Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

?Οχι? στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά τους θέματα εμφανίζονται εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους του ιδιωτικού τομέα και στα Χανιά.
Παρά τις διακηρύξεις ότι το μνημόνιο δεν θα θίξει τον ιδιωτικό τομέα, βλέπουν τεράστιες ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα, που είχαν κατοχυρωθεί με μακροχρόνιους αγώνες.
´Μετά από 25 χρόνια εργασίας, ως χειριστής μηχανημάτων, απολύθηκα πριν από πέντε μήνες. Πλέον οι επιχειρήσεις απολύουν από την άκρη χωρίς να υπολογίζουν τίποτα´, δηλώνει ο Σπύρος Λιονάκης. Εχοντας εργαστεί για χρόνια σε έναν τομέα, όπως αυτόν των κατασκευών, ο εργάτης τονίζει πως πλέον τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αναζητεί εργασία ασχολούμενος το διάστημα αυτό με τα αγροτικά και προσπαθεί να ζήσει με το επίδομα πείνας του ΟΑΕΔ. ´Ηταν δύσκολα τα πράγματα για μας· τώρα με τις αλλαγές αυτές θα πάνε ακόμα χειρότερα. Αν περάσουν οι αλλαγές αυτές, που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα, θα επιστρέψουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση θα φαγώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα δείξει μεγαλύτερη δουλικότητα, ποιος θα γλείψει καλύτερα και ποιος δεν θα μιλάει πολύ´, αναφέρει ο κ. Σπύρος. Οσο για τη δράση των συνδικάτων διαπιστώνει το απόλυτο χάος. ´Πέρα από κάποια Πρωτοβάθμια Σωματεία βλέπετε τι γίνεται. Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων πάνε για βουλευτές, οι δε της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για υπουργοί. Αυτό τα λέει όλα´.
´ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ´
´Είναι σίγουρο ότι με τη νομοθεσία αυτή όσες επιχειρήσεις θα επικαλεστούν οικονομικό πρόβλημα -χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό ακριβώς- θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν επιχειρησιακές συμβάσεις και θα μπορούν να κατεβάζουν  τον μισθό μέχρι 740 ευρώ μικτά. Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι έχει οικονομικά προβλήματα, ώστε να μειώσει τους μισθούς του προσωπικού του. Πλέον για ?μένα είναι καθαρά τα πράγματα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τα κέρδη τους και κατεβάζουν τους μισθούς μας´, λέει η κα Μαρία Καλλιτσουνάκη, που εδώ και  8 χρόνια  εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος. Η νεαρή γυναίκα τονίζει πως όλο και περισσότερα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων και των υπαλλήλων, που πλέον στερούνται και τις στοιχειώδεις απολαβές.
´Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων δεν λένε ότι ο κόσμος στην Ευρώπη δεν έχει λεφτά για να πάει διακοπές αλλά προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε εμάς, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το service, πώς θα το αναβαθμίσουμε. Στον κλάδο τον δικό μας είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούσαν να κάνουν χρήση των πραγματικών κεκτημένων τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα είχαν περικοπές, κουτσουρεμένους μισθούς και επιδόματα, εργασιακή ανασφάλεια´, αναφέρει η κα Μαρία. Η ίδια καλεί τους συναδέλφους της να συμμετάσχουν στα συνδικάτα και να προσπαθούν να πιέσουν  μέσα από αυτά για την πραγματική βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών.
Αναζητώντας εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, εδώ και έναν μήνα, ήλθαμε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, ωστόσο, κανείς δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα για τις αλλαγές που έρχονται, πλην των δύο που φιλοξενούμε σήμερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα