Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περί? ασφάλτου και συμβάντων

Γράφει ο Γιάννης Π. Στρατιδάκης,
υπαστυνόμος ε.α.

Φίλοι οδηγοί, επιβάτες, πεζοί.
Περί των? πεζών? μέσα στην? άσφαλτο ο λόγος στο σημερινό μας θέμα, αφού και οι πεζοί είναι το άλλο κομμάτι της οδικής κυκλοφορίας, συμμετέχουν σ? αυτή και συνυπάρχουν με τα οχήματα και επομένως όχι μόνο εμπλέκονται ως πεζοί στα τροχαία δυστυχήματα αλλά συχνά έχουν την αποκλειστική ευθύνη της πρόκλησής τους ή τουλάχιστον ευθύνονται σε σημαντικό ποσοστό. Αρκετές φορές μάλιστα οι οδηγοί πληρώνουν οι ίδιοι τα? λάθη των πεζών προκειμένου να αποφύγουν την αφηρημένη ή ξαφνική είσοδό τους στον δρόμο. Έτσι οι σχέσεις μεταξύ οχημάτων και πεζών είναι μάλλον? επικίνδυνες καθώς αρκετοί οδηγοί? αδιαφορούν για την παρουσία των πεζών αλλά και οι πεζοί συμπεριφέρονται το ίδιο ανεύθυνα μέσα από τα δικά τους λάθη που συνοψίζονται κυρίως στην απροσεξία, στην αφηρημάδα αλλά και στην ανευθυνότητα, όταν οι ίδιοι ως πεζοί παραβιάζουν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που τους αφορούν.
* Ποια είναι τα λάθη των πεζών
– Αφηρημένη και αργή κίνηση μέσα στον δρόμο με απασχόληση της προσοχής στα διάφορα προβλήματα, στην ικανοποίηση της περιέργειας σε βιτρίνες των καταστημάτων ή σε όσα συμβαίνουν γύρω τους, σε φλυαρίες, όταν περπατούν με άλλα άτομα μαζί ή στη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
– Απότομη, δηλαδή ξαφνική είσοδος του πεζού μέσα στον δρόμο χωρίς προηγούμενο έλεγχο.
– Ξαφνική εμφάνιση του πεζού μέσα στον δρόμο ανάμεσα από διάφορα εμπόδια που περιορίζουν την ορατότητα των διερχόμενων οδηγών, ώστε να τους αντιληφθούν έγκαιρα.
– Κίνηση μέσα στον δρόμο, υποτιμώντας το πεζοδρόμιο.
– Εκτός διαβάσεων κίνηση τους με ελιγμούς ανάμεσα από τα διερχόμενα οχήματα, προκειμένου να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
– Παραβίαση της ένδειξης του φωτεινού σηματοδότη, όταν απαγορεύει την κίνηση τους (κόκκινο για πεζούς).
– Κακή εκτίμηση της ταχύτητας και της απόστασης τους με τα οχήματα που πλησιάζουν.
– Πεζοί με προβλήματα υγείας (γήρας, όραση,ακοή κ.ά.).
– Πεζοί με κακή ψυχολογική κατάσταση (άγχος, προβλήματα, φάρμακα).
– Πεζοί υπό την επήρεια αλκοόλ (κατάσταση μέθης).
– Σκούρα ενδυμασία στο σκοτάδι της νύκτας που κάνει τους πεζούς? αόρατους, αλλά και εύκολους στόχους για το? γρήγορο όχημα και τον? απρόσεκτο οδηγό.
*Σωστοί πεζοί:
– Είναι αυτοί που ´περπατούν´ χωρίς τα παραπάνω λάθη.
– Αυτοί που συμπεριφέρονται σωστά και πολιτισμένα όταν χρησιμοποιούν την οδό και συμμετέχουν στην κυκλοφορία εφαρμόζοντας τους κανόνες για την ασφάλεια της.
*Ευθύνη των γονέων
– Τα μικρά παιδιά μιμούνται τους γονείς τους σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και στη συμπεριφορά. Γι? αυτό τον λόγο οι γονείς πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά και υποδειγματικά, ιδιαίτερα όταν βαδίζουν μαζί με τα παιδιά τους δίνοντας τους το καλό παράδειγμα. Από τα πρώτα? βήματα της ζωής του, το παιδί πρέπει να μάθει να κινείται σωστά και να? αυτοπροστατεύεται στους οδικούς χώρους καθώς και να γνωρίζει τους κινδύνους, τα εμπόδια, τους χαρακτήρες των επικίνδυνων οδηγών και τις? συνέπειες ενός τροχαίου δυστυχήματος.
*Τι πρέπει να μάθει το παιδί, ως πεζός στον δρόμο:
– Να σέβεται και να εφαρμόζει τους κανόνες της κυκλοφορίας
– Να βαδίζει με προσοχή, σταθερότητα και σιγουριά.
– Να περπατά πάνω στο πεζοδρόμιο και εάν δεν υπάρχει στην άκρη του δρόμου προσέχοντας ιδιαίτερα.
– Να κοιτά προσεκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις χρησιμοποιώντας όχι μόνο την όραση, αλλά και την ακοή για να εκτιμήσει σωστά την απόσταση και την ταχύτητα του οχήματος που πλησιάζει.
– Σωστή απόσταση ασφαλείας πεζού και οχήματος είναι? ο άδειος δρόμος!
– Να μη φλυαρεί ή να περιεργάζεται αυτά που συμβαίνουν γύρω του.
– Να αποφεύγει το πέρασμα και τους ελιγμούς, ανάμεσα από τα παρκαρισμένα οχήματα
– Να προτιμά τις διαβάσεις ή άλλα ασφαλή σημεία με καλή ορατότητα για να περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
– Να σέβεται τους φωτεινούς σηματοδότες.
– Να μην παίζει ή? αστειεύεται μέσα στον δρόμο.
?Να αποφεύγει την κίνησή του σε σκοτεινά σημεία και να φορά ανοικτόχρωμα ρούχα τις νυκτερινές ώρες με κίνηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου για να βλέπει τα οχήματα που έρχονται προκειμένου να αποφύγει τον? απρόσεκτο οδηγό.
*Σχολική κίνηση και πεζοί μαθητές
Οι πεζοί μαθητές εμφανίζουν μια πολύ επικίνδυνη και άσχημη εικόνα στην κίνηση τους τις ώρες που πηγαίνουν ή φεύγουν από το σχολείο ή ακόμη και όταν βαδίζουν ομαδικά πραγματοποιώντας μία μικρή? εκδρομή μέσα στην πόλη.
– Περπατούν μέσα στο δρόμο σχηματίζοντας μεγάλες ομάδες που γίνονται εύκολος στόχος για τον? απρόσεκτο οδηγό.
– Συνομιλούν ή αστειεύονται μέσα στον δρόμο, σπρώχνουν ή κυνηγούν ο ένας τον άλλο ή παίζουν? μπάλα.
*Ευθύνη των σχολείων
Μεγάλο βάρος ευθύνης για τη σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά των παιδιών ανήκει και στους εκπαιδευτικούς. Μέσα από συμβουλές, υποδείξεις και διάφορα.
Προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για μία? ασφαλή κίνηση στην? άσφαλτο, χωρίς τροχαία ατυχήματα.

Καλό δρόμο σε όλους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα