Μπορεί ο Πλατανιάς να αναβαθμίσει το τουριστικό του προϊόν ή ακόμα και μεσοπρόθεσμα να μετατραπεί σε πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης;
Μπορεί να αφήσει πίσω του τα χρόνια της κακοδαιμονίας που αποτυπώνονται στην έλλειψη βασικών δημόσιων υποδομών, την άναρχη δόμηση, την απουσία ισχυρής τοπικής ταυτότητας; Κάποιοι νέοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής που πρόσφατα αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιήσουν τον Σύλλογο «Ιάρδανος» υποστηρίζουν πως «ναι, όλα αυτά είναι εφικτά, αρκεί να υπάρξει βούληση, σχέδιο, συνεργασίες και πολλή δουλειά».
Τα «Χ.Ν.» βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην προγραμματισμένη τους συνάντηση στα παλιά γραφεία της Κοινότητας Πλατανιά και μίλησαν μαζί τους για τους στόχους που έχουν αλλά και τα βήματα που σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο διάστημα.
ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
«Σκοπός της επαναδραστηριοποίησης του Συλλόγου είναι να δοθούν λύσεις σε προβλήματα του Πλατανιά και λέγοντας Πλατανιά εννοούμε τον διευρυμένο πλέον Δήμο» εξηγεί -παίρνοντας πρώτος τον λόγο- ο κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης και προσθέτει: «Δυστυχώς ο Πλατανιάς έχει πάρα πολλά προβλήματα. Να αναφέρω ενδεικτικά το κυκλοφοριακό, την έλλειψη πεζόδρομων και χώρων στάθμευσης, την ηχορρύπανση, την ανεξέλεγκτη δράση μικροπωλητών στην παραλία κ.ά.».
Ο κ. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου συμπληρώνει σχετικά: «Θέλουμε να πιέσουμε για να επιλυθούν ζητήματα βραχυπρόθεσμα, όπως είναι κάποια μικροπροβλήματα στην παραλία αλλά και μακροπρόθεσμα κάποια μεγάλα ζητήματα, όπως η πολεοδόμηση της περιοχής και η προώθηση των προϊόντων μας από εμάς τους ίδιους, διότι αυτή τη στιγμή μας προωθούν μόνο τουριστικά γραφεία».
«Επιγραμματικά θα λέγαμε ότι αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για τους επισκέπτες μας όπως αυτές που κι εμείς θέλουμε να συναντάμε στο εξωτερικό», σημειώνει σχετικά ο κ. Γιώργος Βαρουξάκης.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν ότι το τουριστικό προϊόν, που βρίσκεται στο επίκεντρο του επαγγελματικού τους ενδιαφέροντος, θα πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί κι ένας από τους βασικότερους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό, είναι να συνδεθεί ο πρωτογενής με τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Ο κ. Πέτρος Μαρινάκης εξηγεί σχετικά: «Το τουριστικό προϊόν του Πλατανιά και γενικότερα του Νομού Χανίων έχει κάνει τον κύκλο του και ήδη έχουμε δει από διάφορα στοιχεία σημεία φθοράς. Αν, λοιπόν, δεν το ανανεώσουμε θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερο και ποιοτικότερο. Οι απαιτήσεις των ταξιδιωτών κάθε φορά που κάνουν διακοπές αυξάνονται αλλά εμείς έχουμε μείνει στάσιμοι σε πολλά κομμάτια και για πάρα πολλά χρόνια».
Συνεχίζοντας ο κ. Μαρινάκης τονίζει ότι ο Πλατανιάς -και γενικότερα η Κρήτη- είναι από τις ελάχιστες περιοχές στον κόσμο που δεν έχουν ακόμα συνδέσει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. «Για παράδειγμα, γιατί να χρησιμοποιούμε ινδονησιακό ή κινεζικό τσάι και να μην χρησιμοποιούμε στα ξενοδοχεία μας τα βότανά μας; Γιατί να μην χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στα εστιατόρια, τα πορτοκάλια μας, τους χυμούς μας κ.λπ.; Αντί να κάνουμε αυτό εισάγουμε προϊόντα δικά τους και τους τα δίνουμε στο πρωινό τους. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τον τόπο μας και τα δικά μας προϊόντα κι αυτό θα είναι προς όφελος και της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού», επισημαίνει, μεταξύ άλλων.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Κωνσταντίνος Πρώιμος σημειώνει: «Ενας άλλος τρόπος για να συνδεθούν ο πρωτογενής με τον τριτογενή τομέα είναι να ανανεωθεί ο πρωτογενής τομέας προς την κατεύθυνση της βιολογικής γεωργίας, ώστε να γίνει ανταγωνιστικότερο το τουριστικό και το αγροτικό προϊόν μας. Η ευκαιρία αυτή έχει πάει χαμένη εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο τομέων».
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τα μέλη του «Ιάρδανου» αναφέρουν, ακόμα, ότι ο Πλατανιάς θα πρέπει να προσανατολιστεί σε δράσεις που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον δίνοντας το στίγμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ταυτόχρονα και την καλύτερη διαφήμιση.
«Μια από τις καλύτερες διαφημίσεις για τον τόπο μας θα ήταν -για παράδειγμα- το επεξεργασμένο νερό από τον βιολογικό καθαρισμό που χάνεται τώρα στη θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε προβλήματα λειψυδρίας, να χρησιμοποιείται για την άρδευση φυτών», λέει σχετικά ο κ. Πρώιμος, ενώ ο κ. Μαρινάκης συμπληρώνει: «Ο Πλατανιάς μπορεί να γίνει μια πράσινη περιοχή. Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε την αντίληψη της ανακύκλωσης σε όλα τα μαγαζιά, να κάνουμε καλύτερη διαχείριση νερού με στόχο την εξοικονόμησή του, να επέμβουμε σε θέματα ενέργειας με οικονομικές λάμπες κ.λπ.».
Ολα αυτά, όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του Συλλόγου, μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την παροχή κινήτρων αλλά και δράσεων, όπως η διοργάνωση τοπικών διαγωνισμών που θα προάγουν την καλή αισθητική, την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις αλλά και μια νέα αντίληψη για τη διαχείριση καθημερινών ζητημάτων.
´ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ´
Τα μέλη του Συλλόγου γνωρίζουν ασφαλώς ότι όλα τα παραπάνω απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες, τις οποίες είναι διατεθιμένα να επιδιώξουν. «Ηδη έχει γίνει μια επαφή με τον Δήμο και έχουμε σκοπό να κάνουμε επαφές και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών κ.ά. Δυστυχώς, η συνεργασία δεν είναι το φόρτε του Ελληνα αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό να αλλάξει», υπογραμμίζει ο κ. Πρώιμος, ενώ ο κ. Κοκολοδημητράκης προσθέτει: «Ο δήμαρχος θέλει να συμμετέχουμε σε μια συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα λειτουργεί στον Δήμο, ώστε οτιδήποτε θέμα υπάρχει να το αναφέρουμε εκεί και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα προβλήματά μας. Πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε λύσεις στον Δήμο και όχι απλά να υποδεικνύουμε τα προβλήματα. Για παράδειγμα, ως προς το πάρκινγκ θα προσπαθήσουμε να βρούμε και να προτείνουμε χώρους που μπορούν να εξυπηρετήσουν».
«Η εικόνα του Πλατανιά με τη βοήθεια του Δήμου πρέπει να βελτιωθεί», τονίζει ο κ. Αγης Δημητριάδης, ενώ ο κ. Πρώιμος διευκρινίζει ότι ο Σύλλογος δεν έχει την απαίτηση μέσα σε μια χρονιά να αλλάξει άρδην η εικόνα του Πλατανιά αλλά να σίγουρα επιδιώκει να προωθηθούν λύσεις για ζητήματα τα οποία χρονίζουν: «Αν δει κανείς το τοπίο των κοινωνικών διεκδικήσεων στα Χανιά υπάρχει ήδη μια ωριμότητα σε μια σειρά θεμάτων όπως π.χ. για το θέμα του ποδηλατοδρόμου που διεκδικεί ο Περιπατητικός και Ποδηλατικός Σύλλογος Χάνδακας. Εμείς το ενστερνιζόμαστε αυτό. Ολες αυτές οι διάσπαρτες διεκδικήσεις θα ήταν καλό να ενωθούν και να δρομολογήσουν λύσεις», λέει ο κ. Πρώιμος.
´ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ´
Στην ερώτησή μας πιστεύουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα χρόνια στον Πλατανιά και η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού μπορεί να αναστραφεί μέσα από παρεμβάσεις τα μέλη του «Ιάρδανου» δήλωσαν αισιόδοξα.
«Εγώ πιστεύω ότι η κατάσταση είναι απολύτως αναστρέψιμη αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από τη μεριά του Δήμου -η οποία νομίζω ότι διαχρονικά υπάρχει- για να γίνουν κάποια πράγματα», απαντά ο κ. Πρώιμος και αναφέρει ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου έχει στεφθεί με επιτυχία μια τέτοια προσπάθεια: «Σε περιοχές του εξωτερικού που ήταν περιβαλλοντικά τρομερά επιβαρυμένες έχουμε δει να γίνονται πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ως προς αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αλλά και τις περιοχές NATURA, που ως επιχειρηματίες τις βλέπουμε ως μια εξαιρετική ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας».
Καθαριότητα, αστυνόμευση, ναυαγοσώστες
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκαν σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πλατανιά και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν. Μεταξύ αυτών, ήταν το θέμα της καθαριότητας της περιοχής που, όπως ανέφεραν, θα πρέπει να δρομολογείται πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν -τέλη Μαρτίου- και όχι από τον Μάιο όταν ήδη έχουν περάσει αρκετοί επισκέπτες από τον Πλατανιά.
Επίσης, έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες από τον Απρίλιο, όπως συμβαίνει σε άλλες ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές (Μύκονος, Ρόδος κ.α.), οι οποίοι να παραμένουν μέχρι τον Οκτώβριο όταν και αποχωρούν οι τελευταίοι παραθεριστές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν, επίσης, τα μέλη του «Ιάρδανου» στην ανάγκη αστυνόμευσης από τη Δημοτική Αστυνομία τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στους δρόμους, που υπάρχει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.