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τους δανειστές που βρέθηκαν για ολιγοήμερες «διαπραγματεύσεις» στη χώρα μας, λίγο πριν την υπογραφή της «τεχνικής συμφωνίας».
Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση καταφέρνει να περάσει και τον σκόπελο της τρίτης αξιολόγησης, βάζοντας σε εφαρμογή την μία μετά την άλλη τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ακόμα μία σημαία της, οι πλειστηριασμοί, παραδομένη στα χέρια των δανειστών, με τον «λόγο της τιμής» των τραπεζιτών να προβάλλει ως η λύση για την προστασία των πιο αδύναμων.
Με αυτά και μ’ αυτά οδεύουμε στην καρδιά του χειμώνα, ενώ ο καιρός περνάει γρήγορα. Περνάει και παίρνει μαζί του κάθε συζήτηση για την πορεία της χώρας, της οικονομίας, των πολιτών και της πραγματικής ζωής.
Το τρίτο μνημόνιο, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αναμένεται να είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί εξ’ ολοκλήρου, ενώ ακόμα δεν έχει εμφανιστεί καμία απολύτως κοινωνικά υπεύθυνη και πολιτικά ορθή εναλλακτική λύση.
Ούτε η παρούσα κυβέρνηση το έπραξε, εφαρμόζοντας πιστά τις τροϊκανές οδηγίες, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ουρές της, που μέχρι χθες κυβερνούσαν με την ίδια πολιτική, ούτε η εξωκοινοβουλευτική αριστερά κινδυνεύει σύντομα να πολεμάει ένα ήδη εφαρμοσμένο μνημόνιο.
Έτσι, κυβέρνηση, οικονομία και… ο πρωθυπουργός αναμένεται να λαμβάνουν βραβεία επιτυχίας το επόμενο διάστημα, γράφοντας έτσι το δικό τους success story στις πλάτες των πολλών.
Μέχρι να βγούμε από την μνημονιακή «επιτροπεία», για να απολαύσουμε τα… αόρατα δεσμά της ευρωπαϊκής επιτροπείας, που δεσμεύει τομείς από την αγροτιά μέχρι την παιδεία. Και έχει ο θεός…

********
Ζητείται αντιπολίτευση – Κατά προτίμηση, όχι τηλεοπτικών παραθύρων
Όσο και να βολεύει Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ, Κίνημα Αλλαγής ή όπως αλλιώς επιθυμεί να λέγεται), αντιπολίτευση δεν συνίσταται με το να περιφέρει κανείς τα συνθήματα με τα οποία η κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία.
Με εξαίρεση την περίπτωση να ήταν τα δύο κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης ψηφοφόροι της σημερινής, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η μεθόδευση αυτή γίνεται για να κρύψει άλλους σκοπούς, δόλιους.
Διότι δόλιοι είναι οι σκοποί μίας πολιτικής δύναμης που εγκρίνει, αφενός, την εφαρμοζόμενη πολιτική, παριστάνοντας πως διαφωνεί. Ούτε τους πλειστηριασμούς θα ανέβαλαν, ούτε τις πωλήσεις βλημάτων σε εμπόλεμες χώρες. Άλλωστε, μόλις την Πέμπτη, το… ευρωπαϊκό σκέλος της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωβουλή καταψήφισε το ψήφισμα για εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Δεν είναι η πρώτη φορά, και μάλλον αυτή είναι η μοίρα μας.
Κάθε φορά, μία κυβέρνηση θα κρατά το τιμόνι προς τον μονόδρομο του άκρατου φιλελευθερισμού, και μία αντιπολίτευση που θα κραυγάζει, τόσο από δεξιά, όσο και από αριστερά. Αποτέλεσμα;
Οι πολίτες που παρακολουθούν αυτό το γαϊτανάκι της απόγνωσης να βρίσκονται παγιδευμένοι, εγκλωβισμένοι και τελικά σχεδόν αδιάφοροι πια, απέναντι σε μια πολιτική απόλυτου αδιεξόδου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα