Ασπίδα προστασίας για το παιδί αποτελεί ο μητρικός θηλασμός.
Πρέπει, όμως, να έχει προηγηθεί σωστή και προσεγμένη διατροφή από τη μητέρα του, ακόμη και πριν από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο λόγος; Ετσι, θα μπορέσει να του ´δώσει´ μέσω του μητρικού γάλατος όλα τα θρεπτικά συστατικά για μια υγιή ζωή.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά την επιστημονική ημερίδα για τη διατροφή που διοργάνωσαν το Σάββατο στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο ο Σύλλογος Διατροφολόγων – Διαιτολόγων Ελλάδος και η Αγωγή Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Το θέμα της ημερίδας ήταν: ´Εγκυμοσύνη, τρεις μήνες πριν, τρία χρόνια μετά´ με ομιλήτριες τις Μαρία Μπονατάκη MMed, διαιτολόγο – διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελίνα Πατεράκη MPH, διαιτολόγο – διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Πετράκη MSc, διαιτολόγο – διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελπίδα Βουτσαδάκη MSc διαιτολόγο – διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική Στυλιανίδου, ψυχίατρο -παιδοψυχίατρο και Σουλτάνα Τατσίδου, φυσίατρο – γιατρό Αποκατάστασης.
Μιλώντας για τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η διαιτολόγος -διατροφολόγος κα Μ. Μπονατάκη επεσήμανε ότι ´τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της η έγκυος έχει αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, πρωτεΐνη και συγκεκριμένα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, που έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους αυξανόμενους ιστούς της γυναίκας με παράλληλη αύξηση του αναπτυσσόμενου εμβρύου καθώς επίσης και να στηρίξουν τον επερχόμενο θηλασμό´.
Σύμφωνα με την κα Μπονατάκη η έγκυος θα πρέπει να συμβουλευτεί τον διαιτολόγο της, έτσι ώστε να έχει πάρει τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, κυρίως, φυλλικού οξέος πριν την εγκυμοσύνη.
´Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 60% πλέον των γυναικών μένουν έγκυες χωρίς αυτό να είναι προγραμματισμένο τότε οποιαδήποτε γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να έχει ήδη προνοήσει για να βελτιώσει τη διατροφή της. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η μείωση πρόσληψης θρεπτικών συστατικών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην έκβαση της εγκυμοσύνης. Γι? αυτόν τον λόγο πρέπει να ακολουθούν ένα προσεγμένο και ισορροπημένο διαιτολόγιο´, επεσήμανε.
Η ίδια τόνισε ότι: ´Η παχύσαρκη έγκυος διατρέχει πολύ σημαντικούς κινδύνους, όπως ο διαβήτης κύησης, η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προ εκλαμψίας, όπως και αναπάντεχων αποβολών. Επίσης, έρευνες που έχουν γίνει υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στη νέα ζωή, δηλαδή το παιδί να εμφανίσει αργότερα παχυσαρκία. Για αυτό η έγκυος πρέπει να προσέξει από νωρίς να διατηρήσει ένα χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν και εφόσον ξεκίνησε με παραπάνω κιλά, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να μην καταλήξει μια παχύσαρκη έγκυος´.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Από την πλευρά της η κα Μ. Πατεράκη, διαιτολόγος -διατροφολόγος, στην ομιλία της για τη διατροφή κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού ανέφερε ότι: ´Ο θηλασμός είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της και στο βρέφος, διότι παρέχει πολλά οφέλη τόσο στην ίδια όσο και στο μωρό. Στη μητέρα μειώνει την πιθανότητα αιμορραγιών, βοηθά στη συντήρηση αποθεμάτων του οργανισμού και επίσης προστατεύει την οστική πυκνότητα. Στο μωρό προστατεύει από χρόνια νοσήματα που μπορεί να εξελιχθούν στη μετέπειτα ζωή του καθώς επίσης θωρακίζει τον οργανισμό προσφέροντάς του αντισώματα και μειώνει την πιθανότητα των λοιμώξεων´.
Η κα Πατεράκη επεσήμανε ότι η θηλάζουσα μητέρα έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες προκειμένου να παράγει τον όγκο του γάλατος που θα συντηρήσει το παιδί για έξι μήνες, εφόσον πρόκειται για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. ´Επομένως η μητέρα χρειάζεται να έχει επαρκή πρόσληψη ποικιλίας θρεπτικών συστατικών, να προσλαμβάνει κατάλληλη ποσότητα γαλακτοκομικών τροφών (τουλάχιστον τέσσερις μερίδες ημερησίως), να καταναλώνει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών μέσω του κρέατος, των ψαριών, των πουλερικών και των οσπρίων. Επίσης να στηρίζει τη διατροφή της στην πρόσληψη ελαιολάδου και όχι σε βούτυρο ή μαργαρίνη. Σημαντική είναι και η επαρκής ενυδάτωση της θηλάζουσας, που πρέπει να προσλαμβάνει 8 – 12 ποτήρια νερό την ημέρα´, σημείωσε.
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η κα Ι. Πετράκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος, μιλώντας για τη διατροφή στη νηπιακή ηλικία, τόνισε ότι ´η περίοδος ζωής του νηπίου είναι πολύ σημαντική καθώς από τότε αρχίζει να διαμορφώνει τις διατροφικές συνήθειες που θα έχει και στη μετέπειτα ζωή του. Γι? αυτό οι μητέρες θα πρέπει να τηρούν μια όσο το δυνατόν ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε να το εφοδιάσουν με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα του χαρίσουν υγεία μετέπειτα. Η διατροφή του νηπίου πρέπει να έχει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, να βασίζεται σε κατανάλωση γαλακτοκομικών, πρωτεΐνης (κρεατικά, πουλερικά, ψάρια). Επίσης, να έχει επαρκή πρόσληψη υγρών. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγει προϊόντα που έχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι γιατί το νήπιο συνηθίζει αυτές τις γεύσεις και τις ζητάει περισσότερο και στη μετέπειτα ζωή του. Τέλος, το θέμα της ποσότητας των τροφών είναι πολύ σημαντικό γιατί το στομάχι του νηπίου είναι πολύ μικρό, οπότε χορταίνει με μικρές ποσότητες. Έτσι οι μαμάδες δεν πρέπει να τα πιέζουν να τελειώσουν μονομιάς το πιάτο τους. Τα παιδιά ξέρουν πότε και πόσο πρέπει να φάνε. Αν χρειαστεί θα το ζητήσουν. Το ιδανικό είναι τακτικά γεύματα με μικρές ποσότητες για να ικανοποιούν όλες εκείνες τις ανάγκες με θρεπτικά συστατικά´.
Η κα Ε. Βουτσαδάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος, αναφερόμενη στις διατροφικές απαιτήσεις του βρέφους, εξήγησε ότι οι σωματικές αλλαγές κατά την ανάπτυξή του απαιτούν και την ανάλογη διατροφή σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. ´Είναι σημαντικό το βρέφος να θηλάζει αποκλειστικά τουλάχιστον μέχρι τον έκτο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσλαμβάνει καμία άλλη τροφή, υγρή είτε στεγνή (ούτε καν νερό, χαμομήλι ή τσάι). Για να μπορεί να επιτευχθεί αυτό πρέπει το βρέφος να ξεκινά τον μητρικό θηλασμό από την πρώτη στιγμή της ζωής του. Μετά τον έκτο μήνα, επειδή οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται εισάγουμε σταδιακά στη διατροφή του την υγρή και τη στερεά τροφή μέχρι τον πρώτον χρόνο´, σημείωσε.
Η άσκηση
Η κα Σουλτάνα Τατσίδου, φυσίατρος – γιατρός Αποκατάστασης, επεσήμανε τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. ´Η άσκηση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της εγκύου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση στις περισσότερες των περιπτώσεων και η γυναίκα καλείται να διατηρήσει τον οργανισμό της σε καλή λειτουργία προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες. Όσο πιο δραστήρια είναι τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στον τοκετό και στην περίοδο της λοχείας´, τόνισε.
´Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά στην έκβαση της εγκυμοσύνης και για την έγκυο και στο έμβρυο. Το κυριότερο είναι ότι βοηθά την έγκυο να διατηρηθεί σε μια καλή κατάσταση ελέγχοντας καλύτερα το σωματικό της βάρος, να διατηρεί καλύτερη καρδιο-αναπνευστική λειτουργία. Να αποφεύγει επιβαρύνσεις και πόνους στη σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα στα τελευταία τρίμηνα της κύησης. Παράλληλα, η άσκηση αποβαίνει πολύ θετική και για το έμβρυο καθώς σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να γεννιέται με καλύτερο βάρος και να έχει καλύτερη νευρολογική ανάπτυξη´, κατέληξε.