´Φρένο´ στην κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό βάζουν με κοινή τους απόφαση τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα δύο Υπουργεία μετά από σχετικό έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς αποφάσισαν την ανάκληση της απόφασης που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάσης κατασκευής!
Ειδικότερα τα Υπουργεία ανακαλούν την άδεια περιβαλλοντικών όρων με σκοπό, όπως αναφέρεται στην απόφαση:
– Την εξέταση της δυνατότητας επανασχεδιασμού του έργου στο πλαίσιο της συμβατότητάς του με τα προβλεπόμενα στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που αφορά στην περιοχή και τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα του μεγέθους του.
– Να γίνει επιπρόσθετη τεκμηρίωση των επιπτώσεων, από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, στον οικότοπο προτεραιότητας μεσογειακά εποχιακά τέλματα (σ.σ. εποχιακό λιμνίο) και στο είδος προτεραιότητας Zelkova abelicea (σ.σ. η αμπελιτσιά) καθώς και διερεύνηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας αυτών.
Από μεριάς πάντως τόσο της Νομαρχίας που κυνήγησε το έργο όσο και του ΟΑΔΥΚ υπάρχει έντονη αντίδραση καθώς όπως επισημαίνουν ήδη έχει διατεθεί ένα μεγάλο ποσό για το έργο και δεν μπορεί τώρα να ´παγώσει´. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ήδη έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση προς τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση.
´ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ´
´Για μας προφανώς υπάρχει ζήτημα με το νερό και υπάρχει η ανάγκη για την αποθήκευσή του όχι όμως με τεράστια έργα, η σκοπιμότητα των οποίων δεν δικαιολογείται´, υπογραμμίζει ο κ. Π. Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς. Οπως επισημαίνει, στη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή αναφορά στην ύπαρξη του εποχιακού λιμνίου (οικότοπος μεγάλης σπουδαιότητας) ούτε της προστατευόμενης αμπελιτσιάς, κάτι που σημαίνει ότι το έργο περιβαλλοντικά είναι διάτρητο και η οποιαδήποτε προσφυγή στην Ε.Ε. θα είχε ως συνέπεια την επιβολή προστίμων στη χώρα μας.
´Για τη συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή είχαμε εκφράσει αντιρρήσεις και εμείς και το Δασαρχείο και το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών). Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει καμία σκοπιμότητα, δεν έχουν εξηγήσει λογικά γιατί χρειάζεται μια τόση μεγάλη λιμνοδεξαμενή και τι θα το κάνουν τόσο νερό. Δεν έχει γίνει μια μελέτη των αναγκών των καλλιεργειών της περιοχής, όλα έγιναν πρόχειρα και στο πόδι´, αναφέρει ο κ. Λυμπεράκης.
Παράλληλα επισημαίνει πως ´αντί για μια τεράστια λιμνοδεξαμενή που να καταλαμβάνει το 15% περίπου του Οροπεδίου του Ομαλού θα μπορούσαν να γίνουν τρεις μικρότερες για να καλύψουν τις ανάγκες των Λάκκων, του Ομαλού και της Αγίας Ειρήνης. Δεν έγινε καμία διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων. Προφανώς και πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες για την εξοικονόμηση νερού αλλά όχι τέτοια έργα. Τα αρμόδια Υπουργεία είδαν ότι υπάρχει ζήτημα για αυτό και πήραν αυτήν την απόφαση´.
Σε ερώτησή μας για το τι θα γίνει με το έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα και έχει δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό, ο κ. Λυμπεράκης παρατήρησε πως ´σε ό,τι αφορά τη λιμνοδεξαμενή έχει σκαφτεί και έχουν γίνει εκβαθύνσεις αλλά δεν έχει πέσει τσιμέντο. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη´.
O ΟΑΔΥΚ
´Αυτή τη στιγμή έχει υλοποιηθεί ένα 70% του συνολικού έργου και έχει δαπανηθεί ένα ποσό περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να μην γίνει η λιμνοδεξαμενή´, αναφέρει ο μηχανικός του ΟΑΔΥΚ, κ. Βολάνης, που έχει την επίβλεψη του έργου από πλευράς του Οργανισμού. Οπως σημειώνει οι φορείς που εξέφρασαν ενστάσεις δεν ήλθαν σε επαφή πρώτα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να ενημερωθούν, ενώ αναφορικά με το περιεχόμενο των ενστάσεων τονίζει πως το εποχιακό λιμνίο του Ομαλού δεν επηρεάζεται από την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής ούτε και η αμπελιτσιά. ´Είναι ένα έργο αναγκαίο που ο κόσμος το έχει ανάγκη, το χρειάζεται και βλέπει τη χρησιμότητά του´, αναφέρει ο κ. Βολάνης.