Έργα υποδομής χρειάζεται το λιμάνι της Σούδας προκειμένου να αξιοποιήσει τις τουριστικές δυνατότητες που έχει και να γίνει σταθμός για κρουαζιέρες.
Χρονιά ´crash test´ θα είναι το 2011 καθώς τότε οι υποδομές του θα δοκιμαστούν αφού 56 κρουαζιερόπλοια θα δέσουν στο λιμάνι της Σούδας μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα τριών μεγάλων εταιρειών που πραγματοποιούν τακτικές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.
Την επέκταση -εκ νέου-της προβλήτας ´Αδρίας´ ώστε να αποκτήσει το κατάλληλο μήκος και βάθος για να μπορεί να δεχτεί κρουαζιερόπλοια των 320 μέτρων και των 3000 επιβατών καθώς και την κατασκευή κτηρίου επιβατών ζητά το Λιμενικό Ταμείο με πρόταση που κατέθεσε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στόχος είναι το τμήμα κρουαζιέρας να λειτουργεί στη φυσική του θέση (επιβατικό τμήμα) -κι όχι στην προσωρινή (εμπορικό τμήμα) όπου λειτουργεί τώρα- και τον ερχόμενο Απρίλιο όλα να είναι έτοιμα, αφού τότε αναμένεται η πρώτη αύξηση μεγάλου κρουαζιερόπλοιου στη Σούδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τουριστικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, που τονίζουν την αναγκαιότητα της μελλοντικής επέκτασης του λιμανιού, της αύξησης του βυθίσματος αλλά και των κατάλληλων υπηρεσιών.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο νέος ´Kαλλικρατικός´ Δήμος πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε έργα στις οδικές αρτηρίες που συνδέουν το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο Χανίων.
Η πρόταση, πάντως, του Λιμενικού Ταμείου ήδη μελετάται από την Περιφέρεια, ενώ καθοριστικός προς αυτή την κατεύθυνση -σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες- θα είναι και ο ρόλος της αιρετής Αντιπεριφέρειας και του εκλεγμένου αντιπεριφερειάρχη Χανίων που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1/1/2021.
ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Γιώργος Πρωιμάκης, επισημαίνει ότι: ´Για τα έργα που πρέπει να γίνουν έχουμε προτείνει την -εκ νέου- επέκταση της προβλήτας ´Αδρίας´, ώστε να αποκτήσει το χρήσιμο μήκος και βάθος για να μπορεί να δεχτεί τα κρουαζιερόπλοια των 320 μέτρων και των 3000 επιβατών. Επίσης, έχουμε προτείνει την κατασκευή κτηρίου επιβατών καθώς η Σούδα είναι το μόνο λιμάνι που δεν έχει τέτοιον επιβατικό σταθμό. Στόχος είναι να μπορέσει το τμήμα κρουαζιέρας να λειτουργήσει στη φυσική του θέση και όχι στην προσωρινή, που θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Τώρα τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια πηγαίνουν στο εμπορικό κομμάτι. Εκεί πρόκειται να κάνουμε κάποια έργα εξωραϊσμού. Ο εργολάβος για τα συγκεκριμένα έργα θα εγκατασταθεί μέσα στον Ιανουάριο έτσι μέχρι τις 2 Απριλίου που έχουμε την πρώτη άφιξη μεγάλου κρουαζιερόπλοιου, να έχει ολοκληρωθεί ο εξωραϊσμός της περιοχής. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε κάποιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων αλλά είναι μικρού μεγέθους οπότε δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει´.
Ο ίδιος τόνισε ότι: ´Η πρότασή μας έχει κατατεθεί προς την Περιφέρεια όπου γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες ώστε το θέμα να προχωρήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου αιρετού περιφερειάρχη. Τα πράγματα φαίνονται να δρομολογούνται. Πάντως ιδιαίτερα θετικό θεωρούμε το γεγονός ότι πλέον από 1/1/2011 στα Χανιά θα λειτουργεί η Αντιπεριφέρεια με τον αιρετό αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη και αυτό το γεγονός μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς θα μπορούμε να είμαστε σε πιο άμεση επαφή σε σχέση με πριν, που η έδρα της Περιφέρειας ήταν στο Ηράκλειο´.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ
´Πριν 2-3 χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι το λιμάνι της Σούδας θα υποδέχεται κρουαζιερόπλοια´, ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, κ. Αντώνης Γελασάκης, ο οποίος προσθέτει: ´Μετά τα έργα επέκτασης της προβλήτας ´Αδρίας´ αλλά και την αύξηση του βυθίσματος στο επιβατικό λιμάνι, μπορούμε να πούμε ότι καταρχήν, είμαστε με κάποιο τρόπο έτοιμοι να δεχτούμε κάποια κρουαζιερόπλοια. Γίνονται πολύ φιλότιμες προσπάθειες και από το Λιμενικό Ταμείο έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η κατάσταση και όσα κρουαζιερόπλοια που αυτή τη στιγμή λόγω βυθίσματος ή λόγω μήκους δεν χωράνε στην επέκταση της προβλήτας ´Αδρίας´ τότε θα πάνε στο Εμπορικό λιμάνι. Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο έχουν σχεδιαστεί να μπουν κάποια σκίαστρα, περιφράξεις, τουαλέτες και να γίνουν ορισμένες διαγραμμίσεις τόσο στο Εμπορικό όσο και στο Επιβατικό λιμάνι. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι πώς θα πάμε παραπέρα από το σημείο που έχουμε φτάσει. Δηλαδή ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο της επέκτασης της προβλήτας ´Αδρίας´ κατά εκατό μέτρα ακόμα και η αύξηση του βυθίσματος έτσι ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε οποιαδήποτε ζήτηση υπάρχει. Στα επόμενα χρόνια πρέπει να κοιτάξουμε την επέκταση της προβλήτας και του μεγάλο λιμανιού έτσι ώστε να δεχόμαστε οποιοδήποτε κρουαζιερόπλοιο´.
Ο ίδιος τόνισε ότι: ´Ήδη υπάρχει ζήτηση και ερευνάται το λιμάνι της Σούδας κι από άλλες εταιρείες με κρουαζιερόπλοια.
Πριν ένα μήνα είχε έρθει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και μετά το τέλος του Δεκέμβρη εκτιμάται ότι θα έρθουν ένα με δύο ακόμη. Από τις αρχές του χρόνου και όσο πλησιάζει η τουριστική περίοδος οι αφίξεις θα εντείνονται´.
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Το στοίχημα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης είναι ´πώς θα φροντίσουμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των κρουαζιερόπλοιων και στο μέλλον. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να έρθουν κρουαζιερόπλοια το 2011. Είναι να έρχονται σε συνεχή βάση. Γι? αυτό πρέπει να προσέξουμε δύο πράγματα κυρίως: Τα έργα υποδομής δηλαδή τη μελλοντική επέκταση του λιμανιού και την αύξηση του βυθίσματος.
Παράλληλα, ο νέος ´Καλλικρατικός´ Δήμος να προσέξει τις οδικές αρτηρίες από το λιμάνι προς το αεροδρόμιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εθνική οδό, που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Και δεύτερον να προσέξουμε τα κόστη, δηλαδή τα κατάλοιπα που παίρνει το Λιμενικό Ταμείο, τα σκουπίδια ή νερό τα οποία πρέπει να κοστολογούνται σε ένα επίπεδο λογικό. Διότι αν αυτά τα κόστη αυξηθούν και επίσης δεν γίνουν τα έργα υποδομής που χρειάζονται, την επόμενη χρονιά τα κρουαζιερόπλοια θα ξαναγυρίσουν στο Ηράκλειο και δεν θα ξανάρθουν στα Χανιά´.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γελασάκης ´είναι αναγκαίο να κοιτάξουμε την παραπέρα ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού, έτσι ώστε να μπορούμε να υποδεχτούμε οποιοδήποτε κρουαζιερόπλοιο. Διότι το λιμάνι της Σούδας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν ´το πιάνει ο αέρας´ σε αντίθεση με το λιμάνι του Ηρακλείου. Έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα οποιαδήποτε στιγμή και να το προσεγγίσει κρουαζιερόπλοιο. Πράγμα που δεν συμβαίνει στο Ηράκλειο καθώς λόγω του αέρα πολλές φορές τα κρουαζιερόπλοια φεύγουν και έρχονται εδώ. Συνεπώς σε συνάρτηση με τις υποδομές, τις σωστές υπηρεσίες σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο, τον νέο Δήμο αλλά και από τους καταστηματάρχες πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα υπάρξει συνέχεια. Βαθμολογώντας το λιμάνι της Σούδας με άριστα το δέκα αυτή τη στιγμή παίρνει οκτώ´.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ
Τέλος ο κ. Γελασάκης τόνισε τη δημιουργία μαρίνας στον βόρειο άξονα του Νομού Χανίων. ´Ενα πολύ βασικό θέμα το οποίο συζητάτε τελευταία είναι αυτό της δημιουργίας μαρίνας στον βόρειο άξονα του Νομού Χανίων, που αν γινόταν και στη Σούδα θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, διότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε αυτό το κομμάτι και πολλά κέρδη για τον Τουρισμό και την τοπική οικονομία. Αν δεν προωθήσουμε κι αυτές τις μορφές Τουρισμού θα μείνουμε στάσιμοι´.
?Ανοίγει? η Σούδα για κρουαζιερόπλοια
