Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

?Πρώτη γραμμή άμυνας?

Βερολίνο
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής Τράπεζας Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ, η ´πρώτη γραμμή άμυνας´ για το ευρώ είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων από το 2013, που αποφάσισε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Εάν απειληθεί να τεθεί και η Ισπανία υπό την ομπρέλα διάσωσης, ενδεχομένως θα ακολουθήσει το ευρω – ομόλογο», λέει ο κ. Κρέμερ σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt».
Οπως εξηγεί ο κ. Κρέμερ, με το ευρω – ομόλογο «η κρίση χρέους θα περιοριζόταν αμέσως, διότι χώρες με υψηλή αξιοπιστία θα εγγυηθούν για τα χρέη χωρών χαμηλής αξιοπιστίας. Αλλά το κόστος για τις χώρες αυτές θα ήταν μεγάλο, κυρίως για τη Γερμανία».
Εκτιμά πως το ύψος του επιτοκίου που θα κληθεί να πληρώσει η Γερμανία «θα εξαρτηθεί από το εύρος των εγγυήσεων που θα αναλάβουν οι χώρες υψηλής αξιοπιστίας». Πάντως, αυτό θα σημάνει αλλαγή στη φυσιογνωμία της ΕΕ καθώς «με το ευρω – ομόλογο θα γίνουμε μία Ενωση εγγυητών».
Ωστόσο, ο κ. Κρέμερ απορρίπτει την ιδέα της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με στάση πληρωμών. Και αυτό το βλέπουμε μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες. Αλλά πτώχευση σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; Θα έσπαζε ένα ταμπού με απώλεια γοήτρου τεραστίων διαστάσεων», λέει ο οικονομολόγος της Commerzbank. Συμπληρώνει, δε, πως θα ήταν «αφελές» ένα άμεσο «haircut» εκτιμώντας ότι «θα οξύνει δραματικά την κρίση».
Ο κ. Κρέμερ απορρίπτει κατηγορηματικά και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ είτε των αδύναμων χωρών είτε της Γερμανίας.
Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας «δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να δει τις συνέπειες», λέει ο κ. Κρέμερ. «Οι Ελληνες θα απέσυραν αμέσως τα ευρώ τους από τις Τράπεζες για να αποφύγουν την αναμενόμενη υποτίμηση της δραχμής. Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αντέξει μία τέτοια πίεση. Και αντιστρόφως: Εάν αποχωρήσει η Γερμανία, οι Ισπανοί και οι Έλληνες θα άνοιγαν αμέσως λογαριασμούς στη Γερμανία πυροδοτώντας μία φυγή κεφαλαίων από τις ούτως ή άλλως αδύναμες χώρες».
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, «τρόπον τινά είμαστε καταδικασμένοι στη διατήρηση του ευρώ, διότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις κρύβουν ανεξέλεγκτους κινδύνους».
Θα κάνουμε
ό,τι χρειαστεί για
τη σταθερότητα
του ευρώ
«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε εξάλλου κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Επίσης, κατά την ομιλία του στην Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας είπε ότι η Ευρωζώνη έχει γερά θεμέλια και πως αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από το Βέλγιο τον Ιανουάριο του 2011.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα