Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Υποθαλάσσιος πλούτος Κρήτης

´?Η  Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ μπορούν να καταστούν εξαγωγικές χώρες -υποθαλάσσιου φυσικού αερίου- με δυναμικότητα, όπως η Ρωσία» (Αντώνης Φώσκολος, ιδρυτής Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Π.Κ., ομότιμος καθηγητής – σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης, Νοέμβρης 2010).
Ο κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ (σε διάλεξή του στην Ιεράπετρα) είπε χαρακτηριστικά πως η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης κρύβει μια μεγάλη «Αλάσκα» σε ενεργειακό πλούτο! Αν μάλιστα γίνει έγκαιρη και σωστή εκμετάλλευσή της, είναι δυνατό -πάντα σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο- όχι μόνο να μας βγάλει από την κρίση και τα «δόντια» της Τρόικας, αλλά και να καταστήσει τη χώρα μας «ζάπλουτη», ισχυροποιώντας ταυτόχρονα οικονομικά ολόκληρη την Ε.Ε.!
ΟΝΕΙΡΟ φθινοπωρινής νυκτός ή μήπως μια έγκαιρη προειδοποίηση, ώστε να ενεργοποιηθούμε ως κράτος; Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας Λασιθίου (γνωστή ως «Λεκάνη του Ηροδότου»), υπάρχουν αναξιοποίητα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κοιτασμάτων φυσικού αερίου! Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν ανοιχτά του κόλπου της Μεσσαράς (Ηράκλειο) αλλά και νότια της Γαύδου (Χανιά).
ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ οι παραπάνω εκτιμήσεις του κ. Φώσκολου, είναι πια καιρός η Ελλάδα, με τη -με το αζημίωτο- στήριξη της Ε.Ε., να κοιτάξει το μέλλον της υπερβαίνοντας τον εαυτό της. Το ρίσκο είναι εμφανές, αλλά αξίζει τον κόπο. Πρωτίστως χρειάζεται αυστηρή «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες» σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, πριν τα «ενεργειακά όρνεα» χιμήξουν πάνω μας. Επίσης, ανάγκη να επικαιροποιηθεί κάθε παλαιότερος νόμος σχετικός με την αξιοποίηση των ορυκτών – φυσικών πόρων. Αλλά, «Θα προκάνουμε;», που έλεγε και ο αλήστου μνήμης Χαρίλαος.
Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα