´Βγαίνοντας από τη θεραπευτική κοινότητα, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα, είναι το να επανενταχτούμε στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες, ξεκινώντας από το μηδέν και με μόνα εφόδια αυτά που πήραμε από την κοινότητα αλλά και τη θέληση να ζήσουμε´. Οι Γιάννης Ντ. (26), Δημήτρης Στ. (36), Γιώργος Σπ. (30) και Χριστόφορος Χ. (29) είναι τέσσερα, από τα συνολικά 37 άτομα, που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ´Αριάδνη´.
Τους ενώνει ο κοινός αγώνας που έκαναν για να απεξαρτηθούν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών και μια ζωή «χωρίς νόημα» όπως την περιγράφουν οι ίδιοι. Την ίδια στιγμή μοιράζονται την κοινή αγωνία για ένα νέο ξεκίνημα που θα τους φέρει κοντά στα «θέλω» και στους στόχους τους.
Οι τέσσερις νέοι μίλησαν στα «Χ.Ν.» για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην επανένταξή τους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά, κ. Γιώργος Γαβριλάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο της πορείας προς την απεξάρτηση.
– Τι σας έκανε να ενταχθείτε σε ένα στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης;
«Μέσα στην πορεία μας ως χρήστες, κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι η ζωή μας δεν είχε κανένα νόημα, τα πάντα κινούνταν γύρω από τη χρήση και τον τρόπο για να την εξασφαλίσουμε. Αυτή η κατάσταση μάς έκανε να απέχουμε από την πραγματικότητα, να χαθούμε από ανθρώπους που νοιαζόντουσαν για εμάς, την οικογένειά μας και να έχουμε προβλήματα με τον νόμο. Ολο αυτό που ζούσαμε τότε δεν μας άρεσε και αποφασίσαμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Σε αυτή την απόφαση σημαντικό ρόλο έπαιξαν κάποιοι άνθρωποι που είχαμε κοινή πορεία στη χρήση και είχαν κάνει το πρώτο βήμα. Βλέποντάς τους καταλάβαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κι εμείς κάτι διαφορετικό. Κάναμε πολλές προσπάθειες να φύγουμε από τα ναρκωτικά είτε μόνοι μας είτε σε άλλα προγράμματα χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Ετσι στραφήκαμε στο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ´Αριάδνη´».
– Πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση την επανένταξή σας;
«Βγαίνοντας από τη θεραπευτική κοινότητα ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι το να επανενταχτούμε στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας, ξεκινώντας από το μηδέν και με μόνα εφόδια αυτά που πήραμε από την κοινότητα και τη θέληση για να ζήσουμε. Η οικονομική κρίση μάς επηρεάζει στο να σταθούμε στα πόδια μας, βρίσκοντας μια δουλειά, με ένα κανονικό ωράριο και ασφάλιση. Επίσης υπάρχει μια καθυστέρηση στο να βρούμε έναν δικό μας χώρο για να είμαστε πιο αυτόνομοι. Τέλος, έχουμε παρατηρήσει ότι όλα τα παραπάνω δυσκολεύουν τις σχέσεις μας και επηρεάζουν τη διάθεσή μας».
– Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση;
«Αυτό που μας κάνει δυνατούς, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε είναι ότι ανήκουμε σε μια ομάδα, στην οποία ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Εχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας νοιάζονται και μας αγαπάνε. Προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι, τίμιοι, να έχουμε ήθος, θάρρος, δύναμη και αξιοπρέπεια. Με όλα αυτά μεγαλώνει η αυτοεκτίμησή μας. Η υπομονή και επιμονή μάς έφερε εδώ, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αρκεί να πιστέψεις στις δυνάμεις σου και ότι άμα θέλεις μπορείς».
– Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες σας σε αυτή τη φάση της ζωής σας;
«Σε αυτή τη φάση της ζωής μας θέλουμε να νιώθουμε ασφάλεια στην εργασία μας, το σπίτι και γενικότερα την κοινωνία. Θέλουμε να έχουμε φίλους που μας νοιάζονται και μας στηρίζουν. Να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι επειδή η ανάγκη μας είναι η αυτοεκπλήρωση, δηλαδή να γίνουμε αυτό που θέλουμε, να φτάσουμε στους στόχους μας. Ακόμα προσπαθούμε να πείσουμε τους συνανθρώπους μας ότι πλέον έχουμε αλλάξει και ότι το παρελθόν μας δεν μας κάνει σε τίποτα διαφορετικούς από αυτούς και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται από τις πράξεις μας και με το πέρασμα του χρόνου».
– Ενα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες των «Χ.Ν.»;
«Θα θέλαμε να πούμε σε όλους τους αναγνώστες των «Χ.Ν.» ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε δεν πρέπει να παραιτούμαστε και να θυμόμαστε ότι αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες μας βγαίνουμε πιο δυνατοί. Επίσης ότι πρέπει να έχουμε στόχους που να τους κυνηγάμε με πίστη και αφοσίωση».
ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ
Καθοριστικός παράγοντας η εργασία
´Η επανένταξη ουσιαστικά είναι η φάση που κάποιος διατηρεί την αλλαγή που έχει κάνει μέσα στη θεραπευτική κοινότητα. Είναι η φάση που θα σταθεροποιήσει τη ζωή του κάποιος. Και γι? αυτό η εργασία σε αυτή τη φάση είναι καθοριστική´. Αυτό επεσήμανε ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά, κ. Γιώργος Γαβριλάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.» για τη σημασία της επανένταξης στην πορεία προς την απεξάρτηση.
Ο κ. Γαβριλάκης ανέφερε ότι στο ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση της επανένταξης (η οποία διαρκεί δύο χρόνια) συνολικά 37 άτομα από όλη την Κρήτη, ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, που προσπαθούν να επανενταχθούν σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή η εύρεση εργασίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη φάση της επανένταξης. Από τους συνολικά 37, γύρω στα 7 άτομα είναι άνεργοι και άλλοι τόσοι περίπου απασχολούνται σε περιστασιακές δουλειές», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι πρώτη φορά -εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- που υπάρχουν τόσοι πολλοί άνεργοι μεταξύ αυτών που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης.
Συνεχίζοντας ο κ. Γαβριλάκης τόνισε ότι η ανεργία «είναι ο κατεξοχήν παράγοντας υποτροπής» καθώς «αν δεν υπάρχει εργασία τότε υπάρχει ο κίνδυνος τα παιδιά να υποτροπιάσουν».
Ερωτηθείς για το αν παρατηρείται έλλειψη εμπιστοσύνης από μέρους των εργοδοτών προς τα άτομα που προσπαθούν να επανενταχθούν ο κ. Γαβριλάκης απάντησε: «Υπάρχει και αυτό αλλά οι εργοδότες -πιο πολύ στο Ηράκλειο- ξέρουν τι δουλειά κάνει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα και μάλιστα υπάρχουν ορισμένοι φορείς που εμπιστεύονται σταθερά ανθρώπους που είναι στη φάση της επανένταξης και έχουν ολοκληρώσει τη φάση στη θεραπευτική κοινότητα. Υπάρχουν, δηλαδή, εργοδότες που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν ότι τα παιδιά που θα πάνε εκεί -και είναι πραγματικά στη φάση της επανένταξης- έχουν κάνει καλή δουλειά και είναι καλοί εργαζόμενοι».