Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και επαγγελματίες ξεναγοί

Κύριε διευθυντά,
παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον εδώ και καιρό τα διάφορα άρθρα στην εφημερίδα σας που αφορούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων. Για την άποψη να μείνει στην παλιά πόλη και να στεγαστεί στα Νεώρια (Άρθρο κ. Μανώλη Μαρινάκη στο τεύχος της 18 Οκτωβρίου), για τη μη καταλληλότητα των Νεωρίων από άποψη στεγανότητας και υγρασίας (άρθρο του κ. Μιχάλη Ανδριανάκη στο τεύχος σας της 21 Οκτωβρίου), για το νέο Μουσείο που είναι ήδη στην υλοποίησή του και που πρόκειται να γίνει στην ιστορική περιοχή της Χαλέπας (άρθρο στο τεύχος σας της 22 Οκτωβρίου), διάφορα υπέρ και κατά και στις δύο εκδοχές. Πιστεύοντας ότι είναι θέμα που μας αφορά άμεσα εμάς τους επαγγελματίες ξεναγούς της πόλης των Χανίων θα θέλαμε να εκφράσουμε και εμείς με τη σειρά μας τη γνώμη μας μια και είμαστε ακριβώς εκείνοι που βιώνουμε καθημερινά τη επαφή με τον ξένο ή ντόπιο επισκέπτη και που βλέπουμε τις ανάγκες του, επιθυμίες του, συνήθειές του αλλά συγχρόνως και τις ανάγκες των Χανίων με την αρχιτεκτονική ευαισθησία της παλιάς πόλης.
Οι περισσότεροι επισκέπτες της πόλης έρχονται από άλλες περιοχές ή του Ρεθύμνου ή του  Ηρακλείου και έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για ολόκληρη τη μέρα που συνήθως περιλαμβάνει κάποια σημεία του Ακρωτηρίου και την παλιά πόλη των Χανίων. Στην επίσκεψη της παλιάς πόλης γίνεται ένας γύρος με ξενάγηση από εμάς, όπου καταδεικνύουμε τα πιο σημαντικά μνημεία της και προφανώς το Αρχαιολογικό Μουσείο και όσοι θέλουν το επισκέπτονται στον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι πολύ λίγα ως ελάχιστα τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν την επίσκεψη του Μουσείου. Οι επισκέπτες δε που διαμένουν στην περιοχή των Χανίων σίγουρα θα περάσουν κάποιες ώρες ίσως και ημέρες στην παλιά πόλη και σ? αυτές τις επισκέψεις τους κάποιοι θα μπουν και στο Μουσείο, μια και είναι ένα κομμάτι της παλιάς πόλης, εύκολα προσβάσιμο και χωρίς κανένα επί πλέον μεταφορικό μέσο.
Η άποψή μας είναι ότι τα Νεώρια είναι ο καταλληλότερος χώρος για τη στέγαση του νέου Μουσείου μια και βρίσκονται στην παλιά πόλη. Είναι ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύνολο, ισάξιο της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου -και αυτό το λέμε ξέροντας τι εντύπωση δημιουργεί στον επισκέπτη το σημερινό Μουσείο, που επιβάλλεται από μόνο του λόγω της αρχιτεκτονικής του και της ιστορίας του- και αποτελούν μια συνέχεια της παρουσίασης της παλιάς πόλης. Καταλαβαίνουμε ίσως ότι υπάρχουν αρχιτεκτονικά ζητήματα για τη χρησιμοποίησή τους σαν Μουσείο λόγω της υγρασίας και της παλαιότητας των κτηρίων. Διερωτόμαστε  όμως πως είναι δυνατόν με τα μέσα και της τεχνικές που υπάρχουν σήμερα να μην μπορούν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και πως είναι δυνατόν το ποσό των 3.500.000 ευρώ που έχει οριστεί σαν προϋπολογισμός για το νέο Μουσείο να μην μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες και επιτέλους μήπως αυτό είναι και ένας τρόπος να αναστηλωθούν και να συντηρηθούν αυτά τα τόσο σημαντικά κτήρια της πόλης μας και να μην στέκονται εγκαταλελειμμένα στη βασική πρόσοψη του ενετικού λιμανιού; Μήπως με τη χρήση τους σαν Μουσείο δεν χρειάζεται να περιμένουμε για την έγκριση άλλου κεφαλαίου για την αναστήλωσή τους, που και πάλι θα είναι αβέβαιο το μέλλον τους και η χρήση τους; Μήπως εφαρμόσουμε την παροιμία «μ? έναν σμπάρο δύο τρυγόνια» και μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τυχόν κεφάλαια για την αναστήλωση τόσων άλλων παλιών και σημαντικών κτηρίων που περιμένουν χρόνια τώρα με τις σκαλωσιές;
Οι σκέψεις μας λοιπόν και οι αμφιβολίες μας καθώς και οι προβληματισμοί μας όσον αφορά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χαλέπα έχουν να κάνουν κατ? αρχάς με το κατά πόσο θα έχει αρκετή επισκεψιμότητα. Δεν πιστεύουμε ότι τα τουριστικά γραφεία, που έρχονται για μια μέρα στα Χανιά θα κάνουν επί πλέον στάση στην Χαλέπα για να επισκεφτούν το Μουσείο. Δεν υπάρχει απλά ο χρόνος σε μία ημερήσια εκδρομή από Ρέθυμνο ή Ηράκλειο για αυτή τη επίσκεψη. Όσον αφορά στους ξένους που διαμένουν στην περιοχή των Χανίων δεν μπορούμε να φανταστούμε πολλούς που θα κάνουν τον κόπο να αλλάξουν μεταφορικό μέσο, αφού έχουν κατέβει στην παλιά πόλη για να προσεγγίσουν τη Χαλέπα και να επισκεφτούν το Μουσείο. Ίσως μόνο πάρα πολύ λίγοι, που έχουν τέτοια ενδιαφέροντα ενώ τώρα κάποιοι μπαίνουν στο Μουσείο και βλέπουν τα μοναδικά, όμορφα, πολυποίκιλα και αξιόλογα ευρήματά του απλά και μόνο γιατί περνάνε από έξω. Η επίσκεψη των Χανίων είναι απόλυτα συνυφασμένη με την παλιά πόλη. Η δε άποψη ότι οι υποψήφιοι επισκέπτες του νυν Μουσείου προβληματίζονται λόγω έλλειψης χώρου στάθμευσης αυτό σίγουρα δεν ισχύει μια και οι περισσότεροι έρχονται ή με λεωφορεία ή κατεβαίνουν στην πόλη με την αστική ή υπεραστική συγκοινωνία, ακριβώς όπως γίνεται ολόκληρες δεκαετίες τώρα.
Πιστεύουμε απλά ότι η θέση του νέου Μουσείου στην Χαλέπα θα κάνει ακόμα και λιγότερο κόσμο να το επισκέπτεται. Και βέβαια κοιτάζοντας τα σχέδια του μελλοντικού Μουσείου δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε κατά πόσο αυτό το κτήριο δένει με τη συνολική αρχιτεκτονική μιας τόσο ιστορικής περιοχής των Χανίων. Προβληματισμοί που σίγουρα έχουν τεθεί και με άλλα μεγάλα έργα π.χ. το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που όμως μην ξεχνάμε είχε την απόλυτη σύνδεσή του, σχέση του, αναφορά του στον περιβάλλοντα χώρο μια και περιλαμβάνει τα ευσήματα του ιστορικού βράχου της Ακρόπολης. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση του Νέου Μουσείου Χανίων. Εδώ ίσα-ίσα τα ευρήματα απομακρύνονται από τον απόλυτα συνυφασμένο χώρο τους. Μήπως με τη μεταφορά του Μουσείου σε άλλη περιοχή και σε ένα μοντέρνο κτήριο καταδικάζουμε συγχρόνως και το μέλλον του ίδιου του Μουσείου και της περιοχής;
Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε τη απογοήτευσή μας για την πρόσφατη ασφαλτόστρωση ενός τμήματος του παραλιακού δρόμου στην περιοχή του Φιρκά, που σίγουρα δεν ταιριάζει στην ιστορική εικόνα της παλιάς πόλης. Αντί να επεκτείνουμε την πλακόστρωση σε μία τόσο σημαντική περιοχή της πόλης μας, επεκτείνουμε την ασφαλτόστρωση!

Με εκτίμηση
Σούκη Σεβαστιάννα,
εκπρόσωπος των Επαγγελματιών
Ξεναγών Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα