Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδος του Πυροβολικού

Τη μνήμη της προστάτιδός του Αγίας Βαρβάρας γιόρτασε το Σάββατο το Πυροβολικό. Ο επίσημος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο Πεδιο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών Αρχών και πλήθος κόσμου.
Σε σύντομη δήλωσή του ο διοικητής του Π.Β.Κ., υποστράτηγος Γεώργιος Σομαράς, τόνισε ότι “ο εορτασμός γίνεται, όπως κάθε χρόνο, στην μνήμη της προστάδιδός μας Αγίας Βαρβάρας αλλά ταυτόχρονα τιμούμε τη μνήμη όλων των αξιωματικών και οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν τη ζωή τους πέφτοντας ηρωικά στα πεδία των μαχών, προασπιζόμενοι την εδαφική ανεξαρτησία της πατρίδος μας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση όποτε αυτό χρειαστεί τις υπηρεσίες τους  για την ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας”.
Η Αγία Βαρβάρα
Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ηταν θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε ήταν ειδωλολατρικό, η Αγία, νέα ακόμα, ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό. Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Ηταν, όμως, ανένδοτη, οπότε την παρέδωσε στον διοικητή της επαρχίας για να την τιμωρήσει. Ο έπαρχος την υπέβαλε σε φρικτά μαρτύρια, γι? αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυς. Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του πατέρα της. Κατά την παράδοση καθώς απομακρύνονταν από τη σφαγή, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε τον δήμιο -πατέρα. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του ελληνικού Πυροβολικού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα