Οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του σύγχρονου εγκλήματος επιβάλλουν τη χρήση του DNA στην ποινική και αστική δίκη, που πρόσφατα αποτυπώθηκε με νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο σε αστικό επίπεδο όσο και σε ποινικό επίπεδο.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια του επιστημονικού σεμιναρίου με θέμα ´DNA: Σύγχρονη πραγματικότητα – Εφαρμογές στην αστική δίκη (προσβολή πατρότητας, συγγένεια κ.λπ.) και ποινική δίκη (εγκλήματα κατά της ζωής, των ηθών, της περιουσίας κ.λπ.)´, που διοργάνωσε το Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου Κρήτης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, τη DNAlogy και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων χθες το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση του Νομικού, Δικαστικού, Ιατροδικαστικού και Αστυνομικού Σώματος των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου για όλες τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες το Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου Κρήτης έχει φέρει, μέσω της DNAlogy, και αφορούν ταυτοποιήσεις DNA σε υποθέσεις ποινικού και αστικού ενδιαφέροντος. Οπως τονίστηκε στη σύγχρονη εποχή σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση υποθέσεων από την Αστυνομία παίζουν οι έρευνες γενετικού υλικού (DNA). Παράλληλα αναπτύχθηκαν τα νεότερα δεδομένα για τις επιστημονικές προόδους, τις νομικές εξελίξεις και τη διεθνή επικαιρότητα στα θέματα των ιατροδικαστικών αναλύσεων DNA και της γενετικής.
Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δημήτρης Ποντικάκης, ο κ. Γεώργιος Φιτσιάλος, διδάκτωρ Γενετικής, ιδρυτής – γενικός διευθυντής της DNAlogy και πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA και η κα Ειρήνη Μπαλαντίνου, μοριακή βιολόγος – γενετίστρια, πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών.
Οπως επεσήμανε ο κ. Φιτσιάλος ´πλέον τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας επιτρέπουν να εξιχνιάσουμε υποθέσεις και περιπτώσεις που πριν μερικά χρόνια φάνταζαν ανεξιχνίαστες. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο με τη χρήση του DNA λύνονται χιλιάδες υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία τα εργαστήριά μας κάνουν 600.000 αναλύσεις DNA τον χρόνο και λύνουμε περίπου 100.000 υποθέσεις. Αυξανόμενη ζήτηση υπάρχει και στην Ελλάδα ειδικά στη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε με την αύξηση της εγκληματικότητας. Έτσι ξεκινώντας από την Γαλλία, ιδρύσαμε ένα πρότυπο εργαστήριο διεθνών προδιαγραφών ανάλυσης DNA στην Αθήνα και πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία με το Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου εδώ στα Χανιά με ειδικούς πραγματογνώμονες, όπως η Ειρήνη Μπαλαντίνου´.
Η κα Μπαλαντίνου ανέφερε ότι ´όλες οι σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές ανάλυσης είναι πλέον στα χέρια μας και μέσω αυτών μπορούμε να δώσουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε θέματα αστικών και ποινικών υποθέσεων με απόλυτη αξιοπιστία´.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Ποντικάκη ´η χρήση του DNA σήμερα έχει εισαχθεί για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων. Προσφέρει πάρα πολλά σε θέματα αποδείξεως, διασφαλίζει θέματα πατρότητας, συγγένειας, ενώ στην ποινική δίκη έχουμε περιπτώσεις που αποκαλύπτονται εγκλήματα μέσω της έρευνας του DNA, με αποτελέσματα που δεν χωρούν αμφισβήτηση. Νομίζω ότι στην εποχή μας το να μπορεί η Δικαιοσύνη και οι Αρχές να εξιχνιάζουν ένα έγκλημα με την επιστημονική μέθοδο του DNA είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και ενδιαφέρει όλους τους πολίτες, πολύ περισσότερο τον δικηγορικό κλάδο´.
Οπως επεσήμαναν οι ομιλητές η διερεύνηση του DNA αποτελεί μια ιδιόμορφη πραγματογνωμοσύνη, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα και επίσης να μπορέσει να διερευνηθεί η ύπαρξη σχέσης από την πατρική γραμμή ακόμα και αν έχει αποβιώσει ο πατέρας.
Παράλληλα αναφορά έγινε στην εντύπωση που δημιουργείται ότι με τη συγκεκριμένη εξέταση επιβάλλεται ένας εξαναγκασμός έμμεσης μορφής, που αντιτίθεται στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, όπως αυτές του σεβασμού και προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο προσκρούει στο ότι οι ατομικές ελευθερίες του ενός οριοθετούνται σε σχέση με τις ελευθερίες των άλλων, ώστε να αποτρέπεται η ασυδοσία ορισμένων. Έτσι το δίκαιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του τέκνου παρέχει στο τελευταίο το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να συνδεθεί νομικά με τον βιολογικό του πατέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη: ´Η προσφορά του DNA είναι πολύ μεγαλύτερη από το προστατευόμενο αγαθό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο το έχουν αποδεχτεί όλοι´. Από την πλευρά του κ. Φιτσιάλος επεσήμανε ότι: ´Η εξέταση DNA για εξακρίβωση της πατρότητας μπορεί να γίνει απλά, σίγουρα, αξιόπιστα, με ευκολία στη λήψη (μέσω σάλιου), με διακριτικότητα και απόλυτη εχεμύθεια. Το κόστος για το τεστ πατρότητας ανέρχεται σε 340 ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες´.
Εξιχνίαση υποθέσεων μέσω… DNA
