Έξι δεκαετίες προσφοράς κι αλληλεγγύης στους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη γιόρτασαν χθες το βράδυ τα “Συσσίτια της Σπλάντζιας”, σε μια εκδήλωση σε ζεστό κλίμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Στα λόγια των παρευρισκόμενων τον πρώτο λόγο είχανε οι ιδρυτές αυτής της αξιόλογης προσπάθειας αλλά κι οι άνθρωποι που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα ένα έργο κοινωνικής ευαισθησίας κι ανθρωπιάς προς τους ευπαθείς συμπολίτες τους.
Ο κ. Γιώργος Τραχαλάκης, πρόεδρος των Συσσιτίων της Σπλάντζιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν των Συσσιτίων, επισημαίνοντας πως πάντα στήριζαν τους φτωχούς συνανθρώπους τους, με υπηρεσίες και δομές που προσπαθούν να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη. Ο ίδιος ανέφερε: «Γιορτάζουμε τα 60 χρόνια ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης στα Χανιά. Τα “Συσσίτια της Σπλάντζιας” είναι το πρώτο ίδρυμα που ιδρύθηκε στην πόλη μας. Το 1963, δυο-τρεις άνθρωποι αποφάσισαν ότι έπρεπε να βοηθήσουν κάποιους συνανθρώπους τους, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στην οδό Δασκαλογιάννη. Με τη στήριξη τότε του αιδεσιμότατου Νικηφόρου, ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια ώστε κάποιοι φτωχοί στα Χανιά να μπορούν να σιτίζονται. Μετά, τα Συσσίτια εξελίχθηκαν και με τη βοήθεια κι άλλων υποστηρικτών και μεγάλων ευεργετών, δημιουργήθηκε μία ολόκληρη υποδομή η οποία υποστήριξε διαχρονικά από δημόσιες υπηρεσίες, το ψυχιατρείο, τις φυλακές της Αγυιάς, και διένειμε τρόφιμα σε όλη την κοινωνία. Μετά την κρίση του 2010 που άνοιξαν κι άλλες δομές, το Συσσίτιο της Σπλάντζιας παρέμεινε δυνατό και έφτασε να σιτίζει αυτήν την στιγμή 150-200 άτομα ημερησίως, με τους περισσότερους να είναι Έλληνες και τους φτωχούς δυστυχώς να παραμένουν… Εμείς βοηθάμε φτωχές οικογένειες με τρόφιμα, ενώ έχουμε σε λειτουργία το κοινωνικό οδοντιατρείο που είναι πολύ βασική υπηρεσία για τους φτωχότερους συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση σε ανάλογες υπηρεσίες. Ευχαριστώ όλους τους γιατρούς που έρχονται να βοηθήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση. Τώρα πρόσφατα λειτούργησε και πάλι η παιδική βιβλιοθήκη η οποία παρέμενε κλειστή λόγω της πανδημίας τα τελευταία χρόνια και μαζεύονται έτσι όλα τα παιδιά της γειτονιάς κι όχι μόνο και τους βοηθάμε στα μαθήματα ή ψυχαγωγούνται. Εύχομαι, τέλος, με όλη μου την καρδιά να εξαλειφθεί η φτώχεια και να υπάρχει πάντα αλληλεγγύη στα Χανιά».
Την δύναμη ψυχής των ανθρώπων που ίδρυσαν τα Συσσίτια εξύμνησε η κα Ελένη Ζερβουδάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, λέγοντας: «Μια μεγάλη περίοδος δυσκολιών κι αυτοί οι άνθρωποι με το όραμα και τη δύναμη ψυχής τους δημιούργησαν τα Συσσίτια. Ο Δήμος Χανίων βρίσκεται πάντα αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια οικονομικά αλλά και ηθικά, καθώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν ανιδιοτελώς και ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και μια ξεχωριστή μνεία σε αυτούς που δημιούργησαν τα Συσσίτια και δεν βρίσκονται πια κοντά μας».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε κι η κόρη του εκ των ιδρυτών των Συσσιτίων, κα Χάρις Μαριακάκη, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του πατέρα της Μανώλη, λέγοντας: «Ήταν ένας άνθρωπος που αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα στην χανιώτικη κοινωνία με 40 χρόνια ασταμάτητης προσφοράς στα Συσσίτια και μας δίδαξε τον εθελοντισμό και την κοινωνική ευαισθησία που είχε σε μεγάλο βαθμό». Η ίδια μένει στην Αθήνα πια, αλλά θυμάται τον εαυτό της ως παιδί να ακολουθεί συνέχεια τον πατέρα της στις δράσεις αλληλεγγύης των Συσσιτίων της Σπλάντζιας, τονίζοντας πως «ήθελε να τρέφει τους ανθρώπους με ψωμί αλλά και πνευματικό λόγο, γιατί ο άνθρωπος δε ζει μόνο με ψωμί όπως έλεγε».
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής επεσήμανε τη βοήθεια και στήριξη που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια τα Συσσίτια στις ευπαθείς ομάδες στα Χανιά. «Κάποιοι άνθρωποι μας δίδαξαν τη χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, οι Κώστας Νικηφοράκης, Μανώλης Καλλιγέρης και Μανώλης Μαριακάκης, οι οποίοι μπορεί να μη ζουν πια αλλά φρόντισαν να αφήσουν τον σπόρο πίσω τους. Εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε και χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους κι εκείνους που συνεχίζουν, όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό, πολύ σημαντικό» επεσήμανε ο ίδιος κλείνοντας.