Τρία νέα βιοκλιματικά σχολεία με εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και ξεκινούν να χτίζονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στον Ν. Χανίων. Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
της Νομαρχίας έγινε η μελέτη και προχωράει η κατασκευή δύο Ολοήμερων Νηπιαγωγείων
σε Ταυρωνίτη και Βάμο και του 8ου Γυμνασίου στον Κουμπελή.
Πρόκειται για τα πρώτα σχολεία που κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο στην Κρήτη εξασφαλίζοντας μια φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία των μονάδων αυτών.
Οπως εξηγεί στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Κώστας Μπροκαλάκης, πολιτικός μηχανικός της Νομαρχίας με καθήκοντα προγραμματισμού και υλοποίησης έργων και μελετών και αντιπρόεδρος ΤΕΕ Τμ. Δυτ. Κρήτης, ´τα δύο Νηπιαγωγεία έχουν δημοπρατηθεί και μέσα στον Δεκέμβριο θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου, που θα τα ολοκληρώσει μέσα σε 18 μήνες. Για το 8ο Γυμνάσιο έχουν σταλεί τα τεύχη δημοπράτησης για προέγκριση στην Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται η έγκρισή τους και η δημοπράτηση του έργου τον Ιανουάριο του 2011. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής είναι 24 μήνες´.
ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα τρία σχολεία έχουν μελετηθεί και θα κατασκευαστούν με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οπως εξηγεί ο μηχανικός ´η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος μάς ώθησε στο να προχωρήσουμε στη μελέτη και κατασκευή σύγχρονων βιοκλιματικών σχολείων, που θα περιορίσει την εξάρτησή τους από τον μηχανολογικό εξοπλισμό για τη θέρμανση και την ψύξη τους και ταυτόχρονα θα προσφέρει ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβαλλον στους μαθητές. Επιπρόσθετο στόχο είχαμε την επιπλέον βαθμολόγηση των μελετών κατά την αξιολόγησή τους προκειμένου τα σχολεία να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ´.
Δίνοντας περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ο κ. Μπροκαλάκης επισήμανε πως ´ο προσανατολισμός και η χωροθέτηση του σχολικού κτηρίου στο οικόπεδο θα είναι τέτοια που να ευνοεί τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, με τα κύρια ανοίγματα στον νότο και στον βορρά, ώστε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του κτηρίου τον χειμώνα και την αποφυγή της υπερθέρμανσης και τον φυσικό δροσισμό του το καλοκαίρι. Προβλέπεται επίσης υπερύψωση της στέγης και κατασκευή φεγγιτών, ώστε οι αίθουσες διδασκαλίας να έχουν επιπλέον φως από ψηλά. Η εξασφάλιση επαρκούς φυσικού φωτισμού, ώστε να υπάρχει επάρκεια και ομαλή κατανομή του φωτός μέσα στις αίθουσες, μειώνει δραστικά την άσκοπη χρήση του τεχνικού φωτισμού εξοικονομώντας ενέργεια. Στη νότια πλευρά τοποθετούνται σταθερά εξωτερικά οριζόντια σκίαστρα, ώστε να μην εισέρχονται απευθείας οι ηλιακές ακτίνες στις αίθουσες και φυτεύονται στην ανατολική και δυτική πλευρά του περιβάλλοντος χώρου φυλλοβόλα δέντρα, ώστε να επιτυγχάνεται φυσική σκίαση´.
Αναφορικά με την ηλεκτροδότηση των κτηριακών αυτών μονάδων ο κ. Μπροκαλάκης υπογραμμίζει ότι ´έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 20KW στην οροφή των κτηρίων. Τα σχολεία θα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει τη δυνατότητα κάλυψης του εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού συστήματος´.
Ειδικότερα, ορισμένα ενημερωτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις σχολικές μονάδες.
– ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙTΗ: Εχει προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ. Θα διαθέτει 4 αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 25 νηπίων η κεθεμία, 1 αίθουσα ύπνου, μαγειρείο, τραπεζαρία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφείο, βεστιάριο, WC ενηλίκων, ΑμεΑ και νηπίων, αποθήκη, βοηθητικούς χώρους. Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου είναι 584 τ.μ.
– ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΜΟΥ: Με προϋπολογισμό 1.3 εκ. ευρώ θα διαθέτει 2 αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 25 νηπίων η καθεμία. Επίσης, θα έχει μια αίθουσα ύπνου, μαγειρείο, τραπεζαρία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφείο, βεστιάριο WC ενηλίκων, ΑμεΑ και νηπίων και στο υπόγειο αποθήκη και βοηθητικούς χώρους. Το κτήριο θα έχει συνολικό εμβαδό 570 τ.μ.
– 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ: Εχει προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ. Θα κατασκευαστούν 19 αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων και το κτήριο θα είναι τριώροφο με υπόγειο, με συνολικό εμβαδόν 3.390 τ.μ.
Η χρηματοδότηση κατασκευής και των τριών παραπάνω σχολείων γίνεται με πόρους του ΕΣΠΑ.
ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ-Δ.Σ. ΧΩΡΑΦΑΚΙΩΝ
Φυτεμένα δώματα!
Πράσινη οροφή – φυτεμένο δώμα θα διαθέτει το νέο Λύκειο Κισάμου και το νέο Δημοτικό Σχολείο Χωραφακίων στο Ακρωτήρι. Πρόκειται για μια νέα τεχνική που πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Κρήτη και θα έχει ως αποτέλεσμα η οροφή των σχολείων να παρουσιάζει μια ξεχωριστή εικόνα. Το φυτεμένο δώμα αποτελεί μέσο θερμικής μόνωσης των κτηρίων καθώς και ένα έμμεσο τρόπο για την επαναφορά της βλάστησης στο δομημένο περιβάλλον. Και αυτές οι σχολικές μονάδες μελετούνται με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Τα έργα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης από τον ΟΣΚ.
Οπως επισημαίνει ο κ. Μπροκαλάκης ´τα δύο αυτά σχολεία μελετώνται επίσης από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΧ και θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, ο οποίος και θα τα χρηματοδοτήσει´. Ωστόσο το ότι κατασκευάζονται από εθνικούς πόρους (προϋπολογισμός 3,5 εκ. ευρώ για το Λύκειο και 1,8 για το Δημοτικό) και με δεδομένες τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίησή τους´.