Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

«Η κατανόηση και ο σεβασμός για την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου θα έπρεπε να είναι περισσότερο εμφανής στις άλλες χώρες».
(Βέρνερ Χόιερ, υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στα «Νέα», 29-11-10)

ΑΠΟ ΤΙΣ πιο γλαφυρές και παραστατικές απεικονίσεις του τι εστί σήμερα «ευρωπαϊκή οικογένεια» και αλληλεγγύη, είναι αυτή που? ξετρυπώσαμε (φωτ.) από το σπουδαίο ηλεκτρονικό ημερολόγιο του Γκασμέτ Καπλάνι «Υπάρχουμε, Συνυπάρχουμε;» (gazikapllani.blogspot.com), δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα».
Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ευρωπαϊκή οικονομία -«η ατμομηχανή» της Ε.Ε. όπως αποκαλείται η Γερμανία- βρίσκεται στην κορυφή του? χριστουγεννιάτικου (;) δέντρου. Αμέσως από κάτω, στο ψηλότερο κλαδί, οι «εταίροι μας» Γαλλία και Αγγλία. Από κει και κάτω, όσο σε πιο χαμηλά κλαδιά τοποθετούνται οι χώρες, τόσο και «μεγαλύτερα? βάρη» από τις βρομιές των παραπάνω τους σηκώνουν! Στο χαμηλότερο κλαδί βλέπουμε τις χώρες Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία?
ΑΛΛΑ, όταν κυκλοφορούν στις «αυλές» της Ευρώπης τέτοιες «καρτ – ποστάλ», με τέτοια ρατσιστικά -με την οικονομική σημασία του όρου- μηνύματα, για ποια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μιλήσουμε; Πολύ απέχει η Ευρώπη Ένωση από τη συναισθηματική και ανθρώπινη ένωση. Όσο για την οικονομική, μάλλον είναι για να ενισχύονται οι ισχυρότερες οικονομίες από την εκμετάλλευση των μικρών.
ΚΑΛΗ είναι μεν η αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων ώστε να «εξευρωπαϊσθούμε», όμως πρωτίστως νομίζουμε πως θα πρέπει να αλλάξουν την οπτική τους απέναντί μας οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Διότι, σύμφωνα και με την εικόνα, ο χωρισμός της Ε.Ε. σε ζώνες-κλαδιά δεν περιποιεί και ιδιαίτερη τιμή στους ιθύνοντες της Ένωσης, όσο κι αν τα παραπάνω δελτάρια τυπώνονται «χάριν παιδιάς»!

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα