Χωρίς τον φόβο της λειψυδρίας θα κυλήσει η φετινή χρονιά στα Χανιά καθώς οι ποσότητες νερού απ? τις βροχές και τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν -και προβλέπεται να συνεχιστούν στο επόμενο δίμηνο- κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές, όπως επισημαίνει στα ´Χ.Ν´
ο μετεωρολόγος, διευθυντής στη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της ΕΜΥ, κ. Μανώλης Λέκκας.
Ο ίδιος πάντως τονίζει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από τους νέους ´Καλλικρατικούς´ Δήμους για την ορθότερη διαχείριση του νερού και εξοικονόμηση ενέργειας με βάση τα διεθνή πρότυπα. ´Δεν θα κινδυνέψουμε από την λειψυδρία αρκεί να καταναλώσουμε συνετά´, υπογραμμίζει ο διευθυντής της Ε.Μ.Υ.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τρίμηνο Οκτώβρη -Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 2010 στον Νομό Χανίων οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έδωσαν συνολικά 174 χιλιοστά νερού σύμφωνα με στοιχεία από τον μετεωρολογικό σταθμό που είναι εγκατεστημένος στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οπως ανέφερε ο κ. Λέκκας ´το τελευταίο τρίμηνο του 2010 οι βροχοπτώσεις έδωσαν συνολικά στον Νομό Χανίων περίπου 174 χιλιοστά νερού. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο είχαμε 46,4 χιλιοστά νερού, τον Νοέμβριο 26,4 χιλιοστά και τον Δεκέμβριο 101 χιλιοστά νερού.
´ΟΧΙ´ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ
´Σίγουρα οι ποσότητες αυτές νερού είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές για την περιοχή των Χανίων και της Κρήτης´, τόνισε ο Διευθυντής της ΕΜΥ, ο οποίος χαρακτήρισε ως ´άλλοθι´ την ανεπάρκεια υδάτων λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων.
Και εξήγησε ότι: ´Αυτό είναι κάτι το οποίο στην πραγματικότητα «δεν στέκει» διότι μετεωρολογικά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν έτη τα οποία δίνουν περισσότερες βροχές και έτη τα οποία δίνουν λιγότερες βροχές…
Οι βροχοπτώσεις που μέχρι τώρα έχουμε παρατηρήσει είναι ικανοποιητικές στον Νομό Χανίων. Ομως τα τελευταία χρόνια αυξήσαμε την κατανάλωση νερού, χωρίς μέτρο και χωρίς σωστή διαχείριση´.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το επόμενο διάστημα προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις στον Νομό Χανίων.
´Οι περίοδοι με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για τον Νομό Χανίων είθισται να είναι ο Γενάρης και ο Φλεβάρης. Το νερό που συσσωρεύεται και απορροφάται στις λεκάνες των ορεινών όγκων του Νομού είναι αυτό που θα μπει στους υπόγειους υδροφορείς. Στα Χανιά φέτος είχαμε αρκετά πρόωρα χιονοπτώσεις κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό. Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη περιμένουμε να ξαναδούμε χιόνι στους ορεινούς όγκους των Χανίων, το οποίο σταδιακά θα απορροφηθεί και θα οδηγηθεί στους υπόγειους υδροφορείς´.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε την Κρήτη ως παραδεισένιο τόπο όσον αφορά τις κλιματικές συνθήκες και τόνισε ότι απαιτείται καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων αλλά και της ενέργειας.
´Αυτό που απαιτείται είναι μέτρα για την καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού. Και επειδή ο μικρότερος ιστός μιας πολιτειακής δομής είναι ο Δήμος και οι καινούριοι ´Καλλικρατικοί´ Δήμοι είναι ισχυρότεροι σε σχέση με το παρελθόν, έχουν την δυνατότητα να το υλοποιήσουν και να το καταφέρουν. Αλλωστε παρόμοια μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας εφαρμόζονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού, στην Ευρώπη Δανία, Ιρλανδία και στην Αμερική μέσω της χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών´, υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: ´Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ευνοημένη και γεωγραφικά αλλά και όσον αφορά τις κλιματικές του συνθήκες. Από αυτή την άποψη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Κρήτη ως έναν παραδεισένιο τόπο. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να περάσει ως μήνυμα στην κοινωνία αλλά και στους καινούριους Δήμους που συγκροτούνται είναι ότι είναι αναγκαίο να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης. Διότι πράγματι πάσχουμε στον τομέα της διαχείρισης είτε των φυσικών πόρων είτε της ενέργειας. Αυτό συμβαίνει διότι αναπτυσσόμαστε με πολύ ραγδαίους ρυθμούς χωρίς όμως να λαμβάνουμε μέτρα για το πώς θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη´.
Μάλιστα ο διευθυντής της Ε.Μ.Υ. πρότεινε μια σειρά από μέτρα, τα οποία εάν ήταν εφικτό να εφαρμοστούν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.
´Θα πρέπει να γίνουν υποδομές ή θα πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως ένας περιορισμός σε αυτή την παράλογη και ξέφρενη ανάπτυξη διότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επιβίωσή μας´, τόνισε.
Και πρόσθεσε: ´Η ενέργεια, είναι αγαθό απαραίτητο για ποιότητα ζωής. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται κι αυτό με φειδώ διότι μπορεί να προκύψει η ανάγκη εκ των πραγμάτων κι ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, να το στερηθούμε.
Στο πλαίσιο αυτό μια ιδέα θα ήταν να παρθούν μέτρα δωρεάν παραχώρησης συγκεκριμένης ποσότητας νερού για τις βασικές ανάγκες του κάθε πολίτη π.χ σε ατομικό επίπεδο μια ποσότητα της τάξεως των 50 κυβικών μέτρων νερού ετησίως.
Ταυτόχρονα να δοθεί ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας εντελώς δωρεάν για να μπορεί να έχει την απαιτούμενη ποιότητα ζωής. Από εκεί και πέρα, όμως, η επιπλέον κατανάλωση ή υπερκατανάλωση να χρεώνεται και μάλιστα πάρα πολύ ακριβά. Ετσι η χρέωση της οποιασδήποτε υπερκατανάλωσης θα ήταν ένα αντιστάθμισμα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας. Αρα θα μπορούσε κάλλιστα μέσα από τέτοια μέτρα να λειτουργήσει ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο θα στηρίξει τους πολίτες και να προστατέψει τον τόπο από την αλόγιστη ανάπτυξη που υπάρχει τώρα´.