Ρώμη, Ιταλία
Aκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση του Τζιανφράνκο Φίνι με τον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό Θεσμικών Αλλαγών, Ουμπέρτο Μπόσι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία.
Την ίδια ώρα, τέσσερις υφυπουργοί του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» του Φίνι σχεδιάζουν να παραιτηθούν τη Δευτέρα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Ίταλο Μποκίνο, εκπρόσωπος του νεοσύστατου κόμματος Μέλλον και Ελευθερία -με επικεφαλής τον Τζ.Φίνι- δήλωσε σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, ότι οι τέσσερις υφυπουργοί του κόμματος που μετέχουν στην κυβέρνηση, πρόκειται να υποβάλλουν την παραίτησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ίταλο Μποκίνο, το Μέλλον και Ελευθερία πρόκειται να υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό -πιθανότατα την Πέμπτη- αλλά μετά από την απόφαση αυτή -την οποία ο Μποκίνο χαρακτήρισε πράξη «πολιτικής ευθύνης»- θα αποσύρει κάθε μορφή στήριξης προς το κυβερνητικό σχήμα του «Καβαλιέρε».
Παρόλο που, τυπικά, το Μέλλον και Ελευθερία συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον «φάκελο παράνομη μετανάστευση», ο Φίνι επέλεξε να ψηφίσει με την αντιπολίτευση, αφήνοντας «ακάλυπτη» τη Λέγκα του Βορρά και τον μπερλουσκονικό «Λαό της Ελευθερίας».
Συμπολίτευση και αντιπολίτευση, προετοιμάζουν, αναλυτικά, τις στρατηγικές τους: Η Λέγκα και ο μπερλουσκονικός «Λαός της Ελευθερίας», πρόκειται να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Το όλο αποτέλεσμα, βάσει των μέχρι τώρα ισορροπιών, μπορεί να είναι θετικό στη Γερουσία, όχι, όμως, στη Βουλή, όπου -χωρίς το κόμμα του Φίνι- η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία.
Από τη μεριά της, η κεντροαριστερά, με το «Δημοκρατικό Κόμμα» και την «Ιταλία των Αξιών» έκανε γνωστό ότι πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, για την «κακοδιαχείρηση» των αρχαιολογικών χώρων της Πομπηίας.
Το αποτέλεσμα της ψήφου θα εξαρτηθεί από την στάση που θα αποφασίσει να τηρήσει το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο Udc και οι βουλευτές του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία».
Αναλυτές εκτιμούν ότι εκτός από την Λέγκα και τον «Λαό της Ελευθερίας», κανένας δεν επιθυμεί μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η κεντροαριστερά, το κόμμα του Φίνι και οι χριστιανοδημοκράτες του Udc συνεχίζουν να αναφέρονται στην ανάγκη σύστασης μιας προσωρινής κυβέρνησης, που θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα προχωρήσει σε μια μερική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και θα εγκρίνει νέα σχέδια δράσης για την απασχόληση των νέων.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι πολιτικές αυτές δυνάμεις, προτείνουν, ως πιθανότερους διαδόχους του «Καβαλιέρε», τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, τον πρώην υπουργό εσωτερικών, Μπέπε Πιζάνου ή τον διοικητή της Τράπεζας Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.
Όπως αφήνουν, όμως, να διαρρεύσει, στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Σ. Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει, όσο δυναμικότερα μπορεί, το συγκεκριμένο σχέδιο, επιμένοντας στη γνωστή του θέση «αν δεν θέλετε να με αφήσετε να κυβερνήσω, τότε ας πάμε αμέσως σε πρόωρες εκλογές».