Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Βέρνερ Χόιερ, υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει δρομολογηθεί μία «τεράστια διαδικασία αλλαγής που συνεπάγεται μεγάλα βάρη για κάθε πολίτη της χώρας. Μόνο σε λίγες χώρες του κόσμου θα μπορούσε να περάσει».
ΚΑΘΕ οικονομική κρίση «μεταμορφώνει» τις κοινωνίες. Η παραπάνω θέση, επίκαιρη για τη χώρα μας, είναι μια απ? τις βασικές θέσεις που πρεσβεύει ο γνωστός Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν. Η παρούσα οικονομική κρίση που απειλεί τη χώρα μας με «αφανισμό», έχει τις απαρχές της στη δεκαετία του εβδομήντα (1970): Με τα πρώτα σκαμπανεβάσματα του ενεργειακού (πετρέλαιο) και τις αναταράξεις στα Χρηματιστήρια – αγορές, τους «ενεργειακούς πολέμους» των ισχυρών που οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών, την ισχυροποίηση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της ζωής με τον αδικαιολόγητο υπερκαταναλωτισμό, τον υπερδανεισμό των χωρών, την εξασθένιση των πολιτικών κομμάτων με την εξαγορά συνειδήσεων των βουλευτών, την εξαφάνιση των κοινωνικών τάξεων, την αναξιοπιστία του κομματικοδίαιτου συνδικαλισμού κ.λπ., επόμενο ήταν να φτάσουμε εδώ! Έχουμε γενικότερα, το θάνατο του μεταβιομηχανικού κόσμου.
ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ενδιάμεσες, μεταγενέστερες κρίσεις, σε Αμερική και Ευρώπη, ήδη προειδοποιούσαν ότι το οικοδόμημα του καπιταλισμού «έτριζε» και πως, αργά ή γρήγορα, η κατάρρευσή του θα ερχόταν. Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι πως όποιος ελέγχει το ενεργειακό σε παγκόσμιο επίπεδο (πιο παλιά ήταν «οι εμπορικοί δρόμοι»), είναι κι ο κυρίαρχος στον πλανήτη. Και δεν είναι διόλου άσχετος ο αγώνας που κάνει σήμερα η Ρωσία να καταστεί η πρώτη ενεργειακή παγκόσμια δύναμη στο φυσικό αέριο?
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ γράφονται τη στιγμή που η χώρα μας έχει μπει στο σκοτεινότερο «τούνελ» της μεταπολεμικής ιστορίας της. Νομίζουμε πως είναι καιρός να ξαναδιαβαστεί πολλές φορές η πρόσφατη Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία, ώστε οι ιθύνοντες να αντιληφθούν ότι, τα κράτη που επέζησαν και ευημερούν σήμερα, είναι εκείνα που εκμεταλλευόμενα τις κρίσεις, «ανανέωσαν» εκ βάθρων τις δομές τους, αλλά και το ενεργειακό. Είναι εκείνα που «μάτωσαν» και «πλήγωσαν» ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, ώστε να διασωθεί το κράτος- έθνος και να ελπίσουν οι επόμενες γενιές ένα καλύτερο αύριο.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα