Χρήσιμο ´εργαλείο´ για την ενίσχυση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων μπορεί να αποτελέσει το πρόγραμμα ´διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων´ του Υπουργείου Εργασίας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η οικονομική κρίση, μέσω σχεδίων κλαδικού χαρακτήρα.
Αυτό επισημάνθηκε σε ενημερωτική συνάντηση, που διοργάνωσε προχθές το απόγευμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων στο Ε.Β.Ε.Χ., με αντικείμενο το περιεχόμενο και τη διαδικασία υποβολής προτάσεων από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία στο πρόγραμμα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΓΣΕΒΕΕ (παράρτημα Κρήτης) και συμμετείχαν οι Διοικήσεις των Σωματείων των Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών της Ομοσπονδίας.
Οπως τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ´η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με τα Σωματεία, διερευνά τι είδους κλαδικά σχέδια μπορούν να εφαρμοστούν προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και πώς θα παρακινηθούν οι επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα´.
Ο κ. Παπαδεράκης επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα Χανιά καθώς, όπως είπε, ´είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβρη του 2010 το 47% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πανελλαδικά δεν κατάφεραν να πληρώσουν το ΤΕΒΕ τους. Αυτό το στοιχείο δείχνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και κατ? αντιστοιχία και στα Χανιά´.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 9.000.000 ευρώ, ενώ o προϋπολογισμός της πρότασης κάθε Κλαδικού Συλλογικού Φορέα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 80.000 ευρώ.
Το επιλέξιμο ποσό ανά Κλαδικό Φορέα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ ανά επιχείρηση συν 100 ευρώ ανά εργαζόμενο που συμμετέχει σε προγράμματα Κατάρτισης – Συμβουλευτικής (500 ευρώ/επιχείρηση + 100?ευρώ/εργαζόμενο). Το ποσοστό επιδότησης ενίσχυσης είναι 100% και η περίοδος υποβολής ολοκληρώνεται στις 17/3/2011.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Κλαδικοί Συλλογικοί Φορείς και ειδικότερα:
– Κλαδικές Τοπικές Δευτεροβάθμιες Ενώσεις Εργοδοτών (Ομοσπονδίες), που είναι μέλη των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).
– Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Εργοδοτών (μέλη ΣΕΒ) για το πεδίο της αρμοδιότητάς τους, Πρωτοβάθμιοι Εμπορικοί Σύλλογοι (μέλη Ομοσπονδιών της ΕΣΕΕ) για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και Πρωτοβάθμια Σωματεία (μέλη της ΓΣΕΒΕΕ).
– Κλαδικές Ενώσεις Εργοδοτών Πανελλαδικής ή Περιφερειακής Εμβέλειας που δεν είναι μέλη των παραπάνω Φορέων.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα στην ένταξη των επιχειρήσεων καθώς το συγκεκριμένο δεν αφορά δράσεις του πρωτογενούς τομέα και επίσης η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να ενταχθεί, αφού δεν έχει άδεια λειτουργίας, λόγω του χωροταξικού της βιοτεχνικής δραστηριότητας στον Νομό .
´Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαγορεύει δράσεις που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Κι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, διότι στα Χανιά ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας είναι η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή. Καθοριστικός παράγοντας για αυτή τη διασύνδεση είναι η ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα, δηλαδή της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων κι ειδικότερα των προϊόντων διατροφής, έτσι ώστε να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό σε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία αλλά και να τροφοδοτήσουν την τουριστική αγορά. Σε αυτό το σημείο ο δευτερογενής και ειδικά μεταποιητικός τομέας της τοπικής οικονομίας μπορεί να βρει μια ελπιδοφόρα διέξοδο ωφέλιμη για τους επαγγελματίες βιοτέχνες του Νομού αλλά και για το τοπικό εμπόριο γενικότερα´, τόνισε.
Επίσης, ο κ. Παπαδεράκης επεσήμανε ότι μέσα από τέτοιου είδους προγράμματα αναδεικνύεται το γενικότερο πρόβλημα σε επίπεδο Νομού σχετικά με τις άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων.
´Λόγω του σοβαρού προβλήματος του χωροταξικού της βιοτεχνικής δραστηριότητας στον Νομό μας, η πλειονότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και κατά συνέπεια μένει εκτός προγράμματος´, ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε ότι το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να αναδείξει το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως και την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός δεύτερου Βιοτεχνικού Πάρκου στα Χανιά.