Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τον Ναό της Δημοκρατίας επισκέφθηκε η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες η μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Κρήτης. Βασικός σκοπός της εκδρομής ήταν η επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, ωστόσο, οι μαθητές και οι καθηγητές της Σχολής είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν και να θαυμάσουν διάφορα αξιοθέατα του κέντρου των Αθηνών.
Ετσι αμέσως μετά την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Πέμπτης, πρώτος σταθμός ήταν η πλατεία Κολωνακίου και ακολούθησε επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπου μπροστά στα μάτια όλων ξετυλίχθηκε ολοζώντανη η ελληνική ιστορία και οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων, από τα αρχαία μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια. Επόμενος σταθμός ήταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, για μια μοναδική περιήγηση στα εκθέματα του Μουσείου αλλά και στη μοναδικής σπουδαιότητας συλλογή που αφορά στο πρόσωπο, τη ζωή και τη δράση της Δούκισσας της Πλακεντίας. Αμέσως μετά ακολούθησε προσκύνημα και περιήγηση στη Μονή Ασωμάτων Πετράκη, όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι μαθητές έψαλαν επίκαιρους ύμνους στο καθολικό της Μονής και απέσπασαν επαινετικά σχόλια για την όμορφη παρουσία τους. Εκεί δόθηκε σε όλους η τιμή και η χαρά μιας σύντομης συνάντησης με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος δέχθηκε όλους στο ιδιαίτερο γραφείο του και συνομίλησε με τον διευθυντή της Σχολής, τους καθηγητές και τους μαθητές.
Αφού άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, έδωσε την Ευλογία του και ένα σταυρό στον καθένα.
Οι μαθητές και οι καθηγητές κατατοπίστηκαν σχετικά με τη λειτουργία της Συνόδου, τον τρόπο διοίκησης της Ελλαδικής Εκκλησίας, περιηγήθηκαν στους χώρους των συνεδριάσεων της Ι. Συνόδου και συνομίλησαν με Συνοδικούς αρχιερείς παραθέτοντας τους προβληματισμούς και απόψεις.
Αφού προσφέρθηκε κέρασμα στο Αρχονταρίκι, επόμενη στάση ήταν το Μοναστηράκι για περίπατο, αγορές και φαγητό σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής. Ακολούθησε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και επίσκεψη στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για μια εξαιρετική περιήγηση σχετικά με τον θεσμό της Δημοκρατίας και τη μάχη του Μαραθώνα. Τελικός σταθμός ήταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, «ο ναός της Δημοκρατίας», το οποίο χτίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα και χρησιμοποιήθηκε ως ανάκτορο.
Εγκαταλείφθηκε μετά από πυρκαγιά και χρησιμοποιήθηκε ως Κοινοβούλιο (αφού επισκευάσθηκε και τροποποιήθηκε κατάλληλα) από τον μεγάλο Έλληνα πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Υπήρξε περιήγηση στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» (πρώην αίθουσα του θρόνου των ανακτόρων), όπου βρίσκεται το πρώτο Σύνταγμα των Ελλήνων και διάφορα άλλα εκθέματα και αντικείμενα Ελλήνων πρωθυπουργών. Κεντρική θέση βέβαια κατέχει το πορτρέτο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός «αδιάφθορου πολιτικού» όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε η ξεναγός της Βουλής.
Κατόπιν μαθητές και καθηγητές μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και τη διαδικασία των συνεδριάσεων.
Μετά τον «Ναό της Δημοκρατίας» πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και από εκεί μετάβαση σε χώρο αναψυχής και τέλος στο πλοίο της επιστροφής.
Το δείπνο που παρατέθηκε σε όλους τους μαθητές και καθηγητές, ήταν προσφορά του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου.  
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι μετακινήσεις με τα πλοία έγιναν με ευγενική προσφορά της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ. Τόσο στον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο όσο και στη ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΚ, η Σχολή εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες.

Νικόλαος Κώσταλος,
θεολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα