Γράφει ο Γιaννης Η. Κaκανος
Μια μαγειρική συνταγή μαθαίνουμε τώρα, την οποία μας έστειλαν από το ´σφακιανό´ χωριό της Νάξου, την Απείρανθο, που κατοικείται ως επί το πλείστον από Κρητικούς, με τους περισσότερους να κατάγονται από την επαρχία Σφακίων.
Μαζί με εγκάρδιες ευχαριστίες και ευχές για την προβολή του ορεινού χωριού τους, για το οποίο αφιερώσαμε ολοσέλιδο ρεπορτάζ στα ´Χ.Ν.´ πριν από λίγες ημέρες, λάβαμε την παρακάτω μαγειρική συνταγή που δεν κάνουν πουθενά αλλού, πέρα από εκεί και είναι του κρασιού μεζές.
Υλικά: ρέγκες, αλεύρι, νερό
Eκτέλεση
Καθαρίζουμε τις ρέγκες από κόκαλα, τις κόβουμε σε κομμάτια (οχτώ έως δέκα την κάθε μια) και τις βάζουμε από την προηγούμενη μέρα στο νερό. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε τις ρέγκες για να ξαρμυρίσουν.
Την άλλη μέρα παίρνουμε την ποσότητα αλευριού που θέλουμε για να κάνουμε τις τηγανίτες και ρίχνουμε το νερό από τις ρέγκες (το περνάμε από σουρωτήρι, για τα λέπια και τα κόκαλα που υπάρχουν), μέχρι να χυλώσει!!!
Βάζουμε τα κομμάτια της ρέγκας ένα, ένα και με ένα κουτάλι της σούπας το κλείνουμε μέσα στον χυλό και το βάζουμε μέσα στο τηγάνι που έχει κάψει το λάδι. Η ένταση της φωτιάς πρέπει να χαμηλώνει για να ψήνεται καλά η τηγανίτα.
My son from Anchorage Alaska ask me how to cook a sweet made from TRAXANA CAN YOU HELP
THANK YOU
KATSIVELAKIS
Υπάρχει και το καπνιστό φιλέτο ρέγκας, (όχι το τυποποιημένο ) αλλά το χύμα
Είναι εξαιρετικό.