Με εναέρια μεταφορά στις Νεογνολογικές Κλινικές της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών -με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται- διακομίζονται τα νεογνά, τα οποία γεννιούνται στα Χανιά και χρειάζονται άμεση νοσηλεία!
Χθες, στις τρεις το μεσημέρι, έγινε η δεύτερη αεροδιακομιδή πρόωρου νεογνού με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Αεροδρόμιο Χανίων, από όπου αεροσκάφος C130 παρέλαβε το παιδί για να το μεταφέρει σε Νεογνολογική Κλινική στη Θεσσαλονίκη.
Κι αυτό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στη Μονάδα Νεογνών στα Χανιά αλλά και του μεγάλου αριθμού νεογνών στις αντίστοιχες Μονάδες του Ηρακλείου καθώς εξυπηρετούν και τα περιστατικά των γύρω νησιών!
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Αντώνης Κρασουδάκης: ´Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των Νεογνών. Οι αντίστοιχες Μονάδες του Ηρακλείου δεν δέχονται παιδιά από τη Δυτική Κρήτη και έτσι τα νεογνά θα πρέπει να πηγαίνουν με αεροδιακομιδή πλέον στην Αθήνα. Σήμερα, μάλιστα (χθες), έγινε μια ακόμη αεροδιακομιδή. Με έγγραφο που μου κοινοποίησε η διευθύντρια της Μονάδας πριν πέντε μέρες, όπως και στη Διοίκηση του Ιδρύματος, αναφέρει ότι δεν αρκούν οι γιατροί να εφημερεύουν για τη Μονάδα και παράλληλα να κάνουν και τις διακομιδές που προκύπτουν. Εχουν μείνει χωρίς ενίσχυση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι τρεις γιατροί και δεν μπορούν να καλύψουν όλο τον μήνα. Δεν γίνεται να κάνουν και νοσηλεία των νεογνών στη Μονάδα και να μεταφέρουν νεογνά και να λειτουργεί και το Μαιευτήριο´.
Ο ίδιος τόνισε ότι: ´Στο Ηράκλειο οι αντίστοιχες Μονάδες πλέον δεν μπορούν να δεχτούν νεογνά γιατί είναι γεμάτες, ενώ το Βενιζέλειο έχει προχωρήσει σε έργα ανακαίνισης και επίσης δεν δέχεται παιδιά. Εν τω μεταξύ όλα τα περιστατικά από τα γύρω νησιά μεταφέρονται στο Ηράκλειο και έτσι οι Μονάδες είναι πλήρεις´.
Το γεγονός επιβεβαίωσε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων, κα Ελένη Αμπατζίδου, η οποία απαντώντας σε ερώτηση των ´Χ.Ν.´ για την υπάρχουσα κατάσταση ανέφερε ότι η Μονάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν καθώς λειτουργεί μόνο με μία νεογνολόγο (δηλαδή την ίδια), μία γιατρό επιμελήτρια α? και μία γιατρό επιμελήτρια β?, ενώ το έργο συνεπικουρεί κατά καιρούς, μια γιατρός από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ίδια, για την επαρκή λειτουργία της Μονάδας, χρειάζονται δύο ακόμη γιατροί νεογνολόγοι.
Τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και η διευθύντρια της Μονάδας καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να επιλύσουν άμεσα το θέμα και για τον σκοπό αυτό, σήμερα αναμένεται να υπάρξουν επαφές με τον διοικητή της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μάνο Φραγκιαδουλάκη.
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
´Λουκέτο´ στην Αγγειοχειρουργική
Ιατρικώς αθωράκιστοι παραμένουν οι Χανιώτες, που χρήζουν άμεσης νοσηλείας στην Κλινική Θώρακος και Αγγείων του Νοσοκομείου Χανίων, η οποία επισήμως, εδώ και λίγες μέρες, έχει βάλει ´λουκέτο´.
Οι ασθενείς που είχαν προγραμματίσει να εγχειρηθούν δεν γίνονται δεκτοί και έτσι οδηγούνται στο Ηράκλειο?
Την ίδια ώρα ακούνε για τις προοπτικές λειτουργίας ολοήμερου Νοσοκομείου στα Χανιά, για δημόσια Υγεία και ενίσχυση των ιατρικών υποδομών χωρίς, ωστόσο, να τα βλέπουν?
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν χθες τα ´Χ.Ν.´ με τον διευθυντή της Κλινικής Θώρακος και Αγγείων του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Μάριο Μουστάρδα, ανέφερε ότι ´με έγγραφο του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, γνωστοποιείται ότι η Κλινική Θώρακος και Αγγείων πρέπει να λειτουργεί μόνο ως Κλινική Θώρακος και όχι Αγγείων. Επίσης να περιοριστούν οι δραστηριότητές της στα θωρακοχειρουργικά περιστατικά. Με απάντησή μου την επόμενη ημέρα, στις 2 Δεκεμβρίου, επεσήμανα ότι έπειτα από αυτήν την εξέλιξη σχετικά με τη λειτουργία (της Κλινικής) Θώρακος και Αγγείων, εντελλόμεθα η Κλινική να λειτουργεί μόνο ως Κλινική Θώρακος και όχι Αγγείων και να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας μόνο στα θωρακοχειρουργικά περιστατικά. Ως εκ τούτου ενημερώσαμε ότι στο εξής δεν θα μπορούμε να εξυπηρετούμε κανένα χρόνιο ή οξύ αγγειοχειρουργικό περιστατικό´.
Ο ίδιος τόνισε ότι το 80% των περιστατικών, που εξυπηρετούνται στην Κλινική, είναι αγγειοχειρουργικά και το 20% θωρακοχειρουργικά.
H Κλινική Αγγείων και Θώρακος λειτουργούσε -μέχρι στιγμής- με τον διευθυντή της Κλινικής, θωρακοχειρουργό και αγγειοχειρουργό, κ. Μουστάρδα, έναν επικουρικό αγγειοχειρουργό και δύο επικουρικούς επιμελητές θωρακοχειρουργούς. Για ´υποβάθμιση´ του Νοσοκομείου Χανίων και των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Αντώνης Κρασουδάκης, κληθείς να σχολιάσει το κλείσιμο της Κλινικής Θώρακος και Αγγείων: ´Στο Νοσοκομείο Χανίων με τις ειδικότητες της Αγγειοχειρουργικής, της Θωρακοχειρουργικής, της Νευροχειρουργικής, παρέχονται υπηρεσίες τριτοβάθμιου επιπέδου. Εάν αρχίσουν να κλείνουν Κλινικές -για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω- αυτό συνιστά υποβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων και των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει. Και πραγματικά με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την απαγόρευση ουσιαστικά της Κλινικής Θώρακος και Αγγείων να αντιμετωπίζει αγγειοχειρουργικά περιστατικά. Ζητήσαμε εξηγήσεις από τους διοικούντες και μας απάντησαν ότι γίνεται προγραμματισμός, ώστε το πρόβλημα να διευθετηθεί. Θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχουν γιατροί με αυτή την ειδικότητα στο Νοσοκομείο επιβάλλεται να εργάζονται ως αγγειοχειρουργοί. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που δέχεται αυτή τη στιγμή αφορούν κατά 80% το τμήμα Αγγειοχειρουργικής και κατά 20% το τμήμα Θώρακος. Επίσης, επί τριάμισι χρόνια, παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες από τη συγκεκριμένη Κλινική χωρίς να κανείς να εκφράσει παράπονα. Ζητούμενο είναι το Νοσοκομείο Χανίων να ενισχύεται και όχι να υποβαθμίζεται. Και όταν παίρνονται αποφάσεις, αυτό πρέπει να γίνεται με περίσκεψη…´.
Την ίδια ώρα, η Διοίκηση του Ιδρύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να διευθετήσει το θέμα, ώστε η Αγγειοχειρουργική Κλινική να συνεχίσει τη λειτουργία της, με παρέμβαση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).
ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
Διαμαρτυρίες από Χανιώτες
Την αγανάκτηση αλλά και την απογοήτευσή τους για το κλείσιμο της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής εκφράζουν Χανιώτες με τηλεφωνήματα και επιστολές τους στα ´Χ.Ν.´. Χαρακτηριστικά χθες λάβαμε από την κυρία Καίτη Κοντοστάνου, συνταξιούχο του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιστολή με τίτλο: ´Πάνω απ? όλα Υγεία? Ετσι δεν ευχόμαστε; – Ναι μεν, αλλά?´ στην οποία αναφέρει:
´Καθώς είμαι αναγνώστρια της εφημερίδας για πολλά έτη και γνωρίζω καλά και εκτιμώ το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίησή σας στα θέματα Υγείας τόσο του τόπου μας όσο και της χώρας μας, θεώρησα απαραίτητο να εκφράσω την άποψή μου για ένα θέμα που αφορά όλους μας.
Πολλές φορές έχω διαβάσει ορισμένα σχόλια για το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», πότε θετικά και πότε αρνητικά. Ξέροντας όμως αφ? ενός το μεγάλο ελάττωμά μας να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να διστάζουμε να αναγνωρίσουμε την αξία του άλλου και αφ? ετέρου μην έχοντας προσωπική επαφή με το Νοσοκομείο, δεν ασχολήθηκα παραπάνω με το θέμα.
Ήρθε, όμως, η στιγμή (24 Νοεμβρίου μεσάνυχτα του 2009) να μεταφερθώ με ισχυρούς πόνους στο Νοσοκομείο Χανίων, στα Επείγοντα. Και από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα θυμώνω απίστευτα, όταν ακούω έστω και το παραμικρό αρνητικό σχόλιο, διότι το Νοσοκομείο μας και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού λειτουργούν άψογα, με αυτοθυσία, υπό αντίξοες συνθήκες που επικρατούν γενικότερα στον τομέα της Υγείας και πολύ – πολύ καλύτερα από πολλά άλλα δημόσια και ιδιωτικά Νοσοκομεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Οι νεαροί γιατροί, που διανυκτέρευαν εκείνο το βράδυ, δεν έφυγαν στιγμή από δίπλα μου καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Σε ελάχιστο χρόνο η διάγνωση ήταν μαζικό ανεύρυσμα θωρακικής αορτής. Όταν τηλεφώνησαν στον κ. Μάριο Μουστάρδα, διευθυντή της Κλινικής Θώρακος και Αγγείων, ενήργησε άμεσα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιαιτερότητα της κατάστασης (τρίτο ανεύρυσμα σε 10 χρόνια). Η κατάσταση ήταν τραγική. Μπαίνοντας στην εξαίρετη Εντατική Μονάδα Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, περίμεναν όλοι το μοιραίο. Τα αδέλφια μου και οι κόρες μου απευθύνθηκαν σε πολύ γνωστούς ιατρούς, σε διάφορα Νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά και η γνώμη όλων ήταν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη πλέον και δεν υπάρχει σωτηρία. Ο γνωστός αγγειοχειρουργός, που με είχε αναλάβει στην Αθήνα, στα προηγούμενα δυο περιστατικά, σήκωσε επίσης τα χέρια ψηλά, διότι ο τύπος του ανευρύσματος που είχα χρειαζόταν θωρακο-αγγειοχειρουργό. Η άποψή του ήταν ότι το μόνο άτομο που θα μπορούσε να με χειρουργήσει, βρισκόταν ήδη στα Χανιά, ο κ. Μάριος Μουστάρδας, τον οποίο συνέστησε ανεπιφύλακτα, διότι πρώτα απ? όλα ήταν πάνω στην ειδικότητά του και δεύτερον γιατί η περίπτωσή μου είχε απίστευτο ρίσκο και μόνο αυτός είχε την ικανότητα να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια κατάσταση. Έτσι κι έγινε. Γιατί αυτός ο «άνθρωπος» και μετά χειρουργός, ενδιαφέρεται να πάρει ρίσκα και να δώσει σε «χαμένες υποθέσεις» άλλη μια ευκαιρία στη ζωή, λαμβάνοντας πίσω μόνο την παντοτινή ευγνωμοσύνη όλων εμάς που μας είχαν όλοι ξεγραμμένους.
Για να επανέλθω σωματικά και ψυχικά, χρειάστηκε ένας χρόνος. Με εντατικότατους ελέγχους από τον ίδιο τον χειρουργό μου αλλά και από διάφορες άλλες ειδικότητες ιατρών του Νοσοκομείου Χανίων, που πάντα έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανθρωπιά στην κατάστασή μου. Σε όλους αυτούς οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και θα τους είμαι πάντα ευγνώμων.
Ο χανιώτικος λαός θα πρέπει να είναι περήφανος για το Νοσοκομείο του και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που το στελεχώνουν. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν και να αναγνωρίσουν την αξία του και τις καινοτομίες που προσφέρει στον Νομό μας, στο νησί μας και σε όλη τη χώρα γενικότερα. Τα 2/3 του ελληνικού λαού δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε Κλινικές ? ξενοδοχεία και να πληρώσει τεράστια ποσά για να γίνει καλά. Βασίζουμε τη ζωή μας και των παιδιών μας σε ένα σύστημα, το οποίο πρέπει να αναγνωρίσει τους ανθρώπους του και να τους δόσει ευκαιρίες.
Και η ουσία; Ενώ το Υπουργείο σκέφτεται να ενώσει «Κλινικές» των Νοσοκομείων για πιο άρτια εξυπηρέτηση, εδώ προσπαθούμε να κάνουμε το αντίθετο. Όταν τηλεφώνησα για να κλείσω ραντεβού για τη μηνιαία εξέταση που χρειάζομαι, μου απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να μου κλείσουν ραντεβού, γιατί η Αγγειοχειρουργική Κλινική δεν λειτουργεί πια, γιατί αποφασίστηκε να διαχωριστούν οι ειδικότητες. Συνεπώς… τα περιστατικά που αφορούν θώρακα και αγγεία… μένουν στο έλεος του Θεού.
Αντί, λοιπόν, να ευχαριστούμε τον Θεό που υπήρχε αυτή η Κλινική στο Νοσοκομείο μας, όπου λόγω των μοναδικών ικανοτήτων του διευθυντή της κ. Μάριου Μουστάρδα, θεωρείται καινοτόμος, η δεύτερη στην Ελλάδα μετά τον Ευαγγελισμό και σώζει ζωές, τις οποίες μοναχικές ειδικότητες όπως μόνο Θωρακική ή μόνο Αγγειοχειρουργική ? δεν θα αναλάμβανε κανένας, εμείς τι κάνουμε; Σκάβουμε τον λάκκο μας και πέφτουμε οι ίδιοι μέσα. Έχουμε κάτι μοναδικό και το καταστρέφουμε…. Πετάμε τις ζωές των ανθρώπων… και για ποιον λόγο; Εξηγήστε μου εσείς γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω! Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε λιγάκι τις προτεραιότητές μας; Μήπως χάνουμε την ουσία ? δηλαδή, τη σωτηρία της υγείας μας; Αντί να παινέψουμε και να υποστηρίζουμε μια τόσο σημαντική προσπάθεια, να καλυφθούν περιστατικά, τα οποία θα ήταν τελειωμένα, εμείς το πολεμούμε και γυρίζουμε το σύστημα Υγείας μας πίσω και όχι μπροστά.
Παρακαλώ τους υπεύθυνους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να ξανασκεφτούν τις κινήσεις τους, οι οποίες μόνο κακό στον συνάνθρωπό τους κάνουν. Να υποστηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε ο αξιότιμος κ. Μουστάρδας, στην πόλη μας και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε τέτοιους καταπληκτικούς ? γιατρούς ? ανθρώπους, που σκοπός της ζωής τους είναι να σώζουν ζωές.
Με εκτίμηση
Καίτη Κοντοστάνου,
συνταξ. Πολυτεχνείου Κρήτης´.