Περισσότεροι από τριάντα άστεγοι βρίσκουν καθημερινά στέγη στους δρόμους των Χανίων. Γι? αυτόν τον λόγο η δημιουργία και η λειτουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας αστέγων στα Χανιά σήμερα κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.
Η πρόταση για λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων στα Χανιά (Λαϊκό Υπνωτήριο), που αποτελεί πρωτοβουλία του Γραφείου Χανίων των ´Γιατρών του Κόσμου´, συζητήθηκε, χθες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ανθρωπιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης με θέμα την αναζήτηση συνεργασίας και κατάθεσης πρότασης για τη δημιουργία του ξενώνα.
Όπως ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων των ´Γιατρών του Κόσμου´, κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, ´οι φορείς που έχουμε καλέσει είναι η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Τμήμα Χανίων της Διεθνούς Αμνηστίας, το Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Φόρουμ Μεταναστών – Στέκι Μεταναστών και τα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Θεωρούμε ότι με το κύρος αλλά και με την πληρότητά τους οι Σύλλογοι αυτοί θα δώσουν νομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μια προσπάθεια, που ομολογουμένως είναι ανάγκη να γίνει στα Χανιά´.
´Το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι το που θα διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος ξενώνας αλλά το πώς θα συντηρείται και επ? αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Δυνατότητα (εύρεσης) χώρου υπάρχει στα Χανιά αλλά το κύριο είναι η συντήρηση. Διότι στον ξενώνα, που διατηρούμε στην Αθήνα, έχουμε ιδιόκτητο χώρο αλλά τα προβλήματα είναι στα έξοδα και στη συντήρησή του.
Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση τη συμμετοχή όλων αυτών των φορέων και ακόμη περισσότερων σε έναν ενιαίο φορέα που είναι απαραίτητος. Στη συνέχεια να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια οριστικοποίηση της πρότασής μας και να απευθυνθούμε έπειτα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια´, επεσήμανε ο κ. Βουλγαρίδης.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι ´Γιατροί του Κόσμου´, οι Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων (Λαϊκό Υπνωτήριο) αποτελούν μια καινοτόμο δράση για τα ελληνικά δεδομένα στην παροχή καταφυγίου. Παρέχουν τους αναγκαίους όρους για τη διαβίωση ενός ατόμου, στέγη και καθαριότητα.
Δικαιούχοι για τις παροχές του χώρου είναι άτομα άνω των 16, τα οποία στερούνται τη στέγασή τους, ασχέτως των συνθηκών, κάτω από τις οποίες βρέθηκαν σε αυτή τη θέση.
ΠΑΡΟΧΕΣ
Οι φιλοξενούμενοι προσέρχονται κάθε βράδυ με τη δύση του ηλίου στον ξενώνα και με σειρά προτεραιότητας τους παρέχεται ένα κατάλυμα, πιθανώς ένα (πρόχειρο) δείπνο καθώς και η πρόσβαση σε αποχωρητήρια με δυνατότητα για μπάνιο.
Η αναχώρηση των φιλοξενούμενων γίνεται το πρωί και κατά την έξοδό τους, τους παρέχεται ένα γεύμα, απλού τύπου (π.χ. τοστ).
Οι ξενώνες διαθέτουν καθαρά κλινοσκεπάσματα καθώς και πετσέτες.
ΦΥλαξη
Οι χώροι φιλοξενίας προστατεύονται από φύλακα κατά το ωράριο λειτουργίας τους.
ΧρονοδΙΑγραμμα ΛειτουργΙας
Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας είναι 12 μήνες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το πρόγραμμα «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων» απασχολεί: Φύλακες (2) με πλήρη απασχόληση. Καθαριστές (2) με ημιαπασχόληση. Συντονιστή Προγράμματος (1) με πλήρη απασχόληση.
Όπως κάθε δράση, έτσι και αυτό το πρόγραμμα ´απαιτεί´ την ύπαρξη εθελοντών, οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν α) ως υποστηρικτές, συλλέγοντας υλικό (τρόφιμα – κλινοσκεπάσματα – πετσέτες κ.λπ.), β) με τη φυσική τους παρουσία για τις ημερήσιες ανάγκες συντονισμού, γ) καλύπτοντας ενδεχόμενα κενά λόγω αδειών κ.λπ. του έμμισθου προσωπικού.