Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

mistikakipou-kladema sykiasΠρέπει να κλαδεύουμε τις συκιές;
Η συκιά αν και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το κλάδεμα σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δέντρα, το κλάδεμα της παραμένει βασικός παράγοντας για καλή καρποφορία και παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της συκιάς είναι μέσα στο χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), όταν έχουν πέσει τα φύλλα της συκιάς και το δέντρο βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου. Το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί βασικά στη διατήρηση του σχήματος και του ύψους των δένδρων, τον ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δίφορες ποικιλίες συκιάς που φέρουν δύο σοδειές ετησίως, δεν γίνεται σύντμηση κλάδων παρά μόνο αραίωμα ξερών και συμπλεκόμενων κλάδων, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους.

mistikakipou-gerani-370x220Πως κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται το γεράνι;

Το γεράνι κλαδεύεται αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Πρέπει, ακόμα, να κλαδεύεται όταν θέλουμε να το μεταφυτέψουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρούμε πολύ συχνά τα ξεραμένα λουλούδια του γερανιού, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας, για να βοηθήσουμε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη. Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γερανιού γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε τα μοσχεύματα με μήκος περίπου 10 εκατοστά, από τις κορυφές των βλαστών του γερανιού, την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Αφαιρούνται τα περισσότερα φύλλα και φυσικά το άνθος του γερανιού, αν υπάρχει, και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με μίγμα χώματος, κοπριάς, κομπόστ και περλίτη. Όταν τα μοσχεύματα του γερανιού ριζοβολήσουν και φθάσουν σε ύψος περίπου 15 εκατοστά, κορφολογούνται για να αναπτύξουν πλάγιους βλαστούς. Στον πολλαπλασιασμό του γερανιού, δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

mistikakipou-gladiola-st-370x220Πότε φυτεύουμε τις γλαδιόλες στον κήπο;
Η γλαδιόλα είναι ένα βολβειδές λουλούδι που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει το καλοκαίρι. Ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος, και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που σε ορισμένες ποικιλίες ξεπερνά και το ένα μέτρο. Στα άνθη της γλαδιόλας συναντάμε μεγάλη χρωματική ποικιλία με διάφορες αποχρώσεις όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί, καθώς επίσης υπάρχουν δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.  Τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από έναν κονδυλόμορφο βολβό που ονομάζεται κορμός και σχηματίζουν τον ανθοφόρο βλαστό. Η γλαδιόλα ανθίζει όλη την περίοδο του καλοκαιριού, ξεκινώντας 12-13 βδομάδες μετά τη φύτευση των βολβών. Σε ψηλές ποικιλίες γλαδιόλας που έχουν φυτευτεί σε τοποθεσίες με δυνατούς ανέμους, απαιτείται υποστήλωση των ανθοφόρων βλαστών με ειδικά καλαμάκια στήριξης.

mistikakipou-neragkoula-370x220Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η νεραγκούλα;
Η νεραγκούλα είναι πολυετές κονδυλώδες καλλωπιστικό φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο. Ξεχωρίζει για την πλούσια ανθοφορία σε πολλούς χρωματισμούς, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό, καθώς και για το ότι τα κομμένα λουλούδια της διατηρούνται στο βάζο για αρκετό διάστημα. 
Η νεραγκούλα ευδοκιμεί σε ελαφρύ έδαφος που εμφανίζει αρκετή υγρασία, καλή αποστράγγιση και αερισμό. Προτιμούμε να φυτεύουμε τη νεραγκούλα σε ηλιοφανή σημεία για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ανθοφορία. Είναι ανθεκτική στο κρύο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συντελούν στη γρήγορη ωρίμανση των λουλουδιών της. Κατάλληλη εποχή φύτευσης των κονδύλων της νεραγκούλας είναι το φθινόπωρο και μπορούμε να την προμηθευτούμε ως έτοιμο φυτό σε γλάστρα στις αρχές της άνοιξης.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα