Δεν καταργείται το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) διευκρινίζει ο νέος του πρόεδρος, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών. Αντίθετα, επισημαίνει, συνεχίζει τις δραστηριότητές του και μάλιστα προ ημερών παρουσίασε τις πρώτες τεκμηριωμένες έρευνες για λασποηφαίστεια. Ο κ. Συνολάκης, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί την 1η Μαρτίου, μαζί με τους υπόλοιπους διευθυντές φορέων, όπως το Εθνικού Αστεροσκοπείου, του ´Δημόκριτου´ και του Κέντρου Ερευνών Φλέμινγκ, λέει στα ´Χ.Ν.´: ´Η είδηση για την κατάργηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. μας εξέπληξε όλους. Παρά τις επιβεβαιώσεις από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, ότι το όνομα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. συμπεριλήφθηκε στη λίστα καταργούμενων φορέων «εκ παραδρομής», δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες και εργαζομένους στο Κέντρο. Η ανησυχία ήταν εύλογη. Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έχει περίπου 120 ερευνητές με διδακτορικά διπλώματα, 100 επιστήμονες, 200 άτομα – προσωπικό, που υπηρετούν 5 Ινστιτούτα, 2 ενυδρεία, 3 ωκεανογραφικά σκάφη και 2 βαθυσκάφη. Είναι ο μόνος επίσημος κρατικός φορέας που διεξάγει έρευνες στις ελληνικές θάλασσες και, σε ατυχείς περιστάσεις, διασώσεις´.
Ακόμα ο κ. Συνολάκης επισημαίνει ότι ´ο προϋπολογισμός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από ανταγωνιστικά προγράμματα εκτός Ελλάδος ή από ιδιώτες είναι κατά μέσο όρο περίπου 10.000.000 ευρώ τον χρόνο. Το ενυδρείο μας έξω από το Ηράκλειο γνωστό ως «Θαλασσόκοσμος» (με πάνω από 100.000 επισκέψεις τον χρόνο) και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας είναι κοσμήματα της Κρήτης. Πάνω από 10.000 επισκέπτονται κάθε εβδομάδα την ιστοσελίδα του προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που δίνει πληροφορίες για τις κυματικές και ανεμολογικές συνθήκες σε όλες τις θάλασσές μας. Οι περισσότερες ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από γόνους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.´. Καταλήγοντας ο κ. Συνολάκης επισημαίνει: ´Για να παραφράσω τον Μάρκ Τουαίην σε αναφορά του σε ειδήσεις εφημερίδας ότι είχε ήδη πεθάνει, τα νέα της κατάργησής μας ήταν υπερβολικά´.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σε ανακοίνωσή της χθες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων ? Ιδρυμάτων ζήτησε ´την άμεση και κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων περί κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)´, επισημαίνοντας:
´Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι ο μοναδικός φορέας που ασχολείται με τη Θαλάσσια Ερευνα, μια ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρα μας. Στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εργάζονται συνολικά 450 άτομα με πλούσια επιστημονική και κοινωνική συνεισφορά, όπως η υλοποίηση δεκάδων διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων καθώς και η έρευνα, εντοπισμός κι ανέλκυση συντριμμιών από δυστυχήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη (Μιράζ, F-16) ελικόπτερα (Shinook, EKAB), σύγχρονα και αρχαία ναυάγια (π.χ. Sea Diamond), συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας υδρογονανθράκων (π.χ. Πρίνος 2008), συνεισφέροντας ουσιαστικά στη εθνική οικονομία´.