Στο σημείωμά μας θα αναφερθούμε στους φόβους που γεννιούνται από την γερμανική άλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και τους γαλλικούς φόβους για την παγκοσμιοποίηση, για να καταδειχθεί ότι όλοι μας κεντούμε πάνω σε ένα καμβά με αμφίβολα χρώματα και φθαρμένες κλωστές!
Mόλις πριν λίγες εβδομάδες, η Ώντρεϋ Ντυπερόν της βελγικής ΕΞΠΡΕΣΣ1 σημείωνε σε άρθρο της με τίτλο «Η Γερμανοποίηση της ΕΚΤ ανησυχεί την Ευρώπη»
Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η κυρίαρχη εθνικότητα μεταξύ του προσωπικού είναι η γερμανική ιθαγένεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο δυνητικός διορισμός του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weinmann, εγείρει σοβαρές ανησυχίες στο μυαλό του σημερινού προέδρου του θεσμικού οργάνου, κ. Mario Draghi,
Η ΕΚΤ έχει την έδρα της στη Φρανκφούρτη, τη χρηματοοικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, και οι Γερμανοί υπερεκπροσωπούνται στις ομάδες της. Από τα 2900 μέλη του προσωπικού της, το 29% είναι Γερμανικά, περίπου το 15% είναι Βέλγοι, το 12% είναι Ιταλοί και το 8% είναι Γάλλοι. Το ίδρυμα διαθέτει περισσότερους Γερμανούς στο προσωπικό του από ό, τι οι γάλλοι, ιταλοί και ισπανοί υπάλληλοι. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν επίσης το 30% των ανώτερων διοικητικών θέσεων. Μία από τις σημαντικότερες οικονομικές της υπηρεσίες, παράγει κυρίως προβλέψεις και συστάσεις για την οικονομική πολιτική, διευθυνόταν μέχρι πρότινος από Γερμανό και τώρα από Βέλγο με γερμανίδα Περίπου ένας στους τρεις εργαζόμενους στο στρατηγικό αυτό τμήμα είναι Γερμανός! Το τμήμα αυτό «τροφοδοτεί μια αίσθηση προκατάληψης προς τις χώρες της περιφέρειας», λέει ο πρόεδρος μιας τράπεζας χωρών της νότιας Ευρώπης. Παλαιότερα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από γερμανική δεξαμενή σκέψης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εθνικότητα των διοικητών της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι αν διοριστεί, όπως αναμένεται Γερμανός στη θέση του διοικητή το 2019, μπορεί να εντείνει αυτό το συναίσθημα και αντί για χαλάρωση, να έχουμε πάλι στρίμωγμα με δεινά αποτελέσματα όχι μόνο για τη δική μας οικονομία, αλλά για όλους που θέλουν χαλάρωση. Και το άρθρο υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ συχνά κατηγορήθηκε ότι ανησυχεί υπερβολικά για τον πληθωρισμό, που τείνει να είναι μια γερμανική εμμονή.
Όπως δείχνουν οι σχετικές ιθαγένεια του προσωπικού της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι Γερμανοί έχουν ένα συγκεκριμένο όραμα της λιτότητας από τον τρόπο που χειρίζεται τα χρήματα, δάνεια, και ισχυρές απόψεις σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση .
Πέραν από τα κουτσομπολίστικα σχόλια για τον αριθμό εργαζομένων στην ΕΚΤ, τονίζω ότι μόλις στις 28 Μαρτίου 2018, η ιστοσελίδα Σοφοκλέους2 εξηγεί πως η Deutsche Bank βρίσκεται σε «κυκλώνα» κρίσης, που αντικατοπτρίζεται στην εξέλιξη της μετοχής της. Και ναι μεν μπορεί να τρίζει η καρέκλα του διοικητή της, πράγμα που με αφήνει παγερά αδιάφορο, αλλά δε χρειάζεται και μεγάλη σκέψη για να δει ότι καμιά άλλη τράπεζα στην ΕΕ δε θα είχε αυτήν την αντιμετώπιση από την ΕΚΤ. Μια τράπεζα γίγαντας με πήλινα πόδια, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε σημειώματά μας στο παρελθόν, που όπως σημειώνεται στην σημερινή μας πηγή, φαίνεται ότι η τράπεζα είναι παγιδευμένη στην στρατηγική της. Παρά τα προβλήματα και τις απώλειες, το τμήμα επενδύσεων ήταν και παραμένει το πιο κερδοφόρο της τράπεζας.
Τι περισσότερα μπορεί και πρέπει να γράψει κανείς για να δείξει την αλητήρια συμπεριφορά των Γερμανών που πριν καν παρέλθουν 3 γενιές μας ξανακαταστρέφουν όπως έπραξαν και τα τελευταία χρόνια; Και για τίνος το χατίρι όλοι οι απάτριδες πλουσιο-πλούσιοι του τόπου μας έχουν τα αρκετά δις «αραγμένα» στη Γερμανία (7 τρις ήταν πέρυσι οι αποταμιεύσεις σε € στη χώρα αυτή). Ενώ εμείς εδώ παιδευόμαστε χωρίς επενδύσεις, χωρίς δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με τις ισχνές αποταμιεύσεις που έχουν απομείνει σε ένα τραπεζικό σύστημα, που χρειάστηκε όλος ο λαός να φορτωθεί, ελέω άθλιων συμπατριωτών μας κυβερνητών! με πρόσθετα 50 δις για να μην καταρρεύσουν τράπεζες όπως η Ντόϊτσε Μπανκ και μερικές άλλες, συμπεριλαμβανομένων και γαλλικών. Όντας νεόπτωχοι, κληθήκαμε να σώσουμε τις γαλλογερμανικές τράπεζες, όπως έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Αλλά και τώρα μήπως πάμε καλύτερα; Σύμφωνα με ανάρτηση της ιστοσελίδας Σοφοκλέους3 στις 13 Απριλίου 2018 οι τράπεζες: Περνούν τα τεστ και… μπαίνουν στην εντατική! Με ευκολία περνούν οι ελληνικές τράπεζες πάνω από τον «πήχη» των τεστ αντοχής της ΕΚΤ, αλλά, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός τις οδηγεί σε… εντατική θεραπεία προβληματικών χαρτοφυλακίων, με μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και επιτάχυνση πλειστηριασμών. Και όπως σημειώνει στην ανάρτηση ποιοι πιέζουν; οι Γερμανοί πιέζουν για επιτάχυνση της εξυγίανσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών του Νότου.
Άρα είναι λογική συνέπεια των σημερινών αναφορών μου να πούμε ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί κρυφίως και με ανησυχία τα βήματα των ιθυνόντων της ΕΕ προς πολιτικές που δε στοχεύουν στη μακροημέρευση των ευρωπαϊκών λαών, αλλά στην τιθάσευση των λαών της γηραιάς ηπείρου! Και χρυσώνουν ένα χάπι που ακούει στο όνομα άσκησης πολιτικής συνοχής, για την οποία, πληροφορούμαι «επί του τυπογραφείου», ότι ο πρόεδρος Μακρόν επιθυμεί να μειώσει το … περιορισμένο κύρος της4.
Και γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι οι Γάλλοι πάντα ανησυχούν για την παγκοσμιοποίηση5, αφού σύμφωνα με έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική εικόνα της παγκοσμιοποίησης. Φαίνεται ότι οι ανισότητες που δημιουργούνται από αυτό το φαινόμενο συμβάλλουν στην επιδείνωση των φόβων. Μάλιστα, από τους ερωτηθέντες το 14% έχει πολύ κακή γνώμη, και φυσικά φοβούνται για το μέλλον τους.
Αντίθετα, καταγράφεται μια ιστορική αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με μια έκθεση της Oxfam, για το έτος 2017.
Στο ερχόμενο θα δούμε και άλλα σημάδια ολέθριας εξέλιξης για την παγκοσμιοποίηση.
1. https://fr.express.live/2018/03/23/la-germanisation-de-la-bce-inquiete-leurope?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=la_germanisation_de_la_bce_inquiete_leurope_pourquoi_larabie_saoudite_se_rapproche_disrael_une_nouvelle_defaite_pour_les_pro_brexit&utm_term=2018-03-23
2. http://www.sofokleousin.gr/archives/379879.html
3. http://www.sofokleousin.gr/archives/382002.html
4. Στο επόμενο θα αναφερθούμε στο θέμα αυτό.