Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

?Οχι? στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη

Η ανάπτυξη, χωρίς όρια και έλεγχο, στην οποία γίνονται σύμμαχοι τα Πανεπιστήμια, ´οδηγεί τους πληθυσμούς όλο και σε χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, το περιβάλλον όλο και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και την πολιτική στην απογύμνωση και την υποδούλωση στις λίγες πολυεθνικές και απρόσωπες εταιρείες που ελέγχουν τα καύσιμα, τα τρόφιμα ή τα φάρμακα´.
Την επισήμανση αυτή κάνει σε συνέντευξή του στα ´Χανιώτικα νέα´ ο νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες.
Παράλληλα, ο κ. Φίλης εκφράζει την αντίθεσή του σε προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που ´εισηγούνται την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με μικρά και αθώα στην εμφάνιση βήματα´ καθώς ´δεν θα επιλύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, όπως τη χαμηλή παρακολούθηση των μαθημάτων, τους βανδαλισμούς ή την υποχρηματοδότηση της έρευνας´.
Στους στόχους του για το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι η συνέχιση της θετικής του πορείας με αξιοποίηση, κατά προτεραιότητα, του Μεγάρου Παπαδόπετρου, ώστε ´να γίνει ένα κέντρο έκφρασης και πολιτισμού για τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές και τους υπαλλήλους´.
Στα έργα του Γιάννη Φίλη είναι το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, το οποίο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ´έχει μείνει πίσω σε υποδομές και συντήρηση´ αλλά τώρα προβλέπεται σειρά έργων μικρής δαπάνης και η ολοκλήρωση ενός μεγάλου παραλιακού οικότοπου.

– Πότε υπολογίζεται να αναλάβετε καθήκοντα; Ποιο είναι το όραμά σας για το Πολυτεχνείο;

´Υπολογίζω να αναλάβουμε καθήκοντα μέσα σε 20 ημέρες. Το πρακτικό της εκλογής απεστάλη ήδη στο Υπουργείο και απομένει η υπογραφή της υπουργού και η δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το Πολυτεχνείο είναι ένα μικρό Ιδρυμα αλλά έχει επιδείξει σε κάποιους τομείς έργο διεθνούς εμβέλειας. Ταυτόχρονα το Πολυτεχνείο, όπως είναι φυσικό, έχει διάφορα προβλήματα, τα οποία είναι είτε μέρος των γενικότερων προβλημάτων της ελληνικής παιδείας είτε εγγενή. Όραμά μου είναι να συνεχίσουμε τη θετική του πορεία και να αντιμετωπίσουμε, κυρίως τα εγγενή του προβλήματα.
Αισθάνομαι πολύ άβολα διαβάζοντας τις γενικές γραμμές των προτάσεων του Υπουργείου για τα Πανεπιστήμια. Περιορίζουν σημαντικά τον αυτοδιοίκητο και τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και άρα συγκρούονται μετωπικά με το Σύνταγμα. Επί της ουσίας εισηγούνται την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με μικρά και αθώα στην εμφάνιση βήματα. Κατά την άποψή μου δεν θα επιλύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα των πανεπιστημίων, όπως την χαμηλή παρακολούθηση των μαθημάτων, τους βανδαλισμούς ή την υποχρηματοδότηση της έρευνας´.

– Πώς κρίνετε τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης;

´Η Ιστορία χαρακτηρίζεται από μόδες στη συμπεριφορά, την εμφάνιση και τις ιδεολογίες. Οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς και σύγχρονοι όταν ακολουθούν τη μόδα. Τα τελευταία χρόνια η διεθνής μόδα είναι της ανάπτυξης χωρίς όρια και έλεγχο, με εργαλείο την τεχνολογική καινοτομία. Αυτή η ανάπτυξη οδηγεί τους πληθυσμούς όλο και σε χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, το περιβάλλον όλο και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και την πολιτική στην απογύμνωση και την υποδούλωση στις λίγες πολυεθνικές και απρόσωπες εταιρείες που ελέγχουν τα καύσιμα, τα τρόφιμα ή τα φάρμακα. Τα Πανεπιστήμια γίνονται σύμμαχοι αυτής της ανάπτυξης υποβαθμίζοντας τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, δίνοντας αποκλειστική έμφαση στην τυφλή ανάπτυξη της τεχνολογίας. Έχω την αίσθηση ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία οδηγούνται τα πανεπιστήμιά μας και μ? αυτήν διαφωνώ´.

– Κατά καιρούς στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν σημειωθεί εντάσεις, επεισόδια, αντιπαραθέσεις. Σαν να υπάρχουν μονίμως δύο διαφορετικές πλευρές. Πώς μπορεί να γεφυρωθεί η κατάσταση για να επέλθει ισορροπία;

´Είναι λάθος οι φοιτητές να βλέπουν τους καθηγητές ως αντιπάλους και αντίστροφα. Πράγματι στο Πολυτεχνείο παρατηρούνται σε κάποιους κύκλους τέτοια φαινόμενα. Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και στις δυο πλευρές. Δεν γίνεται να επιβάλλεις έναν τρόπο συμπεριφοράς σε ενηλίκους αλλά μπορείς να τους δείξεις τον δρόμο της ανοχής και του σεβασμού στον άλλο´.

– Πώς σκοπεύετε να αναδείξετε τα κτήρια του Ιδρύματος που παραμένουν αναξιοποίητα; Ποιο θα θέσετε σε προτεραιότητα;

´Το κτήριο Παπαδόπετρου είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Θα μιλήσουμε με τους φοιτητές και την υπόλοιπη κοινότητα, ώστε το κτήριο να επισκευασθεί ταχύτατα και να γίνει ένα κέντρο έκφρασης και πολιτισμού για τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές και τους υπαλλήλους. Το κτήριο θα λειτουργεί και θα συντηρείται από το Πολυτεχνείο´.

– Σε τι κατάσταση βρίσκεται το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας που είναι δικό σας έργο;

´Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας έχει μείνει πίσω σε υποδομές και συντήρηση. Σύντομα θα προωθήσουμε μια σειρά από έργα μικρής δαπάνης και θα ολοκληρώσουμε έναν μεγάλο παραλιακό οικότοπο προς τιμήν Κωνσταντίνου Σταματάκη, έναν υγρότοπο και μια διάταξη θεματικών κήπων. Η τοπική και η ευρύτερη κοινωνία είναι πάντα ευπρόσδεκτες να μας επισκέπτονται.

– Κάνετε λάθη; Και μαθαίνουμε από τα λάθη μας;

´Κάνω λάθη κάθε μεγέθους διαρκώς. Δεν μετανιώνω πολύ γι? αυτά γιατί ο χρόνος είναι μη αντιστρεπτός αλλά προσπαθώ να διδαχθώ. Αυτή είναι η συνήθης κοινοτοπία που λέμε όλοι. Την επόμενη μέρα όμως θα γίνει κάτι και θα ξαναρχίσω τα λάθη. Τώρα ως προς το μέλλον θα σας πω ότι είναι άγνωστο και με πολλή δυσκολία μπορώ να προβλέψω και αυτό ακόμη το παρελθόν´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα