Υποτονική παρέμεινε η εμπορική κίνηση στην αγορά Χανίων μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τις προσδοκίες των καταστηματαρχών να ανεβάσουν τον τζίρο τους κατά την περίοδο των εορτών να μην εκπληρώνονται.
Ετσι ο Δεκέμβριος έκλεισε για τους εμπόρους με μείωση στον τζίρο τους κατά 25 – 30%. Δράσεις για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που θα δρομολογηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Μαργαρώνης.
Χθες, παρά το γεγονός ότι στο κέντρο της πόλης παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο από κόσμο, οι καταναλωτές περιορίσθηκαν στις απολύτως απαραίτητες αγορές και απέφυγαν τα περιττά έξοδα.
Η οικονομική δυσχέρεια, η έλλειψη ρευστότητας και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός από τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ντόπιους επιχειρηματίες.
Ετσι, παρόλο που χθες, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναμενόταν να υπάρξει καλύτερη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες σε καμία περίπτωση οι τζίροι αυτοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κενό όλης της προηγούμενης περιόδου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Γιάννη Μαργαρώνη, ´κλείνοντας τον μήνα Δεκέμβριο καταγράφουμε μια μείωση από 25 – 30%. Αυτό το ποσοστό έρχεται και προστίθεται σε έναν μήνα που ο τζίρος ήταν ήδη μειωμένος κατά 15% περίπου. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα´.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου φέτος κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων, η μια παραπάνω εργάσιμη που υπήρχε, κάλυψε κατά κάποιο τρόπο την “πτώση” των άλλων ημερών. ´Γενικότερα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Ωστόσο είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι Χανιώτες συνεχίζουν να στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Φαίνεται πως το κάλεσμά μας μέσα από τη διαφημιστική καμπάνια πέρασε στον κόσμο. Διότι τα χρήματα που φεύγουν από την τοπική αγορά και διοχετεύονται σε χώρες όπως η Κίνα, στοιχίζει ακριβά σε όλους μας για να το ανακυκλώσουμε ξανά μέσα στην εγχώρια οικονομία. Καλούμε τους καταναλωτές να συνεχίζουν να αγοράζουν τοπικά προϊόντα. Το έχει ανάγκη και η παραγωγή μας και οι βιοτέχνες και τοπικές επιχειρήσεις για να μπορέσει το χρήμα να ανακυκλωθεί´, επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χανιώτικες επιχειρήσεις, προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. ´Από τα στοιχεία που καταγράφει ο Σύλλογός μας η μείωση είναι πάρα πολύ μικρή όσον αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας κι αυτό είναι θετικό στοιχείο´, σημείωσε.
Ο κ. Μαργαρώνης χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη μείωση των ενοικίων αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται όπως η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
´Μπαίνουν σε ρυθμίσεις πάρα πολλά χρέη είτε σε τράπεζες, είτε στον ΟΑΕΕ είτε στο ΙΚΑ. Γίνονται αρκετές διευκολύνσεις όμως το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή είναι στην μείωση της κατανάλωσης´, ανέφερε. Και πρόσθεσε: ´Το 2010 σίγουρα δεν ήταν μια πολύ αισιόδοξη χρονιά για το εμπόριο. Είχε πολλά προβλήματα, ανησυχία, πρωτόγνωρες αυξήσεις Φ.Π.Α., περικοπές δώρων… Δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια εποχή, δηλαδή Χριστούγεννα χωρίς δώρα. Οι χανιώτικες επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν και να εκσυγχρονιστούν πάρα πολύ γρήγορα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δεν είχε συμβεί εδώ και δεκαετίες. Οφείλουμε όλοι να κατεβάσουμε τις τιμές, να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στην αγορά´.
Η επόμενη «ευκαιρία» για τους εμπόρους -ίσως τελευταία για πολλούς, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς- θα είναι οι χειμερινές εκπτώσεις, που αρχίζουν στα μέσα Ιανουαρίου. Ομως, και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα καταστήματα. Τα ποσοστά των εκπτώσεων θα είναι πολύ υψηλά φέτος, αφού προηγήθηκαν οι προσφορές των εορτών, που όχι μόνο ήταν ιδιαίτερα δελεαστικές αλλά έλαβαν γενικευμένες διαστάσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων: ´Το 2011 εκτός από τον προβληματισμό που όλοι έχουμε, πρέπει να μπει και με αισιοδοξία γιατί η κρίση εκτός από απειλές, έχει και ευκαιρίες: Πρέπει να αντιδράσουμε, να προσαρμοστούμε γρήγορα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει περιθώρια να μην αντιδράσει άμεσα, διότι όποιος δεν το κάνει θα κλείσει. Και ως Σύλλογος θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε κοντά στις τοπικές επιχειρήσεις και να βρούμε τους τρόπους εκείνους για να αντιδράσουμε στην κρίση και να επιβιώσουμε. Αυτό θα το κάνουμε άμεσα και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ώστε να δώσουμε μια ακτίνα ελπίδας και αισιοδοξίας στους συναδέλφους´.