Αμεση ανάγκη υποστήριξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το κυνοκομείο στην περιοχή Νεροκούρου, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 300 εγκαταλελειμμένα σκυλιά. Ωστόσο -όπως καταγγέλλουν ζωοφιλικές οργανώσεις- το κυνοκομείο όχι μόνο δεν ενισχύεται αλλά ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό!
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα των αδέσποτων, είχε υποβάλει μήνυση καταγγέλλοντας το κυνοκομείο ως «παράνομο».
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει η προσφορά τροφής προς το καταφύγιο από τους τέως Δήμους Χανίων, Ακρωτηρίου και Σούδας, με συνέπεια να έχει προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα στα ήδη πολλά που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι του χώρου.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν καθημερινά, εγκαταλείπονται έξω από την πόρτα του κυνοκομείου ή καταφθάνουν με τη βοήθεια ζωόφιλων νέα τραυματισμένα ή παραμελημένα ζώα.
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Πριν από δύο ημέρες στο καταφύγιο έφτασε, εμφανώς ταλαιπωρημένο, ένα κυνηγόσκυλο, το οποίο φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε από τον ιδιοκτήτη του. «Το κυνοκομείο έχει 310 σκυλιά. Τα περισσότερα από αυτά είναι κυνηγόσκυλα, τα οποία εγκαταλείπονται, όταν οι κυνηγοί νομίζουν ότι δεν τους κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε στα «Χ.Ν.» η πρόεδρος του Ζωοφιλικού Συλλόγου «Η κιβωτός του Νώε» και υπεύθυνη του καταφυγίου Κωστούλα Στούπη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει υποχρεωτικά με την κυνηγετική άδεια να τοποθετείται μικροτσίπ στα σκυλιά, ώστε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι ιδιοκτήτες των ζώων. Εκτός, όμως, από τα κυνηγόσκυλα, πολλά είναι τα σκυλιά που καταλήγουν στο καταφύγιο, αφού τα εγκαταλείπουν στρατιώτες της Νατοϊκής Βάσης.
«Στη Βάση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο διότι μας έρχονται πάρα πολλά ζώα από εκεί και γενικότερα από το Ακρωτήρι. Στο κυνοκομείο υπάρχουν ήδη πάρα πολλά σκυλιά και δεν γίνεται να φιλοξενηθούν περισσότερα», τόνισε σχετικά η κα Στούπη.
´ΑΠΟΝΤΕΣ´ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Η υπεύθυνη του Ζωοφιλικού Συλλόγου και του κυνοκομείου «Κιβωτός του Νώε» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες των Δήμων για το θέμα των αδέσποτων, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν ξεχάσει εντελώς το κυνοκομείο. «Το κράτος και οι Δήμοι πρέπει να ενδιαφερθούν για το κυνοκομείο. Πριν τη δημιουργία των νέων Δήμων, οι Δήμοι Χανίων, Ακρωτηρίου και Σούδας έδιναν συνολικά 30 σακιά ξηρή τροφή αλλά αυτό σταμάτησε με τον ´Καλλικράτη´. Πρέπει να στηριχθεί το κυνοκομείο, όπως, επίσης, πρέπει οι Δήμοι να δημιουργήσουν μικρά κυνοκομεία, στα οποία να φιλοξενούνται το πολύ 70 σκυλιά», είπε η κα Στούπη και συμπλήρωσε ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν 300 σκυλιά σε έναν χώρο, όπως συμβαίνει τώρα.
Επίσης, σημείωσε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να στηρίξουν το καταφύγιο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και να «κυνηγήσουν» τους ιδιοκτήτες των ζώων που με ευκολία εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους στον δρόμο.
«Οι Δήμοι θα πρέπει να κάνουν μηνύσεις σε όσους ιδιώτες εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Χρειάζεται παιδεία. Δεν πρέπει να παίρνεις έναν σκύλο, όταν δεν έχεις τον χρόνο, τον χώρο ή τα χρήματα. Τα αφήνουν να γεννάνε, να κάνουν 7 κουταβάκια, να παίζουν τα παιδιά και μετά τα πετάνε. Τι θα τα κάνουμε όμως; Πού θα τα βάλουμε εμείς;», ανέφερε η κα Στούπη και συμπλήρωσε: «Το σκυλί δεν είναι αντικείμενο και τα κυνοκομεία δεν είναι για να στοιβάζονται ζώα μέσα. Είναι για σκυλιά που είτε οι ιδιοκτήτες τους αρρώστησαν και δεν μπορούν να κρατήσουν άλλο είτε πέθαναν κ.λπ. Δεν είναι για να εγκαταλείπουμε ζώα τα οποία είχαμε και βαρεθήκαμε».