Κύριε διευθυντά,
βρισκόμαστε στον καταπράσινο Αποκόρωνα. Στον τόπο όπου ´χθες´ 1898 επί υπάτου αρμοστού Κρήτης πρίγκιπος Γεωργίου σίτιζαν οι υποτακτικοί τα άλογά του λέγοντας: ´έρχομαι από κορώνα´. Ετσι παρέμεινε και η ονομασία του: ´Αποκόρωνας´. Στον τόπο όπου ´σήμερα´ κάνοντας τη βόλτα σου ή κατοικώντας σ? ένα από τα χωριά χαίρεσαι τον ήλιο, τον καθαρό αέρα, τη θάλασσα, το πράσινο. Απολαμβάνεις τον ατόφιο κρητικό χαρακτήρα των κατοίκων με την ντομπροσύνη, την έμπνευση, τη φρονιμάδα αλλά και την απόλυτη επαναστατικότητα όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Ανηφορίζοντας για να φτάσουμε στον Βάμο, ξεχωρίζουμε από μακριά και στο πιο ψηλό σημείο το Γυμνάσιο Βάμου, να πλαισιώνει σαν φωτεινό στεφάνι την περιοχή.
Αριστερά και δεξιά ξεφυτρώνουν γραφικά καλοκτισμένα πέτρινα σπίτια του χθες και του σήμερα, αρμονικά δεμένα μέσα στη φύση. Ετσι αρμονική φαίνεται και η ζωή των κατοίκων της περιοχής Βάμου και των γύρω χωριών. Σήμερα φιλοξενούνται όχι μόνο ντόπιοι κάτοικοι αλλά και ξένοι διαφόρων εθνικοτήτων, που διάλεξαν τον τόπο τούτο σαν καταφύγιό τους. Τα παιδιά όλων των οικογενειών Ελλήνων και ξένων καθημερινά έχουν σαν ´Σπίτι τους το Σχολείο´ όπως είναι γραμμένο σε ταμπελίτσες.
Εδώ δίδουν καθημερινά αγώνα άμιλλας και ηθικής. Σ? αυτόν εδώ τον ´Ιστορικό´ τόπο Γυμνασίου – Λυκείου Βάμου, δάσκαλοι και γονείς οφείλουν να βοηθήσουν τη νεολαία ν? ανοίξει τα φτερά της για ένα καλύτερο αύριο. Επισημαίνω τη λέξη ´Ιστορικό Γυμνάσιο´. Και εξηγώ. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του πρώην δημάρχου κ. Χατζηδάκη Ιωάννη, σε μαθητή Γυμνασίου Βάμου, μάθαμε τα εξής:
1ον: Στις 21 Αυγούστου 1873 πριν την εποχή της Κρητικής Πολιτείας στον τόπο τούτο δημιουργήθηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο το οποίο και στεγάστηκε απέναντι από τον τότε Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
2ον: Το 1901 επί πρίγκιπος Γεωργίου επανασυστήνονται τα Ελληνικά Σχολεία, 20 σε αριθμό σε όλη την Κρήτη. Τότε συστάθηκε το ´Τριτάξιο Ελληνικό Σχολείο Βάμου´ και το έτος 1913 – 14 μετατράπηκε σε ´Πλήρες Γυμνάσιο´ και ήταν το δεύτερο πλήρες Γυμνάσιο στην Κρήτη. Οι τότε καθηγητές ονομάζονταν σχολάρχες. Τα αγόρια φορούσαν κοστούμια και πηλήκια τα δε κορίτσια άσπρο και σκούρα μπλε μακριά φούστα εποχής.
Η ίδρυση και ολοκλήρωση του Γυμνασίου Βάμου οφείλεται στον Γ. Μυλωνογιάννη αντιπρόσωπο της Επαρχίας στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι και το έτος 1920.
3ον: Σήμερα το Γυμνάσιο Βάμου ονομάζεται ´Λαμπράκειο´ διότι με δωρεά που έγινε το 1949 από τον συντοπίτη ευεργέτη και αείμνηστο Δημήτριο Λαμπράκη -πατέρα του αειμνήστου Χρήστου Λαμπράκη-προστέθηκαν δυο αίθουσες ανοιγόμενες, οι οποίες θα φέρουν πάντοτε την ονομασία ´Αίθουσα Λαμπράκη´. Πρόσφατα ανακαινισμένες σε κινηματοθέατρο 2007 – 08 από τη νυν γυμνασιάρχη Βάμου, φιλοξενούν ποικίλες παραστάσεις σχολικές και καλλιτεχνικές του σχολείου, ενώ καθημερινά είναι και αίθουσες διδασκαλίας των παιδιών μας.
Οι ανακαινίσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Θα ήταν αδιανόητο επί των ημερών μας, εν έτη 2010 – 11 τα παιδιά του Γυμνασίου Βάμου που στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ στο πίσω μέρος του κεντρικού κτηρίου, να βρίσκονται συνεχώς μέσα στις λάσπες και να χρειάζονται γαλότσες για τη μετακίνηση και το παιχνίδι τους. Εδώ και 2 έτη από σήμερα, επί νυν δημάρχου κ. Λεωνίδα Λιματζάκη, γυμνασιάρχου κας Μέλπως Μ. Ζαχαριουδάκη και λυκειάρχου κ. Γεωργίου Κουμή -με τη στήριξη της Πολιτείας και του Ο.Σ.Κ.- έγινε και γίνεται συνεχώς η ανακαίνιση του ´Ιστορικού Λαμπράκειου Γυμνασίου Βάμου´. Το Σχολείο του Τόπου μας που είναι το Κέντρο Πολιτισμού και Γνώσης παιδιών από 24 περίπου χωριά του Αποκόρωνα έχει γίνει αξιοζήλευτο.
Το Γυμνάσιο – Λύκειο Βάμου δεν έχει σε τίποτε σχεδόν να ζηλέψει τα άλλα σχολεία. Οι αύλειοι χώροι του γεμάτοι πεύκα και άλλα κωνοφόρα δέντρα και φυτά έχουν μεταβληθεί σε πάρκα περιστοιχισμένα με πέτρινα κτιστά πεζούλια – καθίσματα μαθητών.
Τα σύνορά του με το Δημοτικό, που αποτελούσαν κίνδυνο για τη ζωή των παιδιών μας σήμερα έχουν περιφραχθεί με ασφάλεια. Με τις ενέργειες του δημάρχου μας κ. Λ. Λιματζάκη και τον επίπονο αγώνα του εδώ και 2 έτη, το Ιστορικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βάμου ανακαινίζεται συνεχώς. Χαίρονται τα παιδιά μας να αθλούνται στους ευπρεπώς διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους.
Χορηγία από την ΔΕΔΙΣΑ 25 τόνων χώματος – compost με την επιμέλεια της γυμνασιάρχου και φέτος με τη βοήθεια του δημάρχου, θα προμηθευτεί δωρεάν το σχολείο πλήθος φυτών από το φυτώριο της Δασικής Υπηρεσίας για να ολοκληρωθεί ο εξωραϊσμός του χώρου -παράλληλα με τον αυτόματο μηχανισμό ποτίσματος. Υπόστεγοι χώροι θα προστατεύουν στο άμεσο μέλλον τα παιδιά μας, ενώ ετοιμάζεται εργαστήριο Η/Υ Γυμνασίου πάλι με τη συμβολή του δημάρχου μας.
Τέτοιο ευεργετικό έργο κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να έχουν και άλλες Δημοτικές Αρχές έτσι ώστε η νεολαία ευπρεπώς ν´ αφομοιώνει τις γνώσεις της. Ενας ελάχιστος φόρος τιμής αξίζει και στις ενέργειες που γίνονται για το κτίσιμο νέου Λυκείου πράγμα που θ? απεγκλωβίσει το Γυμνάσιο, δίδοντάς του τη δύναμη ν? αποκτήσει δική του βιβλιοθήκη (6.500 έργα περιμένουν τον χώρο τους), εργαστηριακούς χώρους, ανεξάρτητη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τόσα άλλα που μαζί με τους ´Διαδραστικούς Πίνακες´ της εποχής θα αποτελέσουν την καινοτομία του ´Σύγχρονου Σχολείου´.
Η γυμνασιάρχης Βάμου
Μέλπω Μιλτ. Ζαχαριουδάκη