Αισιόδοξος για την πορεία του συνδυασμού ´Μάχη για την Κρήτη´ και προβληματισμένος ως προς το κατά πόσο ο ´Καλλικράτης´ θα φέρει την ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στους Νομούς της Κρήτης, εμφανίζεται ο κ. Μανώλης Παπαδάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων.
Η σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη, οι θέσεις του συνδυασμού για κρίσιμα αναπτυξιακά θέματα του νησιού αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκλογική μάχη τίθενται στη συνέντευξη στην εφημερίδα μας.
– Το ψηφοδέλτιο που συμμετέχετε μπορεί να μην στηρίζεται από κάποιο κόμμα, αλλά θα μπορούσε να σας πει κάποιος ότι ναι μεν δεν είναι “κομματικό” είναι όμως “προσωπολατρικό”. Ολοι όσοι συμμετέχετε σε αυτό συνδέεστε με την οικογένεια Μητσοτάκη και αν αύριο πει ότι στηρίζω τον Α΄ ή τον Β΄ υποψήφιο εσείς θα κάνετε ό,τι σας πει…
“Οχι δεν ισχύει αυτό, ακολουθούμε μόνο τις σωστές κινήσεις. Εγώ μπορεί να συμπαθώ κάποιους ανθρώπους για τις σωστές τους απόψεις και ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πολλές σωστές απόψεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται τώρα όπως με τα δανεικά και τότε που τα έλεγε ο άνθρωπος τον έβριζαν. Τώρα επιβεβαιώνεται και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Αν κάποιος λέει σωστά πράγματα τον υποστηρίζουμε. Προσωπικά, δεν μπορώ να μιλήσω για όλους, ακολουθώ ανθρώπους που λένε σωστές απόψεις. Πολιτικός δεν είμαι, απλώς βοηθώ την πολιτική για να γίνουν ορισμένα πράγματα στα Χανιά, όπως το Νοσοκομείο και το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Ο συνδυασμός μας έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να καταθέσει μια διαφορετική άποψη αλλά και να διεκδικήσει. Οι συνδυασμοί που στηρίζονται από τα μεγάλα κόμματα είναι δεμένοι, οι διεκδικήσεις τους θα είναι περιορισμένες και καθοδηγούμενες και αν ξεφύγουν από κάποια όρια κινδυνεύουν να τους διαγράψουν όπως απέδειξε και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ”.
– Ολοι μιλάνε το αναπτυξιακό έλλειμα της Κρήτης απέναντι στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και των Χανίων απέναντι στο Ηράκλειο. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη;
“Βεβαίως, εδώ και 12 χρόνια που είμαι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο φωνάζουμε για την υστέρηση υποδομών”.
– Εκεί δεν έχει ευθύνη και ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μπακογιάννη μεταγενέστερα;
“Ολοι έχουμε ευθύνες. Ο Μητσοτάκης και η Μπακογιάννη έμειναν για λίγο σε πόστα που μπορούσαν να βοηθήσουν. Την τελευταία 5ετία με τους κ. Μαρκογιαννάκη και την κα Μπακογιάννη σε υπουργικές θέσεις δόθηκαν κάποια χρήματα και έγιναν δρόμοι, βιολογικοί καθαρισμοί αλλά αυτά δεν φτάνουν. Χρειάζονται επιπλέον γιατί δεν υπήρξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Κρήτης”.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
– Ομως η πρακτική, παλιά και τώρα, να πηγαίνουν οι τοπικοί φορείς, δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές στον Μητσοτάκη κάθε λίγο και να ζητάνε τη βοήθειά του για να εγκριθεί η χρηματοδότηση για το α΄ ή το β΄ έργο ή για να γίνει το οτιδήποτε, είναι τρόπος λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους;
“Δεν είναι σωστός τρόπος αλλά μην ξεχνάς ότι η Ελλάδα ακόμα δεν είναι ανεπτυγμένο κράτος. Για να μην πούμε υποανάπτυκτο, λέμε ότι είναι αναπτυσσόμενο. Και ένα σωστό πράγμα που είπε ο κ. Σημίτης ήταν ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε σιγά – σιγά να βελτιώσουμε τα πράγματα και να αλλάξει η κατάσταση, ούτως ώστε να γίνονται ορισμένα πράγματα που είναι ανάγκη χωρίς παρεμβάσεις συγκεκριμένων προσώπων. Επί του παρόντος έτσι είναι τα πράγματα. Οπως και δεν το ξέρει πολύς κόσμος αν δεν παρενέβαινε ο Μητσοτάκης δεν θα είχαμε νέο Νοσοκομείο”.
Ο ΒΟΑΚ
– Υποστηρίζεται ότι ο ΒΟΑΚ μπορεί να γίνει με παραχώρηση, διόδια κ.ά. Γιατί αυτό;
“Ο ΒΟΑΚ δεν γίνεται γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Απαιτούνται 2 δισ. για να γίνει σύγχρονος δρόμος. Αυτά δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να διατεθούν. Εμείς προτείνουμε τη μέθοδο παραχώρησης. Η παραχώρηση έχει και το σοβαρότατο πλεονέκτημα ότι αυτή η μεγάλη εταιρεία που θα αναλάβει να φτιάξει τον δρόμο αναλαμβάνει και τη συντήρησή του”.
– Αυτό όμως σημαίνει διόδια, που πολλοί αντιδρούν…
“Θα μπουν διόδια, όμως εγώ ευχαρίστως θα πλήρωνα 5 ευρώ να πάω μέχρι το Ηράκλειο. Θα τα γλίτωνα από τη λιγότερη κατανάλωση βενζίνης, την ταχύτητα και το κυριότερο θα οδηγούσα σχετικά ασφαλής κάτι που δεν υπάρχει τώρα. Η άλλη λύση της “Εγνατίας οδού” πάλι δάνεια από τις Τράπεζες παίρνεις και το έργο το φτιάχνεις εσύ. Και στην Εγνατία μπήκαν 11 διόδια”.
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
– Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη, τι λέτε στον αγρότη, στον παραγωγό της υπαίθρου;
“Η θέση μας και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ήταν η σύνδεση του αγροτικού με τον τουριστικού τομέα. Είχα μελετήσει ότι κατά τους 6 μήνες που είναι η τουριστική περίοδος λειτουργούν 4200 μονάδες εστίασης σε όλη την Κρήτη. Εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ. Αν οι παραγωγοί κάνουν ομάδες παραγωγών για λάδι, άλλες για πορτοκάλι, κρασί κ.λπ. και έρχονται σε απευθείας επαφή με τους ξενοδόχους, μια μεγάλη ποσότητα των προϊόντων θα καταναλίσκεται εδώ λόγω και της προώθησης της κρητικής διατροφής που ήδη έχει γίνει από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις”.
– Αυτό το προτείνουν και άλλοι. Πρακτικά, όμως, γιατί οι εστιάτορες να πάρουν φρούτα, χυμούς, λαχανικά από εδώ όταν τα παίρνει φτηνότερα μέσω εμπόρων από τρίτες χώρες, γιατί σήμερα έτσι γίνεται για πολλά προϊόντα;
“Αν κάνουν ομάδες παραγωγών οι αγρότες τότε θα αφήσουν στην άκρη τους μεσάζοντες. Θα έρχονται σε απευθείας συναλλαγές με εστιάτορες και ξενοδόχους. Τότε έχω την εντύπωση ότι οι τιμές θα είναι πολύ μικρότερες και λόγω της ποιότητας των προϊόντων μας θα αυξηθεί και η κατανάλωση”.
ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
– Συμφωνούμε όλοι ότι έχει επικρατήσει μια χωρίς μέτρο κακώς εννοούμενη ανάπτυξη στον βόρειο άξονα, που αφορά τον Τουρισμό. Γι? αυτό φταίνε όλοι οι πολιτικοί και οι τοπικοί παράγοντες που δεν έχουν προωθήσει τον χωροταξικό σχεδιασμό;
“Ακριβώς. Και αυτό γίνεται σε όλη της χώρα. Από τους ´Καποδιστριακούς´ Δήμους όλης της χώρας μόνο οι 32 είχαν κάνει ΣΧΟΟΑΠ, στο δε Νομό Χανίων από τους 22 οι τρεις μόνο Δήμοι. Για να γίνει βέβαια ΣΧΟΟΑΠ χρειάζονται πολλά χρήματα που δεν είχαν οι Δήμοι”.
Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
– Φαίνεται ότι και σε αυτή τη νέα δομή της Περιφέρειας τα οικονομικά θα είναι πολύ… σφιγμένα. Το διαπιστώνετε και εσείς αυτό;
“Το πορτοφόλι θα το κρατάει και πάλι το κεντρικό κράτος. Αυτό θα εισπράττει και αυτό θα δίνει. Επίσης πρέπει να εκδοθούν πολλά προεδρικά διατάγματα για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να συνοδεύονται με τους ανάλογους πόρους. Εχει μειονεκτήματα αυτή η νέα δομή αλλά με προσπάθεια θα βελτιωθεί πιστεύω η κατάσταση”.
– Υπάρχει βέβαια και ζήτημα κατά πόσο η νέα Περιφέρεια θα λειτουργεί όντως ως Περιφέρεια και όχι ως Περιφέρεια του πιο ισχυρού Νομού;
“Να μην γίνει υδροκέφαλη η νέα Περιφέρεια. Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα και έχει γίνει ακόμα δυσκολότερο μετά την έκδοση του κειμένου για την οργάνωση της Περιφέρειας, που όντως φαίνεται ότι πάνε στο Ηράκλειο. Γι? αυτό και γράψατε και εσείς ως εφημερίδα ότι το σύστημα γίνεται “Ηρακλειοκεντρικό” και όχι περιφερειακό. Μίλησα και με αρκετούς του ΠΑΣΟΚ και αυτοί αντιδρούν σε αυτό το πράγμα, και τελικά πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει”.
ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
– Η σύσταση του ψηφοδελτίου σας με τι κριτήρια έγινε;
“Εγινε με στόχο να καλυφθούν όλες οι τάξεις και γεωγραφικά όλες οι περιοχές του Νομού?”.
– Τα αιτήματα των βουλευτών ή των διαφόρων πολιτικών παραγόντων καλύφθηκαν;
“Δεν είχαμε κανένα τέτοιο κριτήριο”.
– Με τον κ. Γύπαρη υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη με τον κ. Πλακιωτάκη, παραμένετε στον ίδιο συνδυασμό στο Νομαρχιακό Συμβούλιο;
“Είμαστε και συνεργάτες. Δεν υπάρχει πρόβλημα ο άνθρωπος ακολούθησε κάποιον άλλο δρόμο. Καθένας έχει τις αντιλήψεις και τις σκέψεις του και ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Εγώ δεν μπορούσα να συμφωνήσω η ΝΔ να έχει αρχηγό τον Σαμαρά. Ο άνθρωπος έχει κάνει επανειλημμένα λάθη και οι επιλογές του σε κρίσιμα θέματα δεν είναι σωστές”.
Το εκλογικό αποτέλεσμα
– Mε ποιό αποτέλεσμα θα είσασταν ικανοποιημένοι;
“Να είμαστε δεύτεροι και να πάμε στο β΄γύρο. Με τις νυν δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το επιτυγχάνουμε. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ συζητά την κάθοδο του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο”.
– Για τον Δήμο Χανίων ποιόν στηρίζεται ;
“Και ο κ. Βιρβιδάκης και ο κ. Αρχοντάκης είναι πολύ καλοί και έχουν δείξει ότι έχουν τα προσόντα. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια βέβαια προσωπικά που ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Ο ένας είναι στενός φίλος και παλιός συνεργάτης, ο άλλος έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έχει κάνει έργα, έχει διεκδικήσει. Δεν μπορώ να πω υπέρ του ενός ή του άλλου. Νομίζω ότι ο καθένας έχει προσωπική άποψη και μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα”.