Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

?Ναι? στην πιστοποίηση

Την κατάργηση των ορίων που θέτει το άρθρο 38 του νόμου 2873/2000, το οποίο προβλέπει τη μη υπογραφή δηλώσεων για περίπου 970.000 επιχειρήσεις με βιβλίο εσόδων – εξόδων, ζητούν λογιστές – φοροτεχνικοί καθώς, όπως επισημαίνουν, αν διατηρηθούν σε ισχύ η πιστοποίηση λογιστών – φοροτεχνικών που προωθείται δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε στα Χανιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) στο πλαίσιο της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την υλοποίηση της πιστοποίησης των Λογιστών – Φοροτεχνικών.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., κ. Αβραάμ (Μίμης) Πανίδης, χαρακτήρισε την πιστοποίηση ως «κάτι θετικό για το επάγγελμα» και «ένα βήμα μπροστά», ωστόσο, τόνισε ότι «πιστοποίηση χωρίς κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του νόμου 2873/2000 δεν έχει νόημα».
Ειδικότερα, ο κ. Πανίδης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο άρθρο προσδιορίζει όρια κάτω από τα οποία «μπορούν να υπογράφουν όλοι», ενώ πάνω από αυτά «υπογράφουν μόνο λογιστές που έχουν άδεια λογιστή – φοροτέχνη και πληρούν κάποιες προϋποθέσεις».
Όπως υπογράμμισε το όριο για επιχειρήσεις εμπορίας μεταποίησης είναι 300.000 ευρώ και για την παροχή υπηρεσιών στις 150.000 ευρώ. «Πάνω από τα όρια αυτά για να υπογράψεις πρέπει να έχεις άδεια λογιστή – φοροτέχνη, να έχεις έναρξη στη ΔΟΥ και ή να είσαι υπάλληλος ή να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Ζητάμε την κατάργηση των ορίων γιατί από εκεί και κάτω είναι ελεύθερο το πεδίο να υπογράφει όποιος θέλει. Υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 970.000 οι επιχειρήσεις οι οποίες εμπίπτουν κάτω από τα όρια αυτά, οπότε μια πιστοποίηση έχοντας τα όρια που θέτει το άρθρο 38 δεν εξυπηρετεί, δεν έχει νόημα και νομίζουμε ότι δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα».
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Κώστας Σταυρουλάκης τόνισε σχετικά ότι ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών βάλλεται από ανθρώπους οι οποίοι είναι «αλεξιπτωτιστές» στον χώρο: «Μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος και έχουν άλλη δραστηριότητα σαν επάγγελμα», σημείωσε σχετικά και συμπλήρωσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν το ψωμί μας και οι δηλώσεις που κάνουν δεν έχουν μια υπογραφή ώστε να μπορεί ο φορολογικός μηχανισμός να τους ελέγξει».
Ο κ. Σταυρουλάκης επεσήμανε ακόμα ότι το άρθρο 38 αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους πιστοποιημένους φοροτεχνικούς λογιστές και αν δεν καταργηθεί ο κλάδος θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την οικονομική κρίση, τα μέλη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνέδεσαν το θέμα της φοροδιαφυγής με την πιστοποίηση των φοροτεχνικών και την κατάργηση του άρθρου 38: «Τα πράγματα μπορούν να καλυτερέψουν άμα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και απαραίτητη προϋπόθεση γι? αυτό είναι αυτοί που υπογράφουν τις δηλώσεις των εταιρειών να είναι άνθρωποι που να ξέρουν το αντικείμενο και να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Γι´ αυτόν τον λόγο φωνάζουμε κιόλας για την κατάργηση του άρθρου 38. Από εκεί και πέρα είναι ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την άνοδο της οικονομίας της χώρας», σημείωσαν σχετικά.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης μίλησε και ο γεν. γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., κ. Νικόλαος Πατέλης, ενώ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το θέμα της πιστοποίησης καταγράφηκαν και οι θέσεις που διατύπωσαν οι φοροτεχνικοί που συμμετείχαν.  

´Οχι´ στην περαίωση

´Οχι´ στην περαίωση λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο παρατείνει «με τη βούλα του κράτους» τη φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα, σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Κώστας Σταυρουλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εμείς σαν Ομοσπονδία και σαν κλάδος είμαστε αντίθετοι με την περαίωση γιατί αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και με τη βούλα του κράτους. Από εκεί και πέρα, έχει προσέλθει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα που ήταν και η τελευταία πριν την παράταση».
Συνεχίζοντας ο κ. Σταυρουλάκης και σε όσους διαφωνούν με το μέτρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι όμως και πάρα πολλοί αυτοί που δεν θέλουν να περαιώσουν και καλά θα κάνουν να μην περαιώσουν. Αυτοί που δεν έχουν έξοδα και έχουν έσοδα μονάχα τα οποία τα έχουν δηλώσει ποιος ο λόγος να περαιώσουν και να πληρώσουν ένα έξτρα φόρο;».  
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Αβραάμ Πανίδης σημείωσε: «Η περαίωση είναι προαιρετική. Σαν κλάδος είμαστε αντίθετοι γιατί πραγματικά δεν φαίνεται η δουλειά μας και πιστεύουμε ότι η περαίωση βοηθάει τους φοροδιαφεύγοντες γιατί τους δίνει μια λύση. Είναι να πούμε το κάλυμμα όπου όλες οι αμαρτίες κρύβονται κάτω από την περαίωση. Όμως όταν κάποιοι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες απαιτούν να περαιώσουν εμείς δεν μπορούμε να τους πούμε όχι αν κρίνουν ότι αυτό θέλουν». Συνεχίζοντας ο κ. Πανίδης τόνισε ότι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν μπορεί να λυθεί με την περαίωση αλλά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κατέληξε λέγοντας ότι «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με πιστοποίηση του επαγγέλματός μας αλλά χωρίς κατάργηση του άρθρου 38 και χωρίς ελέγχους, δεν μπορεί να γίνει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα