Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Συναγερμός για το σκαθάρι

´Συναγερμός´ έχει σημάνει στα Χανιά για το κόκκινο σκαθάρι, που καταστρέφει φοινικοειδή. Και αυτό διότι το σκαθάρι, που πρωτοεμφανίστηκε στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, τώρα έχει εξαπλωθεί στα δυτικά, σε βαθμό άκρως ανησυχητικό.
Εχει εντοπιστεί σε όλο το βόρειο τμήμα του Νομού Χανίων, από τις Καλύβες
του Αποκόρωνα έως τον Δραπανιά της Κισάμου.
Για τον λόγο αυτό, αρκετές περιοχές του Νομού Χανίων έχουν χαρακτηριστεί ´προσβεβλημένη ζώνη´. Είναι οι Δήμοι Χανίων, Ακρωτηρίου, Ν. Κυδωνίας, Πλατανιά, Βουκολιών, Θερίσου, Ελ. Βενιζέλου, Μουσούρων, Αρμένων, Κολυμπαρίου και Κισάμου.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, επεσήμανε ότι το σκαθάρι ´καταστρέφει δυστυχώς τα φοινικοειδή του Νομού. Εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των φοινικοειδών σε συνεννόηση με τους Δήμους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να είναι σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Νομαρχίας Χανίων´.
Χθες, το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για την «παρεμπόδιση της εξάπλωσης» και την «καταπολέμηση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ´το έντομο Rhynnchophorus ferrugineus θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Όλα τα στάδια του εντόμου (αβγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Το ενήλικο σκαθάρι μπορεί να πετάξει ημερησίως περίπου 1 χλμ. Τα θηλυκά γεννούν σε ξεχωριστές οπές, πληγές, τομές κλαδέματος στην κορυφή (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων του φοίνικα καθώς επίσης και στις παραφυάδες (ιδίως του ελληνικού φοίνικα του Θεόφραστου). Προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών. Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες) που τρέφονται από μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του κορμού´.
Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με ´την καταστροφή των νεαρών φύλλων της κορυφής του φοίνικα και η κάμψη των παλαιών φύλλων δίνοντας στο φυτό την όψη ανοιχτής ομπρέλας. Συνήθως οι προσβεβλημένοι φοίνικες εντοπίζονται 2 – 3 μήνες μετά την έναρξη της προσβολής. Μπορεί να παρατηρηθούν χαρακτηριστικά φαγώματα στα φύλλα πριν την κάμψη τους´.
Επιπλέον γίνεται αναφορά στα μέτρα αντιμετώπισης, σύμφωνα με την πρόσφατη Απόφαση της Ε.Ε. (210/467/ΕΕ):
Α) Αρχικά στάδια προσβολής: (Φαγώματα στα φύλλα, κάμψη νεαρών φύλλων κορυφής ή κάμψη ενός ή δυο φύλλων παλαιών). Μπορεί να εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα:  
– Μηχανική εξυγίανση ? δεντροχειρουργική (κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων) και ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένου εντομοκτόνου (εγκεκριμένες δραστικές ουσίες εντομοκτόνων με προσωρινή έγκριση 120 ημερών μέχρι λήψεως νεοτέρων: thiamethoxam, imidacloprid, abamectin, cypermethrin) από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο (εγκεκριμένα συνεργεία: Καντηλιεράκης Γιώργος Βαντές Μουρνιών, 2821070286, 6972400103. Μαρνελάκης Χαράλαμπος, Κωνσταντινουπόλεως 4, 2821094200, 694777998).
– Χρήση σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών ή μυκήτων υπό τις οδηγίες γεωπόνου.
– Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη γεωπόνου.
(Η εφαρμογή των εγκεκριμένων εντομοκτόνων θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους ψεκαστές, τους περίοικους, τα κατοικίδια ζώα, τις μέλισσες και το περιβάλλον).
Β) Προχωρημένα στάδια προσβολής (εμφάνιση ομπρέλας). Αν έχει προσβληθεί η καρδιά «μάτι» τότε εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.
– Κοπή των φύλλων από τη βάση τους και τύλιγμά τους με προστατευτικό ανεμοδίχτυ.
– Κάλυψη του προσβεβλημένου κορμού με ανεμοδίχτυ.
– Ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στον προσβεβλημένο (υπό απομάκρυνση) φοίνικα για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου και προληπτικά στους γύρω υγιείς φοίνικες.
– Μεταφορά και υγειονομική ταφή των τεμαχίων σε κατάλληλους χώρους´.

´Οχι αλόγιστη
χρήση φυτοφαρμάκων´

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι δεν πρέπει να γίνεται άσκοπη και αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Το κλάδεμα των φοινίκων να πραγματοποιείται μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες (μέσα Δεκέμβρη έως μέσα Φλεβάρη) και τα σημεία των τομών να ψεκάζονται με εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Καλό θα είναι να αφήνετε τακούνι 15 – 20 εκατοστών. Και ότι ´απαγορεύεται η αγοραπωλησία φοινικοειδών χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο´.
Καλούνται δε ´όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα φυτοπροστασίας ή στη συντήρηση πρασίνου και θέλουν να εκπαιδευτούν για να ενταχθούν στο μητρώο εκπαιδευμένων συνεργείων για την αντιμετώπιση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών, να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων (Τμήμα φυτοπροστασίας) στην Αγιά Ν. Κυδωνίας, τηλ.: 2821346540 – 43 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η επόμενη εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί όταν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επαρκή αριθμό ενδιαφερομένων´.

´Προσβεβλημένη ζώνη´

Ακόμα αναφέρεται: ´Οι περιοχές του Νομού Χανίων, που χαρακτηρίζονται ως προσβεβλημένη ζώνη, είναι οι Δήμοι Χανίων, Ακρωτηρίου, Ν. Κυδωνίας, Πλατανιά, Βουκολιών, Θερίσου, Ελ. Βενιζέλου, Μουσούρων, Αρμένων, Κολυμπαρίου και Καστελλίου Κισάμου.
Υπενθυμίζουμε ότι για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου στις μη προσβεβλημένες περιοχές του Νομού σύμφωνα με το παράρτημα Ι της απόφασης 210/467/Ε.Ε., που αφορά αφενός στις ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή και αφετέρου στους όρους διακίνησης των φοινικοειδών.
Αυτονόητο είναι ότι η διακίνηση των φοινικοειδών πρέπει να γίνεται μόνο με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
Οι διακινητές των φοινικοειδών, τα οποία προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ζητούν από τους προμηθευτές τους, τα φυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο της χώρας προέλευσης.
Η εισαγωγή φοινικοειδών από τρίτες χώρες πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας.
Σε κάθε περίπτωση οι εισαγωγείς φοινικοειδών που προέρχονται από μολυσμένες χώρες ή περιοχές πρέπει με αίτησή τους στην Υπηρεσία μας να καθορίζουν τον τόπο προορισμού και διατήρησης των φυτών, τον οποίο στη συνέχεια η Υπηρεσία μας θα εγκρίνει μετά από έλεγχο. Σε αυτό το σημείο θα παραμείνουν τα φυτά προστατευμένα (δικτυοκήπιο με οπές μικρότερες ή ίσες του 1 mm, διπλές είσοδοι και έλεγχος με φερομονικές παγίδες) για όσο χρόνο προβλέπει το παράρτημα Ι. Οι φυτωριούχοι του Νομού Χανίων, που τα φυτώριά τους βρίσκονται εντός προσβεβλημένης ζώνης για να διακινήσουν τους φοίνικές τους πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 2γ του παραρτήματος Ι της απόφασης 2010/467/ΕΕ.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η διακίνηση φοινικοειδών χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο επισείει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (Ν. 2538/1997)´.
Την ανακοίνωση υπογράφει η διευθύντρια της Υπηρεσίας κα Αθηνά Καυκαλά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα