Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, που δίχως να το πολυκαταλάβουμε… φλεβάρισε, μπήκε δηλαδή, ο Φλεβάρης. Καλό μήνα κι όπως μας βρήκε ο Κουτσοφλέβαρος! Ο καλύτερος, κατά μίαν έννοια μήνας, για μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού ενώ έχει 28 και κάθε τέσσερα χρόνια 29 ημέρες, αυτοί πληρώνονται για 30!
ΤΙ ΗΘΕΛΑ εγώ να το γράψω! Εχει γούστο να το διαβάσει κανένας… τροϊκάνος και να κόψουν απ? τον μισθό του Φλεβάρη το αναλογούν ποσό των δύο ημερών! Εδώ πάνε να βγάλουν απ? τη μύγα ξίγκι!
ΦΛΙΑΡΗΣ, Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης, Μικρός, μα και Κούντουρος διότι έχει κοντή ουρά, αφού έχει λιγότερες μέρες απ? τους άλλους και Κούτσουρος γιατί κατά κάποιο τρόπο είναι κουτσουρεμένος και Κλαδευτής, διότι οι αμπελουργοί συνεχίζουν το κλάδεμα των αμπελιών και Μεθυσμένος διότι έχει άστατο καιρό! Από ονόματα ο Φλεβάρης, για τον λαό μας, άλλο τίποτα!
ΜΕΝΩ Σ? αυτά, για να πάμε παρακάτω. Αρκετά με τον Φλεβάρη, που όσο και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει!
ΟΤΑΝ ΟΙ τσαγκάρηδες έπρεπε να κάνουν αρβύλες, αυτοί έκαναν πέδιλα. Από τον φίλο μου τον γερω – δάσκαλο, η διαπίστωση. Για το πώς φτάσαμε ως χώρα στη σημερινή κατάσταση κουβεντιάζαμε κι αυτός πάλι το γύρισε στο.. σιβυλλικό.
ΝΑ ΥΠΕΡΒΟΥΜΕ την κρίση διοργανώνοντας παρελάσεις ομοφυλοφίλων που θα προσελκύουν τουρισμό, πρότεινε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. ´Ολη η Ελλάδα Μύκονος´, σχολίασε ´ο Βοριάς´ στα ´9 μποφόρ´ (βλ. εφ. ´Χριστιανική´, 20 Ιαν. 2011).
ΠΡΟΤΥΠΟ ανάπτυξης η Κρήτη! Δώστε στο θαυμαστικό όποια ερμηνεία θέλετε! Πρότυπο ανάπτυξης η Κρήτη; Και στο ερωτηματικό δώστε επίσης, όποια ερμηνεία θέλετε!
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ?μουν πάντα νιος, σήμερα και ταϊτέρου/ να ?χα τη δύναμη του νιου και τα μυαλά του γέρου. Ας ήμουνα εγώ πάντα νιος, Ηλία Σταματάκη κι ας μην αποκτούσα ποτέ τα μυαλά του γέρου. Θ?… αγόραζα, εν ανάγκη, έναν και θα πορευόμουν…
ΤΑΪΤΕΡΟΥ! Να μια ξεχασμένη στις μέρες μας λέξη της κρητικής διαλέκτου. Προέρχεται από τη γεν. ´ταχυτέρου´ με συγκοπή της συλλαβής -χυ- και ανάπτυξη ευφωνικού ´ι´. Σημαίνει: Αύριο, αύριο πρωί –  πρωί. (Βλ. ´Λεξικό ερμηνευτικό και ετυμολογικό του δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος του Αντώνη Ξανθινάκη).
´ΕΠΗΡΑΜΕ, ΕΠΗΡΑΜΕ φλουρί κωνσταντινάτο´. Εν χορώ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. ´Επήρατε, επήρατε βαρέλι δίχως πάτο´. Εν χορώ οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Στην ένταξη του Τζιμπούρ στην ομάδα του Πειραιά αναφέρονται και οι μεν και οι δε. Αν και Αεκτζής, θέση δεν παίρνω. Δεν ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται.
ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ θαυμαστής του ποιητή Χάινριχ Χάινε τον ρώτησε κάποτε πώς πέρασε την ημέρα του πριν απ? το γεύμα και μετά το γεύμα. ´Πριν το γεύμα ξαναδιάβασα το ποίημα που έγραψα κι έβαλα ένα κόμμα´, του απάντησε ο ποιητής. ´Και μετά το γεύμα;´ επέμεινε ο θαυμαστής. ´Μετά το γεύμα ξαναδιάβασα το ποίημα και αφαίρεσα το κόμμα που είχα βάλει, γιατί ήταν περιττό´, απάντησε ο Χάινε.
´Αφήστε το να κοιμηθεί/ τι σας πειράζει το παιδί/ αφήστε το να κοιμηθεί/ στο έρημο σοκάκι/ και ρίχτε του να ζεσταθεί/ γιατ? είναι κρίμα το παιδί/ και ρίχτε του να ζεσταθεί/ και τούτο το σακάκι./ Και συ, Φλεβάρη μου, διώξε το χιόνι/ καν? το για χάρη μου/ να μην κρυώνει/. Αφήστε το να ονειρευτεί/ γιατί έχει πίκρα το παιδί/ αφήστε το να κοιμηθεί/ όσο διψάει η καρδιά του/ πως τάχα έπιασε δουλειά/ και στου σπιτιού του τη γωνιά/ τον περιμένει μια αγκαλιά/ να πάρει τα φιλιά του´.
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος. Μουσική: Βασίλης Κουμπής.
Πρώτη εκτέλεση: Ρένα Κουμιώτη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα