Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Βιβλίο και Χανιώτες

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (2/2/11) στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων του πρωτοποριακού χανιώτικου λογοτεχνικού περιοδικού  «Κεδρισός», ανέδειξε δυο καυτά θέματα:
– την έλλειψη κατάλληλου χώρου στην πράγματι «στενάζουσα» Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης άλλου χώρου στον οποίο θα στεγασθεί μια μεγάλη «Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Χανίων» καθώς και
– την έλλειψη ενός χανιώτικου περιοδικού καθαρά λόγου και τέχνης. Οχι ότι δεν έγιναν προηγουμένως κι άλλες προσπάθειες, πάλι ιδιωτικές. Το θέμα είναι η συνέχιση τέτοιων προσπαθειών με τοπικούς χορηγούς που να ενδιαφέρονται για την προβολή των Χανίων σε μόνιμη βάση. Ο «Κεδρισός» (φωτ.) είναι μια κίνηση σ? αυτή την κατεύθυνση ενός ατόμου (του Κ. Νταντινάκη) που έχει όλα τα εχέγγυα για να υποστηριχθεί. Σε περίοδο βαθιάς κρίσης, τέτοιες απόπειρες θα έπρεπε να είχαν τη συμπαράσταση όλων.
?ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει. Ο νέος «καλλικρατικός» Δήμος Χανίων (των 100.000 δημοτών) θα πρέπει να θέσει στις προτεραιότητές του και το θέμα της μεταστέγασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Θέμα που πολλές φορές εθίγη από τις στήλες αυτές, κυρίως από τον αλησμόνητο Μ. Γρηγοράκη αλλά κι από δημοτικούς συμβούλους και  απλούς πολίτες. Βέβαια το καλύτερο θα ήταν να ανεγερθεί επί τούτου ένα καινούργιο οίκημα, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές κατά τα πρότυπα των βιβλιοθηκών των χωρών της Ε.Ε. Ή, έστω κατ? απομίμηση της βραβευμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βεροίας.
ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ -και αλλού- «κάθε Δήμος διατηρεί, βάσει νόμου, βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της τοπικής κοινωνίας». Μια άνετη, πλούσια και προσβάσιμη δημοτική βιβλιοθήκη, με ποικίλες άλλες εκδηλώσεις που να ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικότατο πόλο έλξης των δημοτών. Εδώ θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να έχουμε πολλαπλασιασμό «λεσχών ανάγνωσης» ή παρουσίασης νέων συγγραφέων?
ΕΙΝΑΙ ευχάριστο το γεγονός, όπως επισημάνθηκε από την κα προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, ότι έχουμε αύξηση επισκεπτών – αναγνωστών στον ανανεωμένο, αλλά πάντα στενό χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Αυτό σημαίνει πως τα παραπάνω ερωτήματα – αιτήματα είναι ανάγκη να βρουν άμεση λύση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα