Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Τι πατατόσπορο να επιλέξω και πώς να τον φυτέψω;
Η πατάτα για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια φυτεύεται στα τέλη του χειμώνα και συγκομίζεται στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ για την φθινοπωρινή καλλιέργεια φυτεύεται στα τέλη καλοκαιριού και συγκομίζεται μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Προτιμούμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο για να μην χρειαστεί να τον τεμαχίσουμε και τον προμηθευόμαστε τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά για να προλάβει να βγάλει φύτρα 1-1,5 εκατοστό μέχρι να τον φυτέψουμε. Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών, με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Πριν τη φύτευση πατάτας στο χωράφι, απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Κατά την φύτευση στο χωράφι, ενσωματώνουμε κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Η καλλιέργεια της πατάτας είναι πολύ απαιτητική και απορροφά μεγάλες ποσότητες καλίου από το έδαφος. Συμπληρωματική λίπανση γίνεται κατά την περίοδο του σωριάσματος της πατάτας με βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.

rodakiniaΠώς να κλαδέψω τη ροδακινιά μου;
Η ροδακινιά διαθέτει τη ζωηρότερη βλάστηση από τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα και ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο κατάλληλο κλάδεμα που θα της κάνουμε.Το κλάδεμα καρποφορίας έχει ως βασικούς στόχους τη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, το σχηματισμό νέας καρποφόρας βλάστησης, τη διατήρηση των καρποφόρων βλαστών σε καλή κατάσταση, την επίτευξη επαρκούς φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου και στην εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς της ροδακινιάς είναι πιο παραγωγικοί και καρποφόροι από τους φετινούς βλαστούς. Έτσι, κατά το κλάδεμα της ροδακινιάς, αραιώνουμε τα αδύνατα και άρρωστα κλαδιά καθώς και αυτά που αλληλοτέμνονται. Κλαδεύουμε στα δυο μάτια τους ξυλοφόρους κλάδους που δίνουν μόνο βλάστηση και κατά το 1/3 ή το 1/2 τους καρποφόρους κλάδους, ανάλογα την ποικιλία της ροδακινιάς. Για παράδειγμα οι νεκταρινιές, κλαδεύονται λιγότερο αυστηρά για να δώσουν παραγωγή καθώς καρποφορούν σημαντικά στα λογχοειδή, σε καρποφόρους κλάδους μήκους περίπου 50 εκατοστών.

vervenaΘα μου πείτε πληροφορίες για τη φροντίδα της βερβένας;
Η βερβένα ή τεμάρι είναι πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Αγαπημένη επιλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, η βερβένα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Αν φυτευτεί στο έδαφος, η βερβένα μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος και τα δυο μέτρα σε πλάτος.Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, είτε φυτεμένη στον κήπο είτε όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Επιλέγουμε προστατευμένα σημεία από την παγωνιά, καθώς η βερβένα είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, ενώ θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε και καλή αποστράγγιση. Αν και πολυετές φυτό, μετά δεύτερο χρόνο, η βερβένα παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία.

krasoulaΘα μου πείτε σε τι μέρος να φυτέψω την κρασούλα που έχω;
H κρασούλα είναι χαρακτηριστικό είδος παχύφυτου και διαθέτει δεκάδες ποικιλίες, δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Η πιο χαρακτηριστική ποικιλία κρασούλας, όπως αυτή στη φωτογραφία μας, χαρακτηρίζεται από στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα και λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή.Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, στα μπαλκόνια και στις αυλές μας, που δεν τα βλέπει απευθείας το ηλιακό φως. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην παγωνιά και πρέπει να μεταφερθεί σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, η κρασούλα φυτεύεται σε κήπο, αρκεί να είναι προστατευμένη από τους βοριάδες. Σχετικά με τις εδαφικές συνθήκες, η μεταφύτευση της κρασούλας πρέπει να γίνει σε αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει. Αν τη μεταφυτέψετε σε γλάστρα, προμηθευτείτε εξειδικευμένο φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα