Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Αλμα? γνώσης έκανε η ανθρωπότητα

Αθήνα
Τεράστια άλματα έχουν γίνει στην εξερεύνηση του διαστήματος σύμφωνα με τον Ελληνα αστροφυσικό, ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, Σταμάτη Κριμιζή.
Οπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κριμιζής, η ανθρώπινη γνώση, συγκρινόμενη με αυτήν πριν από 52 χρόνια, έχει κάνει τεράστια άλματα.
«Έχουμε φτάσει έξω από το ηλιακό μας σύστημα 17 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Το σήμα που μας στέλνει το Βόγιατζερ κάνει πάνω από 15,5 ώρες να φτάσει στη Γη κινούμενο με ταχύτητα φωτός. Ξέρουμε πολλά για το πλανητικό μας σύστημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται διαστημόπλοιο γύρω από τον Κρόνο, ένα άλλο θα μπει στις 18 Μαρτίου του 2011 σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, ενώ ένα τρίτο κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα και το οποίο έχει διανύσει τη μισή διαδρομή και υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στον προορισμό του στις 14 Ιουλίου του 2015.
Αναφορικά με τα αμερικανικά προγράμματα για την προσσελήνωση επανδρωμένων αποστολών, ο κ. Κριμιζής είπε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κάνει μια βασική, ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα της NASA και έχει αναβάλει την επίσκεψη στη Σελήνη, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των ρομποτικών διαστημοπλοίων για την εξερεύνηση των αστεροειδών και άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος».
Ωστόσο, πρόσθεσε, θα γίνει μια προσπάθεια ανάπτυξης για την προώθηση επανδρωμένου διαστημοπλοίου προς τον Αρη τα επόμενα 20 χρόνια.
Βέβαια για την αποστολή στη Σελήνη εξακολουθούν να εργάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Κίνα, η οποία πιστεύω στα επόμενα 15 χρόνια θα καταφέρει να προσσεληνώσει το πρώτο της επανδρωμένο διαστημόπλοιο», είπε.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας είπε ότι δεν είναι σε θέση να συμβάλει σε κάποιο από τα διαστημικά προγράμματα, ωστόσο, πρόσθεσε πως τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια Έλληνες επιστήμονες θα συμβάλουν σε ένα πείραμα για τη φωτογράφηση του Ήλιου και των ηλιακών εκλάμψεων.
Αναφορικά με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, στο οποίο είναι πρόεδρος είπε ότι αυτό έχει την ευθύνη να οργανώσει σε όλους τους τομείς την Ερευνα και την Τεχνολογία.
«Θα εξετάσει το πώς μπορούμε να κάνουμε το στρατηγικό πλαίσιο ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ερευνα και την Τεχνολογία, βοηθώντας τις εταιρείες, αλλά και στην απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό θα συνεδριάσουμε από τις 24 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, όπου θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις», τόνισε.
Απαντώντας στο ερώτημα αν η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Ερευνα και Τεχνολογία και πώς, ο κ. Κριμιζής είπε ότι «στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ αύξησαν τα κονδύλια για την Ερευνα και την Τεχνολογία, διότι ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι είναι η μηχανή για την αύξηση του ΑΕΠ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, ενώ στην περίπτωση της Κίνας συνεχίζουν κανονικά τα προγράμματά τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα