Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Υπολογιστές πενταετίας?

Στο φιλότιμο των Σχολικών Επιτροπών, των γονέων και των καθηγητών βασίζεται η ανανέωση του εξοπλισμού της Πληροφορικής σε Γυμνάσια – Λύκεια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Νομού Χανίων.
Ο εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων Πληροφορικής εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν από την έτσι και αλλιώς μειωμένη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών καθώς εδώ και χρόνια το Υπουργείο Παιδείας δεν δίνει τα αναγκαία κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενώ την ίδια ώρα ανακοινώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει στο… «ψηφιακό σχολείο».
Τα Χανιά, μάλιστα, θα πρέπει να θεωρούνται σχετικά τυχερά καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των υπολογιστών στις σχολικές μονάδες είναι περίπου τα πέντε έτη, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας τα σχολεία χρησιμοποιούν κατά πλειοψηφία υπολογιστές ακόμα και δεκαετίας.
´Αυτή τη στιγμή στα Χανιά καινούργια εργαστήρια Πληροφορικής έχουν 3 – 4   νεότευκτα σχολεία. Οσα πάλι  εργαστήρια εκσυγχρονίστηκαν αυτό επετεύχθη χάρη  στις προσπάθειες των Σχολικών Επιτροπών και των γονέων. Αν αυτοί δεν αγόραζαν νέες μονάδες ή δεν έκαναν προσπάθειες για ανανέωση του εξοπλισμού, τότε ο μέσος όρος ηλικίας θα ξεπερνούσε τα 8 χρόνια´, δηλώνει ο κ. Μανώλης Φραγκονικολάκης, προϊστάμενος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ (Κέντρο Πληροφορικής Νέων Τεχνολογιών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων).
ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ 300!
Με μόλις τρεις πληροφορικάριους στη δύναμή του το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων είναι επιφορτισμένο με τη συντήρηση και επιδιόρθωση των υπολογιστών των σχολείων σε 125 Νηπιαγωγεία, 100 Δημοτικά, 50 Γυμνάσια – Λύκεια και 30 περίπου Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά.
Ενας τεράστιος αριθμός, που προϋποθέτει επισκέψεις σε απομακρυσμένα σχολεία, χωρίς οδοιπορικά και πολλές φορές χωρίς τους αναγκαίους πόρους για την εργασία που απαιτείται. ´Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι μόνο η αγορά νέου εξοπλισμού αλλά η συντήρηση και ανανέωσή του. Οι Σχολικές Επιτροπές βοηθούν αλλά πολλές φορές δεν αρκεί. Σε κάποια σχολεία, όπως το 1ο Γυμνάσιο, που έχει έσοδα από τα νοίκια που έχει το κτήριό του, το πρόβλημα είναι μικρότερο, αντίθετα η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Πληροφορική πάντα, είναι πιο οξυμμένη στα σχολεία της Περιφέρειας, όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.  Δυστυχώς, το Υπουργείο εδώ και χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε εκσυγχρονισμούς των εργαστηρίων´, αναφέρει ο κ. Φραγκονικολάκης.  
Παρά τη σημαντική παρουσία του ΚΕΠΛΗΝΕΤ σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των υπολογιστών, υπάρχουν σενάρια ακόμα και για την κατάργησή του(!), γεγονός που, αν αληθεύει, αυξάνει ακόμα περισσότερο τα μεγάλα ερωτηματικά αναφορικά με τις εξαγγελίες για το «ψηφιακό σχολείο» και πώς θα γίνει αυτό χωρίς συντήρηση. ´Η ύπαρξη του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι κάτι παραπάνω από συμφέρουσα. Για παράδειγμα μια επίσκεψη ιδιώτη τεχνικού σε σχολείο για κάτι απλό κοστίζει 40 ευρώ μίνιμουμ, δεν μιλάμε για προβλήματα υλικού, αναβαθμίσεις που το κόστος αυξάνεται. Το Δημόσιο εξοικονομεί πολλά χρήματα από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ γι? αυτό δεν μπορούμε να φανταστούμε την κατάργησή του. Αν πραγματικά θέλουν να προχωρήσουν το «ψηφιακό σχολείο» αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τεχνική υποστήριξη. Είναι σαν να έχεις αυτοκίνητο και δεν έχεις συνεργείο´, δηλώνει ο τεχνικός κ. Χαράλαμπος Κουτσουρελάκης.
Η ενισχυμένη παρουσία καθηγητών Πληροφορικής στις σχολικές μονάδες θα έδινε λύσεις.

´Aναγκαία
η τεχνική στήριξη´
´Η τεχνική στήριξη των σχολικών μονάδων είναι υπεραπαραίτητη´, αναφέρει ο κ. Μ. Μπαλαντίνος, μέλος της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας και  του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης. Οπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός ´πριν από 8 χρόνια έγινε μια μαζική ενίσχυση με υπολογιστές στα Γενικά και Τεχνικά Λύκεια. Από τότε δεν έχει  ανανεωθεί ο εξοπλισμός. Ευτυχώς χάρη σε πολλούς συναδέλφους καθηγητές, με πολύ προσωπική δουλειά, καταφέρνουν και κρατούν σε καλή κατάσταση τον εξοπλισμό, όπως επίσης χάρη στη δουλειά των παιδιών του ΚΕΠΛΗΝΕΤ, τρία άτομα για όλο τον Ν. Χανίων. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που δεν υπάρχουν πολλοί καθηγητές Πληροφορικής και υπάρχει σοβαρότητα ζήτημα με την τεχνική στήριξή τους´.
Οι καθηγητές Πληροφορικής έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από προτάσεις στο Υπουργείο για την ενίσχυση – εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων Πληροφορικής. ´Ζητάμε να δοθούν χρήματα για την ανανέωση εξοπλισμού και να μην δοθούν για αγορά προγραμμάτων υπολογιστών καθώς είμαστε υπέρ του ελεύθερου λογισμικού. Σε έναν νέο υπολογιστή, αν τοποθετηθεί το νέο Windows και το Οffice, θα απαιτηθούν σημαντικά   ποσά. Αυτά τα προγράμματα θα μπορούν να καλυφθούν από το ελεύθερο λογισμικό και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν για νέα εργαστήρια. Επίσης ζητάμε να διοριστούν ή να μεταταχθούν πληροφορικάριοι σε Διοικητικές Υπηρεσίες για τη στήριξη και λειτουργία των μονάδων εκεί´, καταλήγει ο κ. Μπαλαντίνος. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα