Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Σοβαρά προβλήματα

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί ευπαθών προϊόντων του Νομού Χανίων λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια από την Τρίτη. Οι ναυτεργάτες αποφάσισαν χθες τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους την ώρα που οι αγρότες των Χανίων είναι αποφασισμένοι να πιέσουν, ώστε να μεταφερθούν τα προϊόντα τους.
Οπως επεσήμανε με δηλώσεις του στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας, Αντώνης Μπιτσάκης, «οι παραγωγοί βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δεν φτάνουν οι εξευτελιστικές τιμές και η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, έρχεται και αυτή η απεργία να επιδεινώσει τα προβλήματά μας».
Ο κ. Μπιτσάκης ανέφερε ότι οι Συνεταιρισμοί είναι γεμάτοι από αδιάθετα προϊόντα, ενώ και οι αγρότες δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα χωράφια τους, τα οποία είναι γεμάτα καρπούς, τους οποίος «δεν ξέρουν τι να τους κάνουν, αν τους μαζέψουν».
Το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά ευπαθή προϊόντα, όπως οι ντομάτες καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν περισσότερες από τέσσερις ημέρες μέσα στα φορτηγά.
ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ Η Π.Ν.Ο.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, αποφασίστηκε η παράταση της απεργίας για 48 ώρες ακόμα, γεγονός που σημαίνει ότι τα πλοία θα μείνουν δεμένα μέχρι και το πρωί της Κυριακής, με τους αγρότες στα Χανιά να εκφράζουν φόβους ότι θα δοθεί και νέα παράταση. Ο κ. Μπιτσάκης, ανέφερε ότι «παρά τις ενέργειες που κάναμε προς την ΠΝΟ, δεν βρήκαμε ανταπόκριση, γεγονός που το θεωρώ απαράδεκτο. Εμείς κατανοήσαμε το πρόβλημά τους, αλλά αυτοί δεν μας καταλαβαίνουν».  Επισημαίνει δε ότι «καταστρέφονται χιλιάδες οικογένειες, καταστρέφονται θερμοκηπιακές καλλιέργειες αλλά δεν βλέπουμε καμία ανταπόκριση».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας, «παρά τις προσπάθειές μας να έρθουμε σε επαφή με τους πολιτικούς, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση, πλην του κυρίου Κουκιανάκη».
Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Χανίων δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ότι πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με την ΑΝΕΚ, η οποία τον διαβεβαίωσε πως μπορεί να ναυλωθεί πλοίο για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, αρκεί να το επιτρέψει η ΠΝΟ και τα Λιμεναρχεία Χανίων και Πειραιά.
Ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε πως προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα της Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά, για να αναζητήσουν μια λύση, με τον εκπρόσωπο, όμως, των ναυτεργατών να αρνείται κάθε επικοινωνία. «Δεν επικοινώνησε μαζί μου μετά το πέρας της σύσκεψης που είχαν στην Αθήνα, στάση που τη θεωρώ απαράδεκτη», τόνισε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Κουκιανάκης.  
Ο αντινομάρχης Χανίων έκανε λόγο για «τεράστια ζημιά για τους παραγωγούς ντομάτας» και απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους υπευθύνους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση στο πρόβλημα». «Θα πρέπει να επικρατήσει σύνεση. Να διεκδικούμε δίκαια αιτήματα αλλά να μην προβαίνουν οι διαμαρτυρίες σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα των αγροτών μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιανάκης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Μετά την επικοινωνία που είχαν χθες οι παραγωγοί με τη Νομαρχία Χανίων, ο κ. Κουκιανάκης κάλεσε τον κ. Μπιτσάκη να έρθει στο Νομαρχιακό Μέγαρο «προκειμένου να επικοινωνήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να βρούμε λύση στο πρόβλημα». Από την πλευρά του ο κ. Μπιτσάκης δήλωσε ότι «κατεβαίνουμε στα Χανιά για να πιέσουμε. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, θα αποφασίσουμε για το ποιες ενέργειες θα κάνουμε αλλά είμαστε αποφασισμένοι να φύγει πλοίο για τον Πειραιά με τα προϊόντα μας, πάση θυσία».
Μέχρι χθες βράδυ, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, δεν υπήρχε ένταση στο λιμάνι της Σούδας, εκφράζονται όμως φόβοι ότι, αν και σήμερα δεν αναχωρήσει πλοίο για τον Πειραιά, η κατάσταση μπορεί να γίνει έκρυθμη.
Υπενθυμίζεται ότι η απεργία της ΠΝΟ αφορά τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συγκεκριμένα τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά – οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Κανένα πρόβλημα
για τους εμπόρους
Αναφορικά με τον εμπορικό κόσμο η απεργία της ΠΝΟ δεν φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία των καταστημάτων. Όπως δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, «δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα καθώς δεν είναι περίοδος παραλαβών. Το μόνο θέμα είναι ότι δεν μετακινείται ο κόσμος, γεγονός που επηρεάζει την τοπική οικονομία στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα