Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης για να εκλέξουν νέα Πρυτανική Αρχή μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 27 Αυγούστου του 2008. Την Πρυτανεία διεκδικούν εκ νέου οι Ιωακείμ Γρυσπολάκης και Ιωάννης Φίλης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κάλπες θα στηθούν και πάλι προκειμένου να ψηφίσουν μόνον οι φοιτητές αυτή τη φορά και εν συνεχεία να γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο υποψήφιος πρύτανης Γιάννης Φίλης και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις Νικόλαος Μαρκόπουλος και Ιωάννης Σαριδάκης, οι οποίοι δεν εξελέγησαν στις πρυτανικές εκλογές του 2008. Η προσφυγή τους στηριζόταν στο ότι κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών άγνωστοι εισέβαλαν στα δύο εκλογικά τμήματα των φοιτητών και πήραν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια, τις σφραγίδες της Εφορευτικής Επιτροπής, ενώ κατέστρεψαν και τους εκλογικούς καταλόγους.
Στις πρυτανικές εκλογές του 2008 είχαν αναδειχθεί πρύτανης μέχρι το 2012 ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης και αντιπρυτάνεις οι Νικόλαος Βαρότσης και Μιχαήλ Πατεράκης. Μετά την απόφαση του ΣτΕ η εκλογή τους θεωρείται άκυρη.
Ακόμη, το Γ? Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη κατά παράβαση του Ν. 2083/1992, επειδή η εκλογή των πρυτανικών αρχών δεν διενεργήθηκε με τη συμμετοχή όλων των κατηγοριών των εκλεκτόρων (καθηγητών και φοιτητών). Έτσι σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης επαναλαμβάνεται η διαδικασία αναδείξεως των αρχών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και οι φοιτητές προ και μετά πτυχιακής εκπαίδευσης καλούνται να επιλέξουν νέο πρύτανη.
Ο Ι. ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗΣ
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Γρυσπολάκης για το μέχρι τώρα έργο αλλά και τις βασικές προτεραιότητές του, τόνισε: ´Η Πρυτανεία μας ασκεί διοίκηση στο Ιδρυμα εδώ και πέντε χρόνια. Το Πολυτεχνείο Κρήτης τα τελευταία πέντε χρόνια γνώρισε μια πρωτοφανή εξωστρέφεια, επικοινωνία με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της κοινωνίας μας σε τεχνολογικό επίπεδο, μέσω των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχουμε εκτελέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια εκτελέσαμε εβδομήντα ένα προγράμματα στην Περιφέρεια Κρήτης, δηλαδή σε όλους τους φορείς του νησιού. Το 42% του συνολικού προϋπολογισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης οφείλεται στα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που αναλαμβάνουμε´.
Ο κ. Γρυσπολάκης επεσήμανε ότι: ´Επιδιώξαμε την Αριστεία και την επιτύχαμε σ? έναν πολύ μεγάλο βαθμό, γνωρίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος θα επιβιώσει μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση. Η εσωστρέφεια την οποία κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται δεν έχει μέλλον στο ελληνικό Πανεπιστήμιο´.
Τέλος ο κ. Γρυσπολάκης ανέφερε πως: ´Τον τελευταίο καιρό, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, καταφέραμε να δώσουμε πάρα πολλά χρήματα από τα αποθεματικά μας για την ανάπτυξη του Ιδρύματος. Καταφέραμε να εντάξουμε στο ΠΕΠ Κρήτης 2007 – 2013 ένα πολύ μεγάλο έργο προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, δηλαδή τη β? φάση των κτηριακών εγκαταστάσεων των Μηχανικών Περιβάλλοντος και τον εξοπλισμό του. Αναλάβαμε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την εκπόνηση μελετών όσον αφορά μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη ενός πολύ μεγάλου εγχειρήματος, του Κέντρου Καινοτομίας Κρήτης´.
´Οι πράξεις μας και τα έργα μας μιλούν από μόνα τους για το τι θα επακολουθήσει´, υπογράμμισε.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΗΣ
Η δημιουργία ενός Τμήματος ή Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας που θα μπορεί να συνεργαστεί άμεσα με το Νοσοκομείο Χανίων αλλά και η αξιοποίηση του κτηρίου Παπαδόπετρου βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Γιάννη Φίλη.
Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ´αυτά που μας χαρακτηρίζουν σε κάποιο βαθμό είναι τα εξής: με τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας πιστεύουμε απόλυτα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η Παιδεία πρέπει να είναι δημόσια και όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε αυτήν´.
Παράλληλα ο κ. Φίλης τόνισε ότι: ´Οι σχέσεις μας με τους εργαζομένους, τους φοιτητές και τους καθηγητές, ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτές και φιλικές. Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι η καταστολή συνιστά μέτρο επίλυσης προβλημάτων της ακαδημαϊκής κοινότητας´.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη: ´Κατά το παρελθόν είχαμε επιδιώξει τη δημιουργία ενός Τμήματος ή έστω ενός μεταπτυχιακού Τμήματος ή Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας που θα συνεργαζόταν άμεσα με το Νοσοκομείο Χανίων. Δυστυχώς αυτός ο σκοπός, ο στόχος εγκαταλείφθηκε και μαζί του η επιδίωξη δημιουργίας πάρα πολύ σημαντικών τεχνολογιών, οι οποίες έχουν μεγάλη άνθηση παγκοσμίως´.
Για το κτήριο Παπαδόπετρου ο κ. Φίλης τόνισε ότι: ´Στο παρελθόν είχαμε κάνει σχεδιασμό για το κτήριο Παπαδόπετρου που θα αποδίδονταν στο Πολυτεχνείο και στην κοινωνία, αντί να παραμένει ερειπωμένο στο κέντρο της πόλης. Και οι τρεις που κατεβαίνουμε τώρα υποψήφιοι, έχουμε μια ιστορία στο Πολυτεχνείο Κρήτης που επιβεβαιώνει αυτά και πολλά άλλα τα οποία μας χαρακτηρίζουν´.