Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κίνδυνος από την ακτινοβολία των κινητών;

Για προβλήματα στην ακοή του ανθρώπου ελέγχεται η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ζώα από το Εργαστήριο Ευρυζωνικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης.
Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση για τις ´Βιολογικές επιδράσεις της έκθεσης σε συστήματα κινητών επικοινωνιών´, που διοργάνωσαν χθες η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων,  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
Ομιλητής ήταν ο δρ Ιωάννης Βαρδιάμπασης, επίκουρος καθηγητής και υπεύθυνος του Τομέα Τηλεπικοινωνιών και του Εργαστηρίου Ευρυζωνικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης.
Ο κ. Βαρδιάμπασης ανέφερε ότι οι βιολογικές επιδράσεις ή όχι της έκθεσης σε συστήματα κινητών επικοινωνιών σήμερα τελούν ακόμη υπό αμφισβήτηση.
´Οι κινητές τηλεπικοινωνίες ικανοποιούν μια ζωτική ανάγκη όλων μας, όμως υπάρχουν και «κίνδυνοι». Γι? αυτό θελήσαμε να δείξουμε ειδικά στα παιδιά ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου πρέπει να γίνεται με συνετό τρόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε και το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας´, επεσήμανε.
Ο κ. Βαρδιάμπασης αναφέρθηκε σε πειράματα σε ζώα, που έχουν γίνει στο Εργαστήριο Ευρυζωνικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης. Συγκεκριμένα, σε έρευνες που έγιναν σε κουνέλια -τα οποία δέχτηκαν ακτινοβολία από κινητά- παρατηρήθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με πολύ χαμηλότερη ακτινοβολία από αυτή που εκπέμπει μια συσκευή κινητού τηλεφώνου, τα ζώα ανέπτυξαν μεγάλα προβλήματα στο ακουστικό σύστημα.
Μάλιστα ο κ. Βαρδιάμπασης γνωστοποίησε ότι το προσεχές διάστημα το Εργαστήριο αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες έρευνες, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων .
Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Ευρυζωνικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του ΤΕΙ, στα μελλοντικά σχέδια του Εργαστηρίου είναι να δημιουργήσει συνθήκες προσομοίωσης με ποντίκια ακριβώς πάνω στις ανθρώπινες δραστηριότητες χρήσης κινητών.
Οπως τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης υπάρχουν έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο, όμως τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σε λίγα χρόνια. Μέχρι τότε θα πρέπει οι πολίτες να χρησιμοποιούν την αρχή της προφύλαξης. Εφόσον δεν ξέρουν και δεν είναι σίγουροι εάν το κινητό προκαλεί ή όχι κάποια βλάβη, να αποκτήσουν έναν συνετό τρόπο χρήσης τους´, σημείωσε.
Ο κ. Βαρδιάμπασης τόνισε ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να γνωρίζουν πως:
– τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν κινητά τηλέφωνα κι αν έχουν να στέλνουν μόνο μηνύματα
– να προτιμούν κάποιο ακουστικό, hands free ή bluetooth διαφορετικά να βάζουν το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση
– να χρησιμοποιούν περισσότερο για τις επικοινωνίες τους τη σταθερή τηλεφωνία
– όταν αγοράζουν κινητό τηλέφωνο να προσέχουν τον δείκτη απορρόφησης SAR, που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα