Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, τονίζοντας ότι «ο καθένας διαλέγει την Κυριακή, πού είναι απέναντι και πού είναι δίπλα». Κάλεσε, δε, όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί κανείς από τον καναπέ να αγωνίζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και για το μέλλον των παιδιών του».
Παράλληλα, ο κ. Βιρβιδάκης υπενθύμισε με νόημα παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «οι δεσμοί αίματος και αγώνων ούτε πωλούνται, ούτε αγοράζονται. Όπως επίσης ούτε πωλείται, ούτε αγοράζεται η ηθική και η διαφάνεια».
Η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κ. Βιρβιδάκη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ επί της οδού Κυδωνίας, έξω από το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του, «Χανιά 21ος αιώνας».
Ο κ. Βιρβιδάκης, στην ομιλία του υπεραμύνθηκε του έργου που έχει γίνει την τελευταία οκταετία στον Δήμο Χανίων, τόνισε ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, ενώ άφησε και «φωτογραφικές» αιχμές εναντίον συνυποψηφίων του, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ… ΦΙΛΟΥΣ
Ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε ότι «διάφοροι φίλοι μας, με ή χωρίς εισαγωγικά, μου λένε ότι εκτιμούν το έργο μας και ότι θα ήθελαν ακόμα και να είναι μαζί μας, αλλά… Δεν υπάρχει αλλά. Δεν μπορεί κανείς να είναι και δίπλα και απέναντι. Είναι, λοιπόν, μαζί μας, αν πιστεύουν σ´ εμάς. Ας έλθουν μαζί μας, έστω και την τελευταία στιγμή εάν πραγματικά πιστεύουν και αυτά που λένε είναι όπως τα λένε», ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης. Και πρόσθεσε: «Λυπάμαι πολύ φίλοι, αλλά δεν μπορεί να είστε και απέναντι και δίπλα. Ο καθένας διαλέγει την Κυριακή, πού είναι απέναντι και πού είναι δίπλα. Και η πόλη αυτή, ο Δήμος ο καινούριος, έχει την ανάγκη όλων».
Παράλληλα, ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε ότι «είμαι υποχρεωμένος να καλέσω να έρθουν μαζί και όλοι όσοι σκέφτονται να καθίσουν στον καναπέ την Κυριακή και να μην πάνε να ψηφίσουν. Γιατί αυτή την Κυριακή οριοθετούμε το μέλλον του τόπου μας, οριοθετούμε την επόμενη μέρα, οριοθετούμε το μέλλον των παιδιών μας», σημείωσε ο κ. Βιρβιδάκης.
´ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ´
Τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια της ομιλίας του, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων έκανε λόγο για «παράξενα φαινόμενα».
Ένα από αυτά, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι το εξής: «Σε πρόσφατες συζητήσεις συνάδελφοι συνυποψήφιοι παραδέχθηκαν ότι η βάση του νέου Δήμου θα είναι ο παλιός Δήμος Χανίων γιατί είναι οργανωμένος. Κι εγώ ρωτώ: ποιος τον οργάνωσε; Αυτοί; Ή ήρθε εξ ουρανού η οργάνωση; Οι συνεργάτες μου κι εγώ, με τη βοήθεια του δυναμικού του Δήμου Χανίων, οργανώσαμε ένα σύγχρονο Δήμο, έναν Δήμο με οικονομική ευρωστία, ένα Δήμο χωρίς διοικητικές εκκρεμότητες. Ρωτώ, λοιπόν: γιατί αφού εμείς οργανώσαμε τον Δήμο και γνωρίζαμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πρέπει να φύγουμε για να έρθουν οι άλλοι να διοικήσουμε αυτό, το οποίο εμείς φτιάξαμε; Από πού προέρχεται αυτός ο παραλογισμός;».
Ένα δεύτερο «παράξενο φαινόμενο», σύμφωνα με τον κ. Βιρβιδάκη, είναι ότι «ξαφνικά οι δύο τελευταίες τηλεοπτικές συζητήσεις με τους συνυποψηφίους μου ακυρώθηκαν. Εγώ για ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Εγώ δεν ζήτησα να ακυρωθούν. Εγώ ζήτησα να γίνουν παραπάνω. Όποιος θέλει να γίνει δήμαρχος πρέπει να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ένας δήμαρχος, ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως είναι τα Χανιά, δεν μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος».
Ένα τρίτο «παράξενο φαινόμενο», όπως ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένους αιρετούς, είναι ότι «αυτοί που έβαλαν στοίχημα ότι δεν θα γίνει ο ´Καλλικράτης´ εμφανίζονται τώρα στις τηλεοράσεις και λένε ζήτω ο ´Καλλικράτης´. Δεν κατάλαβα; Βάζανε στοίχημα στην ΤΕΔΚ ότι δεν γίνεται διοικητική μεταρρύθμιση και ελέγανε και συγκεκριμένα ποσά. Τώρα, ξαφνικά, ξυπνήσανε, διότι πλέον ο ´Καλλικράτης´ υλοποιείται και λένε: ´τα είχαμε πει εμείς´. Ευτυχώς που υπάρχουν και πρακτικά».
ΚΑΛΕΣΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο κ. Βιρβιδάκης κάλεσε τους πολίτες του νέου Δήμου «να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο της ευθύνης και της δημιουργίας. Σας καλώ να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού. Σας καλώ να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Σας καλώ να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο του ´Καλλικράτη´. Τελειώνει σήμερα μια μακρά προεκλογική περίοδος, όπου ο καθένας από εμάς άφησε το δικό του δείγμα γραφής, αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιήσαμε εκφράζουν και τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε. Μπορώ, λοιπόν, να είμαι υπερήφανος γιατί λειτουργήσαμε με διαφάνεια, με άμεσο και ευθύ λόγο, με τεκμηρίωση και πάντα λειτουργήσουμε στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο».
´ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΚΤΩ´
Ο κ. Βιρβιδάκης υπενθύμισε ότι διεκδικεί εκ νέου τον Δήμο Χανίων γιατί αφενός επιθυμεί να ολοκληρώσει το έργο που έχει δρομολογήσει και αφετέρου γιατί στα δύσκολα δεν λιποτακτεί, τονίζοντας ότι είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του δύο χρόνια πριν, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα. «Θα μείνουμε να αγωνιστούμε για τον πολίτη, θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη και εφόσον χρειαστεί και το κρεβάτι μας θα πάρουμε μέσα στον Δήμο Χανίων για να αγωνιστούμε για τα συμφέροντα του πολίτη και όχι για τα συμφέροντα τα θολά», είπε και συνέχισε: «Ένας άλλος λόγος, για εμάς σημαντικός, είναι ότι το έργο που δημιουργήσαμε, το έργο της τελευταίας οκταετίας δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκει στον πολίτη. Συνεχίζουμε λοιπόν το έργο που υλοποιήσαμε στον παλιό Δήμο Χανίων, στους περιαστικούς Δήμους, στα πλαίσια της Συμπολιτείας των 7, στα πλαίσια του ψηφοδελτίου μας, με τα ικανά, ώριμα, αλλά και νέα στελέχη, που πλαισιώνουν την προσπάθειά μας».
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρθηκε στο έργο της Δημοτικής Αρχής την τελευταία οκταετία σε μια σειρά από τομείς: στην καθαριότητα (με τη ΔΕΔΙΣΑ), στην ύδρευση και στην αποχέτευση (με τη ΔΕΥΑΧ και τη σύνδεση των περιαστικών Δήμων με τον βιολογικό των Χανίων), στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών (με το δίκτυο ευρυζωνικότητας, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ), στις αναπλάσεις, στο περιβάλλον, κ.α.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «με διαδημοτικές συνεργασίας φτιάξαμε μια σειρά έργων, όπως είναι η ανάπλαση της οδού Γογονή, που τα χρήματα τα ´βγάλαμε´ εμείς και κάναμε το έργο σε συνεργασία με τους Δήμους Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου, όπως επίσης τον κόμβο του Κλαδισού».
Αιχμές άφησε ο κ. Βιρβιδάκης εναντίον όσων ισχυρίζονται ότι «είναι συμμέτοχοι» στο έργο του κόμβου Κλαδισού. «Βεβαίως και είναι συμμέτοχοι στο έργο. Δώσανε τη γη για να κάνουμε το έργο. Αυτή ήταν η συμμετοχή τους», σημείωσε με έμφαση.
Αιχμές άφησε και για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τονίζοντας ότι «αγωνιστήκαμε χρόνια. Και βεβαίως αυτοί, οι οποίοι απεχώρησαν και αυτοί, οι οποίοι καταδίκασαν, έστω και προσωρινά, γιατί εμείς θα το διορθώσουμε, τους Δήμους στην έλλειψη ανάπτυξης και στην αφάνεια πρέπει να λογοδοτήσουν στον χανιώτικο λαό. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταδικάζεται η ανάπτυξη για στενά συμφέροντα», είπε ο κ. Βιρβιδάκης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε, επίσης, και σε έργα που έχει ήδη δρομολογήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή των Χανίων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και θα ξεκινήσουν άμεσα το επόμενο διάστημα. Μεταξύ των έργων αυτών, όπως είπε, είναι η ανάπλαση της οδού Πειραιώς, η διάνοιξη της οδού Καντάνου, η επέκταση της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, καθώς και η εκτέλεση ολοκληρωμένων σχεδίων αστικής αναγέννησης με 18 έργα στην παλιά πόλη. Ενδεικτικά ανέφερε την αποκατάσταση των παραδοσιακών κτηρίων, τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού, την κατασκευή μοντέρνου λυόμενου θεάτρου στη δυτική τάφρο, με πλάτη, με μαξιλαράκια και με αριθμημένες θέσεις, την κατασκευή δικτύων πυρόσβεσης στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης, την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ και τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων κ.ά.
?Σημαντικό έργο στα Χανιά?
