Σοβαρή έλλειψη τεχνογνωσίας διαπιστώνεται σε ό,τι αφορά την εκτροφή σαλιγκαριών στην Κρήτη, γεγονός που έχει ως επίπτωση να υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας στην καλλιέργειά τους. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αναφέρουν οι ειδικοί και οι 28 περίπου προσπάθειες εκτροφής σαλιγκαριών στο νησί παρουσίασαν προβλήματα.
Γι? αυτό οι επιστήμονες συνιστούν στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν, σε πρώτη φάση, σε μικρές πιλοτικές εφαρμογές, χωρίς να αναλαμβάνουν υψηλό επενδυτικό ρίσκο.
Τα παραπάνω αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εκτροφή σαλιγκαριών: Έχει μέλλον στην Κρήτη;», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο ´Δήμητρα´ (ΚΕΓΕ) Χανίων και διοργάνωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
Ο βιολόγος, καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μωυσής Μυλωνάς, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τεχνογνωσίας και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σχετικά με την εκτροφή σαλιγκαριών στην Κρήτη και άλλες μεσογειακές χώρες. «Θα πρέπει να χωρίσουμε τη χώρα μας σε δύο περιοχές. Η μία περιοχή είναι από την κεντρική Ελλάδα και πάνω, όπου το κλίμα προσομοιάζει περισσότερο με της κεντρικής Ευρώπης και από την κεντρική Ελλάδα και νότια, όπου υπάρχει περισσότερο θερμό και ξηρό καλοκαίρι για μεγαλύτερη περίοδο, με συνέπεια να είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Η τεχνογνωσία, λοιπόν, που έχουμε ταιριάζει με ό,τι γίνεται στη βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν έχουμε τεχνογνωσία για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποδώσει ένα σαλιγκαροτροφείο στον νότο. Ούτε στο Ισραήλ έχουν κάνει ούτε σε άλλες μεσογειακές χώρες. Όπου έχουν γίνει εκτροφές είναι σε κλίματα βορειότερα».
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι στον τομέα αυτόν εντοπίζονται τα μεγάλα προβλήματα καθώς «πάμε και εφαρμόζουμε μεθόδους και πρακτικές του βορρά στον νότο», με συνέπεια τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά.
«Χρειάζεται σίγουρα μια πιλοτική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Μυλωνάς και συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν τα λάθη, που είχαν γίνει το 1982, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για την εκτροφή σαλιγκαριών. «Δυστυχώς τότε χάθηκαν πάρα πολλές περιουσίες με διάφορους τυχάρπαστους που εμφανίστηκαν και πήραν πολλά λεφτά από τον κόσμο. Τους έδιναν υποσχέσεις, ´μάνες´ που δεν ήταν συμβατές με το δικό μας κλίμα κ.ά. Κι εδώ είναι η πολύ μεγάλη απάτη. Όταν έρχεσαι και λες ότι σου πουλάω ´μάνες´ από την κεντρική Ιταλία που είναι προσαρμοσμένες σε άλλο κλίμα με 20 – 25 ευρώ το κιλό, ενώ μπορείς να πάρεις σαλιγκάρια από έξω που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα με 2 – 3 ευρώ, τότε αυτό είναι απάτη».
Ειδικότερα ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε ότι όποιος ενδιαφέρεται να στήσει ένα εκτροφείο θα πρέπει να ξεκινήσει με 1 στρέμμα και έπειτα να προχωρήσει σε μεγαλύτερη επένδυση. «Το σαλιγκάρι θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσει. Αλλιώς θα πάρουν μισό τόνο το στρέμμα που δεν είναι κερδοφόρο. Πρέπει να πάρουν πάνω από 1,5 – 2 τόνους το στρέμμα για να πουν ότι θα τους αφήσει κάποια χρήματα και θα αποσβέσει το κεφάλαιό τους», διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κόστος για ένα εκτροφείο κλειστού τύπου ανέρχεται σε 8 με 9 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα!
Μάλιστα σε ό,τι αφορά την Κρήτη ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πάνω από 28 προσπάθειες εκτροφής και όλες -όπως είπε- έχουν προβλήματα.
ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ
Το υψηλό κόστος εκτροφής των σαλιγκαριών επιβεβαίωσε ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ και πρώην σαλιγκαροτρόφος κ. Γιάννης Βλαχάκης. «Εφόσον κατέχεις τη γη, η οποία θα πρέπει να είναι αρδεύσιμη και να μπορείς να παράγεις ψυχανθή, το κόστος ανά στρέμμα είναι της τάξεως των 7 με 10 χιλιάδων ευρώ», σημείωσε ο κ. Βλαχάκης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να έχει προοπτική υπό προϋποθέσεις: «Ή θα χρειαστεί μια πολύ μεγάλη επιχείρηση για να εκμεταλλευτείς τις οικονομίες κλίμακας, δηλαδή μια καλά εξοπλισμένη επιχείρηση των 100 στρ. ή θα πρέπει να γίνεται από έναν μικρό παραγωγό που θα το κάνει ως συμπλήρωμα», ανέφερε σχετικά.
Σε ό,τι αφορά δε τις αγορές σαλιγκαριών ο κ. Βλαχάκης έκανε αναφορά στα Χανιά και την Ιεράπετρα, ενώ για το εξωτερικό σημείωσε: «Στο εξωτερικό υπάρχουν αγορές και γίνονται εξαγωγές, όπως κάνουν ορισμένοι Ηρακλειώτες παλιοί έμποροι από την Επισκοπή Ηρακλείου. Αλλά οι εξαγωγές τους έχουν μειωθεί από ό,τι μου λένε στο 1/4».
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Τη δική του εμπειρία ως γεωπόνος – σαλιγκαροτρόφος μετέφερε ο κ. Βασίλης Ναβροζίδης, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό που κάνει την επένδυση απαγορευτική είναι η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης. «Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα με την ήδη υπάρχουσα γνώση δεν μπορεί κανένας να αξιολογήσει την επένδυση ως αποδοτική ή ως συμφέρουσα. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία εκτροφής. Αυτό δηλαδή το πράγμα που έχει η Γαλλία δεν το έχει η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Από τη δική μου εμπειρία προκύπτει ότι μπορούν να βγουν σαλιγκάρια αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η Ελλάδα μπορεί να παράγει τα πάντα αλλά δεν μπορεί να εμπορευθεί τίποτα και δεν μιλάμε μόνο για σαλιγκάρια αλλά για οπωροκηπευτικά, λάδι κ.ά. Με αυτή την έννοια χρειάζεται σοβαρό στήσιμο ολόκληρη η διαδικασία και πολύ περισσότερο αυτό το στήσιμο να παρέχει κάποιες διασφαλίσεις στον άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί, ώστε να αποφύγει κάποιες κακοτοπιές».
Συνεχίζοντας ο κ. Ναβροζίδης αναφέρθηκε στην εμπορική διάσταση του προϊόντος και στα προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτόν τον τομέα: «Το διεθνές εμπόριο διέπεται από μια σοβαρότητα, την οποία δεν την έχουμε γενικότερα στην Ελλάδα… Αυτό απαιτεί η διεθνής αγορά. Δεν απαιτεί ένα προϊόν που να είναι χρυσάφι. Χρειάζονται προδιαγραφές εμπορίας, ποιότητας κ.λπ. Όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν στο έπακρο», είπε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν πιστοποιημένες ´μάνες´ σαλιγκαριών στην Ελλάδα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης και εφόσον δεν υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης δεν μπορεί κάποιος να πει ότι διαθέτει πιστοποιημένο γενετικό υλικό».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην παραγωγή σαλιγκαριών η προσέλευση του κόσμου στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν εντυπωσιακή γεγονός που ανάγκασε μάλιστα τους διοργανωτές να μεταφέρουν τη συζήτηση σε μια αίθουσα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου προκειμένου να μπορεί κανονικά ο κόσμος να παρακολουθήσει.
Λέγομαι Πάνος και είμαι από το Ηράκλειο και είμαι γεωπόνος. Ας μας πει ο κύριος Μυλωνάς ο οποίος παρουσιάζεται ως ειδικός, τι εργασίες έχει κάνει πάνω στο σαλιγκάρι και που βασίζεται όταν αναφέρεται ότι το Helix aspersa (κρητικός χοχλιός) δεν ευδοκιμεί στην Κρήτη. Γιατί μαλλόν έχει μπερδευτεί και ο ίδιος και δεν ξέρει τι να πρωτοδικαιολογήσει. Η εργασία που υπάρχει στο διαδίκτυο για την ανατομία του σαλιγκαριού δεν δικαιολογεί τίποτε από όσα ισχυρίζεται. Κύριοι του ΕΛΓΑ αποφασίσατε να εκφέρετε και γνώμη για την σαλιγκαροτροφία χωρίς τεχνογνωσία και χωρίς να έχετε ιδέα και προφανός αποτύχατε…λογικό αφήσατε τις αποζημιώσεις και τις καρέκλες στα 60 και γίνατε ειδικοί στο να παραπλανείτε τον κόσμο. Γνωρίζω προσωπικά τέσσερα μικρά και μεγάλα εκτροφεία ανοιχτού τύπου και 1-2 ημίκλειστα στην Κρήτη που πάνε πολύ καλά. Τι έχετε να πείτε στον κόσμο που σας ακούει?
Για όποιον/α θέλει δωρεάν ενημέρωση για την εκτροφή του σαλιγκαριού, επισκεφτείτε το: http://www.escargot-greece.gr/ και για συμμετοχή στις συζητήσεις των εκτροφέων: http://www.snailfarmers.gr/forum
tipota den apoktiete xoris kopo.as xehasoume auta pou jerame mehri tora kai as strothoume sti doulia!!!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ;ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ……-ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Η ΔΟΥΛΕΙΑ.
ενδιαφερομαι για υλοποιηση εκτροφειου σαλιγκαριων στην πελλοπονησο για αρχη 1 στρ. και θελω ενυμερωση οσο αναφορα το επιπεδο τεχνογνωσιας
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ . ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ