Σε 58 διασώσεις λουομένων μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών, έχουν προχωρήσει οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων.
Ωστόσο, εμπόδιο στο έργο των ναυαγοσωστών αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις, η υπερβολική -φέτος- ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, πέραν του καθορισμένου ορίου.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο ναυαγοσώστης Παύλος Λιτινάκης, ο οποίος μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” με αφορμή τα περιστατικά διασώσεων.
Οπως μας λέει ο κ. Λιτινάκης, «ό,τι γίνεται κάθε χρόνο, γίνεται και φέτος. Τα περιστατικά διασώσεων είναι συχνό φαινόμενο στις παραλίες μας. Ο κόσμος φυσικά ενημερώνεται αλλά, όπως πάντα, έχει μια άγνοια κινδύνου και δεν ακούει τις συστάσεις μας».
Ο ίδιος σημειώνει ότι από την 1η του Ιουνίου έως χθες, στις παραλίες του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων είχαν καταγραφεί 58 περιστατικά διασώσεων και 5 διακομιδές στο Νοσοκομείο».
Από τους λουόμενους που κινδύνευσαν, το 70% είναι τουρίστες και το 30% ντόπιοι.
Ο κ. Λιτινάκης επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει επάρκεια στον αριθμό ναυαγοσωστών ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κάποιες πιο επικίνδυνες περιοχές, υπογραμμίζει ότι «όπου υπάρχει θάλασσα, υπάρχει και κίνδυνος. Δεν διαχωρίζουμε καμία περιοχή».
Καταλήγοντας, ο κ. Λιτινάκης σημειώνει ότι «τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε παραλίες. Βάζουν παραπάνω ομπρέλες, βάζουν παραπάνω καρέκλες και δεν έχει χώρο να περάσει ο ναυαγοσώστης. Δεν έχει καλή οπτική επαφή ο ναυαγοσώστης όπως διαμορφώνεται η παραλία».
Επιπλέον ο ίδιος αναφέρει ότι ορισμένοι «πετάνε τις κόκκινες σημαίες, πετάνε τις ενημερωτικές πινακίδες που βάζουμε για να ενημερώνεται για τους κινδύνους ο λουόμενος».