Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ
Ωμοφαγία είναι η αποκλειστική διατροφή με ωμά χορτοφαγικά γεύματα, τα οποία δεν υφίστανται καμιά θερμική παρασκευαστική διαδικασία. Είναι μια ολόκληρη τέχνη προετοιμασίας πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων, κάνοντας την Ωμοφαγία πολύ ελκυστική.
Aλλωστε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη Γη, αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά, και οι καρποί.
Ποιες είναι οι ωμές τροφές
Ωμά εννοούμε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια, φύτρα, σπόρους, κ.λπ., που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Μυρωδικά, μπαχαρικά, βότανα, χαρουπόσκονη, κακάο, μέλι αγνό, σιρόπι αγάβης, maple syrup, στέβια, αγνό αλάτι, αγνό λάδι ψυχρής έκθλιψης, ελιές και άλλα.
Τι κίνητρο θα έχει κάποιος να επιλέξει στη ζωή του την Ωμοφαγία
Η ωμοφαγία, μας προσφέρει μια πολύ πλούσια γκάμα πιάτων, ίσως και ευρύτερη της κλασικής κουζίνας του μαγειρέματος.
Μας οδηγεί στην ζωντάνια, την υγεία, τη διαύγεια, την ομορφιά και την μακροζωία.
Στους πρώτους δυο τρεις μήνες που θα κάνει κάποιος ωμοφαγία θα δει πολλές αλλαγές στον εαυτό του με αποτέλεσμα αυτό να ενδυναμώσει την πίστη του στην Ωμοφαγία.
Τα συναισθήματά του θα σταθεροποιηθούν, ο οργανισμός του θα αρχίσει να αποβάλλει τις τοξίνες και καθαρίζοντας το σώμα, θα επανέλθει η ενέργεια, το κέφι, η υγεία. Φεύγοντας οι τοξίνες , τα μαλλιά το δέρμα και τα νύχια, θα δυναμώσουν και θα είναι πιο λαμπερά και υγιή.
Επίσης, το εκπληκτικό είναι πως ξανακερδίζει το φυσιολογικό του βάρος, χωρίς προσπάθεια, στερήσεις και δίαιτες, και το διατηρεί για πάντα! Ακόμα, η ωμοφαγία είναι ένας φυσικός τρόπος να χάσει το περιττό λίπος για πάντα! O,τι συνδυασμό κι αν κάνει, ό,τι ποσότητες κι αν φάει, από τη στιγμή που θα είναι ωμά, θα χάσει λίπος. Αυτό είναι η μαγεία της φύσης!
Το σώμα ενός Ωμοφάγου δεν αδειάζει από τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι υγιές αλλά χάνει βάρος αποβάλλοντας τοξικά υλικά που έχουν παραμείνει με τα χρόνια και υπονομεύουν την υγεία.
Οι μαγειρευμένες τροφές, χρειάζονται περισσότερο χρόνο να μεταβολιστούν, και κάποιες φορές είναι δύσπεπτες.
Μόλις τρώμε το μαγειρευμένο φαγητό, αρχίζει η αποσύνθεση του μέσα στο πεπτικό μας σύστημα, ενώ τα ωμά τρόφιμα έχουν απορροφηθεί σχεδόν τελείως πριν οξειδωθούν και αποσυντεθούν από τα βακτηρίδια. Μια πατάτα βρασμένη θα αποσυντεθεί σε δυο μέρες, αν μείνει εκτός ψυγείου, ενώ μια ωμή πατάτα ίσως και να φυτρώσει. Σκεφτείτε λοιπόν τι γίνεται στο στομάχι μας με τα μαγειρεμένα φαγητά..
Αν συνειδητοποιηθεί από τους ανθρώπους ότι η ποιότητα του φαγητού ευθύνεται για τις αποδόσεις μας και για την καλή ή την κακή μας υγεία, θα έχουμε μια πιο υγιή κοινωνία, σε σωματικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο.
Είναι τα ωμά φαγητά καλύτερα από τα μαγειρευμένα?
Το μόνο ον στην γη που μαγειρεύει την τροφή του, είναι ο άνθρωπος και αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξής του της τεχνολογικής.
Για να δούμε τι συμβαίνει στο μαγείρεμα: Τα φαγητά χάνουν το νερό τους καταρχήν. Εμείς έχουμε μια αναλογία περίπου 70 % νερό στο σώμα μας, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης πολύ νερό. Επίσης χάνεται το 50 %της πρωτεΐνης και το 50-80% των βιταμινών και των μετάλλων.
Τα χημικά, τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες, διασπώνται με το μαγείρεμα σε επικίνδυνες βλαβερές τοξικές συνθέσεις. Το οξυγόνο της τροφής χάνεται και παράγονται ελεύθερες ρίζες. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι καταστρέφονται τα ένζυμα όταν υφίστανται θερμική επεξεργασία πάνω από τους 118 βαθμούς Φαρενάιτ. Εμείς όμως, χρειαζόμαστε τα ένζυμα, όπως είπαμε και πιο πριν, διότι είναι ο καταλύτης κάθε χημικής αντίδρασης στο σώμα μας, κι έτσι ακόμη και οι βιταμίνες αν υπάρχουν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους στο σώμα μας.
Έχουμε ένζυμα για τον μεταβολισμό και ένζυμα της πέψης. Παράγουμε πάνω από 100.000 ένζυμα, που το καθένα έχει μια μοναδική λειτουργία.
Τα ένζυμα καταστρέφονται με τους εξής τρόπους:
– θέρμανση επάνω από 48 βαθμούς Κελσίου (μαγείρεμα)
– φάρμακα
– οινόπνευμα
– φθορίδιο (fluoride)
– ελεύθερες ρίζες (free radicals)
– επεξεργασία τροφίμων
– κονσερβοποίηση
– ακτινοβολία
– γενετική εφαρμοσμένη μηχανική
Το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα κι έτσι, η πέψη δυσχεραίνεται. Αντιθέτως, το να μεταβολίσει ο οργανισμός μας τις ωμές τροφές είναι πολύ εύκολο, γιατί είναι ζωντανές και περιέχουν τα δικά τους ένζυμα για να μεταβολιστούν.
Eτσι, το σώμα δεν παράγει ένζυμα πέψης για να μεταβολίσει τις τροφές, άρα δεν εξαντλείται, και χρησιμοποιεί την ενέργειά του και τα ένζυμά του για τις δικές του δουλειές (αυτοθεραπεία και αυτοκαθαρισμός).
Όμως, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες ωμές τροφές από ό,τι μαγειρεμένες, έχουν περισσότερη ζωντάνια, καθαρότερη σκέψη, είναι πιο γρήγοροι, ενεργητικοί, δημιουργικοί, και υγιείς.
Όταν μαγειρεύεται το φαγητό, η τροφή καταστρέφεται άμεσα.
Στο National Academy of Science εκατοντάδες επιστήμονες επιβεβαιώνουν μετά από μελέτες που έκαναν, ότι το μαγείρεμα των τροφών προκαλεί καρκίνο.
Η Dr Ann Wigmore, ιδρύτρια του ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, βραβευμένη από το ίδρυμα ΝΟΜΠΕΛ 1971, για το έργο της στο χώρο της νεότητας και της αναγέννησης των κυττάρων, βραβευμένη από το ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ, από την Ολλανδική ακαδημία επιστημών για την συμβολή της στο χώρο της υγείας, και βραβευμένη από το Κέντρο Ιατρικής Πληροφόρησης Arlin Brown, με το βραβείο ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ για τις πολλές ζωές που έσωσε, η οποία είναι πολυγραφότατη συγγραφέας αλλά και ερευνήτρια, στο βιβλίο της ´Γϊνε Γιατρός του Εαυτού σου´, εκδόσεις Διόπτρα -ένα από τα ογδόντα και πλέον βιβλία της- αναφέρει στην σελίδα 235:
«Έχω πολύ μεγάλη πείρα με άτομα που υπέφεραν από έλλειψη ενέργειας, άτομα τόσο αδύνατα που δεν μπορούσαν ούτε να κάνουν το γύρο του σπιτιού τους με τα πόδια και που σε πολλές περιπτώσεις ήταν κατάκοιτα. Αυτά τα ίδια άτομα, όταν ακολούθησαν ένα διαιτολόγιο με ζωντανές τροφές για τρεις μόνο βδομάδες, ήταν σε θέση να περπατήσουν τρία και πέντε χιλιόμετρα χωρίς να κουραστούν. Οι οργανικά καλλιεργημένες ζωντανές και αμαγείρευτες τροφές, μπορούν να μας δώσουν άφθονη ενέργεια, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε μια υγιεινή και ευχάριστη ζωή απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της».
Ο Gabriel Cousens, ωμοφάγος ιατρός με πολύ μεγάλη δραστηριότητα στον χώρο της ωμοφαγίας σε σχέση με την ιατρική, έκανε έρευνα σε κλινική στο Ισραήλ και στην Αριζόνα, σχετιζόμενη με τον Διαβήτη. Ο κ. Cousens, κατάφερε να μειώσει την Ινσουλίνη στις δύο κλινικές σε διαβητικούς.
Στην Αθήνα, 6 διαβητικοί που έγιναν ωμοφάγοι, έπεσε το ζάχαρό τους τόσο ώστε δεν παίρνουν πλέον χάπι.
Στην Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Bring Klemens σε κλινική θεραπεύει ασθένειες αποκλειστικά με ωμοφαγική διατροφή.
Ποιοι κάνουν Ωμοφαγία
Η Ωμοφαγία απευθύνεται σε όλους: σε μωρά παιδιά, σε ενήλικες, σε σκληρά εργαζόμενους, σε ήπια εργαζόμενους, σε αθλητές, σε πρωταθλητές και γενικά σε όλες τις ομάδες πληθυσμών.
Παράλληλα υπάρχουν ομάδες ιατρών ωμοφάγων, οι οποίοι ερευνούν και εξελίσσουν την ωμοφαγία ώστε να μας βοηθάνε να έχουμε υγεία και το σώμα μας να παίρνει όλα όσα χρειάζεται για την μακροζωία και καλή ποιότητα ζωής μας.
Είναι φτηνή η ωμοφαγία;
Όλοι παραπονιόμαστε για το υψηλό κόστος ζωής αλλά ο μόνος τρόπος που πιστεύουμε πως μπορούμε να το λύσουμε είναι να αυξήσουμε τα έσοδά μας.
Μήπως να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε πως όσο αυξάνεται το εισόδημα, αυξάνονται αναλογικά και τα έξοδα;
Αρα, ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα, είναι να μειώσουμε το κόστος ζωής.
Όσον αφορά την τροφή που είναι το σημαντικότερο έξοδο του προυπολογισμού μιας οικογένειας, συνήθως κοστίζει πολλά χρήματα χωρίς να προσφέρει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός.
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση και στην γεύση, εις βάρος της ποιότητας και της αγνότητας της τροφής.
Οι ζωντανές τροφές μειώνουν το κόστος διατροφής κατά τρία τέταρτα περίπου. Ένας άνθρωπος, για να τραφεί υγιεινά για μια εβδομάδα, χρειάζεται τα εξής τρόφιμα:
1 κιλό σιτάρι
Μισό κιλό σισάμι
7 κουταλιές τσαγιού φύκια Κέλπ
1 κιλό σπόροι φαγόπυρου
Μισό κιλό φάβα. Προσθέτοντας και μια ποικιλία φρούτων, το συνολικό κόστος διατροφής είναι ελάχιστο.
Αν βάλουμε μισό κιλό σπόρους να βλαστήσουν, μέσα σε πέντε με οχτώ μέρες θα έχουμε συνολικά 3 κιλά σωστής, ζωντανής τροφής.
Μισό κιλό σιτάρι γίνεται 1 κιλό βλαστάρια που μπορούν να γίνουν γάλα ή να φαγωθούν ως πρωινό, 2 κιλά σιταρόχροτο ή 1200 γρ. Ρετζούβελακ που είναι πολύ πλούσιο σε ένζυμα και πηγή βιταμίνης Β και Ε.
Μισό κιλό φάβα μετατρέπεται σε 3 κιλά βλαστάρια που θα μας δώσουν πλήρεις σαλάτες.
Και φυσικά, έχουμε το σιταρόχορτο, αυτό το θαυματουργό υγρό που ανακάλυψε και διεύρυνε η Αν Γουίκμορ, αφιερώνοντας όλη της τη ζωή στην έρευνα για την θεραπεία των ασθενών της με φυσικούς τρόπους.
Τα οφέλη της Ωμοφαγικής διατροφής
Ενας λόγος που θα έπρεπε να μας κάνει να τρώμε ωμά, είναι ότι ξαναβρίσκουμε τη διατροφική μας αρμονία, καθώς ξέρετε όπως είπαμε και πριν, πως ο πρώτος άνθρωπος δεν μαγείρευε την τροφή του.
Τα ωμά τρόφιμα είναι ποιοτικότερα, με αποτέλεσμα να ικανοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις διατροφικές μας ανάγκες.
Οι θερμοκρασίες μαγειρέματος πάνω από 118 Φάρενάιτ, καταστρέφουν βιταμίνες, πρωτεΐνες, λιπαρά, και ένζυμα.
Τα ωμά έχουν καλύτερη αναλογία νερού, θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερη τροφή.
Έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αλάτι και οι γλυκαντικές ουσίες (ξερά φρούτα, μέλι, σιρόπια φυσικά κ.λπ.)
Χρειαζόμαστε λιγότερο χρόνο στην κουζίνα για την παρασκευή τους, ενώ ακόμη κι ένα παιδί 6-7 ετών, μπορεί να ετοιμάσει κάτι να φάει.
Οι ωμές τροφές είναι πάντα συμβατές με τον οργανισμό μας.
Η καθαριότητα μετά την παρασκευή των φαγητών, είναι παιγνίδι αφού δεν έχουμε ούτε λάδια καμένα, ούτε κολλημένα σκεύη.
Με τα ωμά τρόφιμα μπορούμε να προλάβουμε πιθανές ασθένειες, αφού όπως είπαμε, με το μαγείρεμα δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες -τα κύρια αίτια του καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Δεν εθίζουν διότι δεν περιέχουν τοξίνες και έτσι όσο κι αν μας αρέσει ένα ωμοφαγικό γλυκό ή φαγητό, αν δεν πεινάμε απλά δεν μπορούμε να φάμε άλλο.
Είναι πολύ οικονομική μαγειρική διότι επειδή είναι πλήρης και αφομοιώσιμη πάνω από 75%, δεν χρειάζονται ποσότητες αλλά ποιότητα.
Με ένα πλήρες ωμοφαγικό γεύμα, δεν φουσκώνουμε, δεν έχουμε υπνηλία, δεν νοιώθουμε βάρος, δεν έχουμε αέρια. Νοιώθουμε ελαφρείς, χορτάτοι, ικανοποιημένοι γευστικά, γεμάτοι ευεξία και ενέργεια, και σε εγρήγορση.
Την κερδισμένη ενέργεια, την χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας στον αυτοκαθαρισμό και την αυτοθεραπεία μας.
Αν τρεφόμαστε με 100% ωμά, δεν χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής.
Άρα: ενέργεια, ζωντάνια, διαύγεια, καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, καλή εμφάνιση (πρόσωπο που ακτινοβολεί), σωματική και ψυχική υγεία, πνευματική ανάταση, καλή σεξουαλική ζωή, αποκατάσταση της φυσικής επαφής μας με την φύση .
Πηγές – βιβλιογραφία:
´http://www.omofagia.gr´
´http://www.rawdoctors.com´
´http://www.rawreform.com´
«Γίνε γιατρός του εαυτού σου», εκδόσεις Διόπτρα
«Η φροντίδα του εντέρου», εκδόσεις Διόπτρα
«Χορτοφαγική Ωμοφαγία», εκδόσεις Φλώρα Παπαδοπούλου
«Γιατί δεν πρέπει να τρώτε κρέας», Αντώνιου Πισσάνου, εκδόσεις Μακρή
Ενημέρωση για τον καρκίνο από το νοσοκομείο John Hopkins της Αμερικής
Ενίσταμαι κυρία Σαρτζετάκη . Ετσι και φάγω κάνα δυό ραπανάκια χαλά ο κόσμος και που να φας και τα ραπανόφυλα ετότεσάς είναι απού δέ σού σειμώνει γιάθρωπος.
Κυρία Γεωργία, εκτός από τα ραπανάκια που είναι όχι μόνον νοστιμότατα αλλά και πολύ υγιεινά, η φύση μας χαρίζει πάρα πολλές τροφές είτε ως σπόρους, είτε ως καρπός, είτε ως ρίζα, κι έτσι οι επιλογές σας είναι πάρα πολλές. Το ραπανάκι άλλωστε “ανοίγει την όρεξη” ……………. 🙂
εγραψες αναστασια μου 🙂
Πολύ κατατοπιστικό το κείμενο σου Αναστασία.
Βέβαια ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του συν και πλην στη διατροφή συνεπώς αν κάποιος έχει πρόβλημα με κάποιο λαχανικό δεν χρειάζεται να το τρώει τουλάχιστον όχι μέχρι να αποτοξινωθεί και να αποκατασταθεί η ισορροπία του οργανισμού του.
Πάρα πολύ σοφό κείμενο. Ευχαριστώ
Καλησπερα, ξερετε αν υπαρχουν μαθηματα η ομαδες για ωμοφαγικη διατροφη?
Σας ευχαριστω πολυ για το κατατοπιστικο σας κειμενο.Εδω και λιγους μηνες προσπαθω και μελετω πολυ για ωμοφαγικη διατροφη εφοσον ειμαι vegan και σαν vegan ειδα θετικα αποτελεσματα .
Σας ευχαριστω πολυ για το κατατοπιστικο σας κειμενο.Εδω και λιγους μηνες προσπαθω και μελετω πολυ για ωμοφαγικη διατροφη εφοσον ειμαι vegan και σαν vegan ειδα θετικα αποτελεσματα .
Γίνονται σεμινάρια αυτή την εποχή είμαι Ρεθεμνιώτης και θα μπορούσα να τα παρακολουθήσω.