Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Για να μην ξεχνάμε

ΠΟΤΕ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις, κάτω από τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: από τον νέο φορολογικό νόμο που καθιστά δικαιότερη τη φορολόγηση των πολιτών βάζοντας (το ελπίζουμε) στο στόχαστρο όσους φοροδιαφεύγουν, ως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων? Από τη μεγάλη θεσμική επανάσταση του «Καλλικράτη», ως την εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στο Δημόσιο. Από τον περιορισμό της μεγάλης σπατάλης στο δημόσιο, μέχρι τον εξορθολογισμό του. Από την τολμηρή αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, ως την απαρχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και τον έλεγχο των προμηθειών των νοσοκομείων. Από την ηράκλεια προσπάθεια περιστολής των δημοσιονομικών, μέχρι την εκλογίκευση του Γαργαντούα των ΔΕΚΟ. Ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός τόνισε πολλές φορές  το αυτονόητο αυτών των αλλαγών: «Κάναμε σε έναν χρόνο όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει ήδη ξεκινήσει».
***
ΓΝΩΣΤΗ είναι η ρήση – παραδοξολόγημα που κυριαρχούσε στη «χρυσή μεταπολιτευτική δάνεια εποχή» κατά την οποία το μεν ελληνικό κράτος ήταν φτωχό, οι δε κάτοικοί του πλούσιοι! Πώς συνέβαινε αυτό; Μα, με τη μαύρη οικονομία, την παραοικονομία που μένει άτρωτη και που καμιά κυβέρνηση δεν διανοήθηκε ή δεν τόλμησε να πατάξει. Στην Ελλάδα το φαινόμενο της μαύρης οικονομίας είχε λάβει δραματικές διαστάσεις, όταν αναλογισθούμε ότι αυτή αποτελεί το 30% του πλούτου της χώρας! Ο δε αντίκτυπός της παραμένει, αφού είμαστε «πρωταθλητές» στη διαφθορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010).
ΕΙΝΑΙ επίσης γεγονός ότι η χώρα αυτή μπορεί να χρεοκοπήσει, όχι όμως οι? πολίτες της! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ναι υπάρχουν περισσότερα χρήματα από αυτά που φαίνονται. Που αν αποκαλυφθούν          -δουλειά της κυβέρνησης είναι- και διοχετευθούν στην κανονική οικονομία, θα διευκολύνουν πάρα πολύ την έξοδο της χώρας από την κρίση! Λέμε αν?

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα