Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στον Αγιο Σπυρίδωνα του Χωρδακίου

Σε ένα μεγάλο ανοιχτό σπήλαιο, με αίθουσα 30x27x4 μέτρα και πάνω από το ειδυλλιακό τοπίο του θαλασσινού φαραγγιού Σεϊτάν λιμάνια, λίγα χιλιόμετρα μετά το Χωρδάκι και το Ριζόσκλοκο Ακρωτηρίου, είναι χτισμένο το γραφικό εκκλησάκι του Αϊ – Σπυρίδωνα. Ενας μοναδικός τοίχος κλείνει μια κόχη του σπηλαίου αυτού δημιουργώντας έτσι τον ιερό χώρο.
Κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής και μετά τον Εσπερινό, οι νέοι του Χωρδακίου φέρνουν γεννήτρια ηλεκτρική και στήνουν το ολονύχτιο γλέντι γύρω από τη φωτιά, όπου φτιάχνονται οι μεζέδες των.
Το πρωί και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, πλήθος πιστών γεμίζει τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του σπηλαίου και μετά τη Θεία Λειτουργία απολαμβάνει τα νηστίσιμα και το καλό κρασί που έχουν ετοιμάσει οι αξιοθαύμαστοι νέοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωρδακίου, ενός Συλλόγου που έχω τη γνώμη ότι είναι ο πλέον δραστήριος από τους παρόμοιους στον Νομό Χανίων. Διοργανώνουν άψογα αυτό και άλλα πανηγύρια. Διατηρούν το χωριό τους πεντακάθαρο και κάνουν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και εκδρομές.
Εδώ είχαν ασπρίσει τα πάντα, ενώ είχαν φροντίζει ακόμη και για την ασφάλεια των προσερχόμενων με σχοινί – κάγκελο προς τον γκρεμνό του μονοπατιού και το βράδυ είχαν φωτισμό.
Ο Δήμος Ακρωτηρίου έχει ασφαλτοστρώσει τον δρόμο μέχρι και κάτω στη βραχώδη ακτή και φέτος είχε τσιμεντωθεί και το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού από τον κεντρικό δρόμο ως το σπήλαιο (περί τα 200 μέτρα).
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο άξιος Χωρδακιανός ιερέας Σήφης Πλανάς, με παριστάμενο τον απόστρατο, πλέον, παπα – Γιάννη Ανδρεαδάκη.
Και του χρόνου να ξανασμίξουμε στο σπήλαιο με υγεία, όλοι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα