Μειωμένα ποσοστά στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων των Χανίων καταγράφει η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε πριν δύο μέρες σε δείγμα της τάξεως του 10% των μελών του για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα το 83% των επιχειρηματιών στα Χανιά δηλώνουν ότι τα κέρδη τους μειώθηκαν κατά 17%. Για τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα η μείωση του τζίρου αγγίζει το 15% ενώ τον Οκτώβρη ξεπερνά το 20%.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Μαργαρώνης, ´ένα μικρό ποσοστό καταστηματαρχών δηλώνουν ότι σε σύγκριση με πέρυσι ο τζίρος τους δεν αυξομειώθηκε ιδιαίτερα. Ωστόσο το 83% των επιχειρηματιών δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τα κέρδη τους μειώθηκαν κατά 17%´.
ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο των Χανίων καθώς ο Νοέμβριος βρίσκει τους επιχειρηματίες του εμπορίου εγκλωβισμένους σε υποχρεώσεις, στις οποίες δυσκολεύονται, αν όχι αδυνατούν, υπό τις παρούσες συνθήκες να ανταποκριθούν. Παρά τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί για αποτελεσματική στήριξη της αγοράς, οι προσδοκίες των εμπόρων για άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα δώσουν «ανάσα ζωής» στις επιχειρήσεις τους διαψεύδονται καθημερινά .
Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρώνη από τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος μόνο ένας στους 3 καταστηματάρχες στην πόλη των Χανίων αυτή τη στιγμή έχει προσωπικό ενώ οι υπόλοιποι είναι αυτοαπασχολούμενοι. ´Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος τζίρος για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας´, ανέφερε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 των καταστηματαρχών έχει μειώσει το 15% του υπαλληλικού προσωπικού. Άγνωστος παραμένει, ωστόσο, ο αριθμός των απολύσεων καθώς τα λουκέτα σε καταστήματα της πόλης αυξάνονται καθημερινά.
´Από την έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου φαίνεται ότι έχουν χαθεί θέσεις εργασίας παρά τα προγράμματα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί καθώς αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες επαγγελματιών´, τόνισε ο κ. Μαργαρώνης.
ΠΕΡΑΙΩΣΗ
Οσον αφορά την περαίωση, οι καταστηματάρχες των Χανίων απάντησαν, στο πλαίσιο της έρευνας, ότι ένας στους τρεις θα εφαρμόσει την ρύθμιση, ένας στους τρεις απάντησε αρνητικά, ενώ το 3% ανέφερε ´δεν ξέρω, δεν απαντώ´.
Την ίδια ώρα, να δοθεί η αναγκαία παράταση χρόνου στις επιχειρήσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη διαδικασία της περαίωσης, ζητά η ΕΣΕΕ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο, ως πράξη συμπαράστασης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ως ένδειξη πολιτικής ανταπόκρισης και συνέχειας των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για στήριξη της αγοράς, να προωθήσει τα ακόλουθα, καίρια, ζητήματα:
– Να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3888/2010 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά ένα μήνα, τουλάχιστον.
– Να δοθεί παράταση, διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα, στην προθεσμία αποδοχής της περαίωσης.
– Να μην επιβαρυνθούν με τα ποσά της περαίωσης οι επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια.
´Η ΕΣΕΕ θεωρεί κρίσιμο, αφενός μεν να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες παρατάσεις, αφετέρου δε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήξης των παρατάσεων στις 31/12/2010, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη αγοραστική κίνηση της εορταστικής περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο καθώς και με την βοήθεια της τραπεζικής χρηματοδότησης, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα καταστούν περισσότερο ικανές να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να ρυθμίσουν φορολογικές εκκρεμότητες´, καταλήγει η ανακοίνωση.